ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 25 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΙΤΙΣΗ

Ολοκληρώνεται το νέο κέντρο διανομής τροφίμων του Δήμου Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Νίκος Σωτηρακόπουλος
Κέντρο Σίτισης

Μέχρι πρότινος οι διανομές τροφίμων για τους δικαιούχους γίνονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου


Ν. Σωτηρακόπουλος: "Οι δικαιούχοι δεν θα ταλαιπωρούνται σε βροχή και ήλιο"

Διονύσης Βοργιάς

Τέλος στην ταλαιπωρία των δημοτών που δικαιούνται τρόφιμα από τα προγράμματα που 'τρέχουν' στην Κομοτηνή, θέλει να βάλει ο δήμος Κομοτηνής και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκος Σωτηρακόπουλος. 


Η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν λειτουργική, καθώς οι διανομές γίνονταν στο Πολυλειτουργικό Κέντρο, στον ίδιο χώρο όπου συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο και -κατά καιρούς- γίνονται κι άλλες εκδηλώσεις. Από την επόμενη διανομή τροφίμων, η κατάσταση αλλάζει και οι δικαιούχοι θα λάβουν ό,τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα στήριξης από νέο χώρο.


Ο χώρος δεν είναι άλλος από το Κέντρο Σίτισης, που στεγάζεται στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς δίπλα στις εγκαταστάσεις του συλλόγου Περπατώ, και πλέον θα λειτουργεί και ως Κέντρο Διανομής τροφίμων, όπως μας επιβεβαιώνει ο κος Σωτηρακόπουλος που οριοθετεί χρονικά την περάτωση των εργασιών για την επόμενη εβδομάδα.


"Ήταν ένας στόχος μας, ώστε οι δικαιούχοι να μην ταλαιπωρούνται κάτω από τον ήλιο και τη βροχή και να εξυπηρετούνται ακόμη πιο γρήγορα. Ο χώρος είναι λειτουργικός, άνετος για παρκινγκ, αλλά και τους εργαζόμενους του δήμου διευκολύνεται η δουλειά, γιατί υπάρχει άνετος χώρος φορτοεκφόρτωσης", μας λέει ο αντιδήμαρχος. Στην επίσκεψή μας στον χώρο, επιβεβαιώνουμε με τα μάτια μας τα παραπάνω, καθώς υπάρχει διάδρομος φορτοεκφόρτωσης, επαρκής χώρος αναμονής -φυσικά στο πλαίσιο του εφικτού, μεγάλη αίθουσα για ψυγειοκαταψύκτες διατήρησης τροφίμων, καθώς και προϋποθέσεις για περαιτέρω παρεμβάσεις. Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων που 'τρέχουν' στο δήμο, ο κος Σωτηρακόπουλος μας ενημερώνει πως "αυτό το διάστημα 'τρέχουν' όλα τα προγράμματα, δηλαδή το ΤΕΒΑ, των αδιάθετων προϊόντων, κι άλλα μικρότερα. Παράλληλα, κάθε μέρα συνεχίζουμε να προσφέρουμε 220 γεύματα για όσους τα έχουν ανάγκη".


Για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD), πρέπει να αναδείξουμε ένα θετικό κι ένα αρνητικό στοιχείο, τα οποία προκύπτουν από το νέο καθεστώς, ως αποτέλεσμα κεντρικής πολιτικής. 


Το θετικό είναι πως οι καρτέλες δεν είναι κλειστές, κάτι που μας εξηγεί ο αντιδήμαρχος με το εξής παράδειγμα: "Αν κάποιος χάσει τη δουλειά του, τότε θα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα, ενώ με το παλιό καθεστώς οι καρτέλες έκλειναν στην αρχή". Επομένως, δεν αποκλείεται κανείς εκ των προτέρων. 


Το αρνητικό είναι πως στους περισσότερους δήμους έχουν μειωθεί οι δικαιούχοι. Κάτι τέτοιο δεν συντρέχει στο δήμο Κομοτηνής, καθώς με το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν περί των 2.500, ενώ πλέον με το νέο καθεστώς είναι 2.577. Βεβαίως υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης  διανομής με το νέο καθεστώς επικράτησε 'αλαλούμ' αναφορικά με ποιοι δικαιούνται, καθώς η κατάσταση ήταν πολύ 'ρευστή' και τότε είχαν ετοιμάσει τα χαρτιά ήταν λιγότεροι από 1.500.


Καταληκτικά, να σημειώσουμε πως οι δικαιούχοι του προγράμματος ΤΕΒΑ, δεν αποκλείονται από τα υπόλοιπα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας που ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τους όπως τα αντιλαμβάνονται,  στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν  να τα υπερασπιστεί,  κάν