fbpx Όλες οι «ιατρικές συνιστώσες» του σακχαρώδη διαβήτη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Όλες οι «ιατρικές συνιστώσες» του σακχαρώδη διαβήτη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλεξανδρούπολη
Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης
Οδοντιατρικός Σύλλογος Ροδόπης
Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης

Παρουσιάστηκαν όλες οι εξελίξεις γύρω από τη συγκεκριμένη ασθένεια, σε εκδήλωση που στήριξαν και ο Ιατρικός, ο Οδοντιατρικός και ο Φαρμακευτικός σύλλογος Ροδόπης 


Νικόλαος Παπάνας πρόεδρος της ΕΔΕ και αναπληρωτής καθηγητής του ΔΠΘ: Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν πέσει θύματα της κρίσης με άμεσο αντίκτυπο στη θεραπεία τους

Μεγάλης αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα της Θράκης και όχι μόνο, έτυχε η διήμερη εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία με τίτλο: «Σακχαρώδης διαβήτης – νέοι ορίζοντες, καινοτόμες λύσεις». Όπως εξήγησε μιλώντας στον «Χ» ο πρόεδρος της ΕΔΕ και αναπληρωτής καθηγητής του ΔΠΘ, Νικόλαος Παπάνας, στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναλυθούν τα επιστημονικά δεδομένα διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων και οι συσχετισμοί τους με τον σακχαρώδη διαβήτη και την καταπολέμησή του. 
Αυτός ήταν και ο λόγος που από το πόντιουμ των εισηγητών πέρασαν ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων – ακριβώς για να δώσουν όλες τις «ιατρικές συνιστώσες» της συγκεκριμένης πάθησης, που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα, έχει προσβάλει το 9 έως 12% του ενήλικου πληθυσμού (η διακύμανση στο ποσοστό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα διαφέρουν από έρευνα σε έρευνα, ανάλογα με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται). 


Κρίνοντας από τα λεγόμενα του κου Παπάνα και όχι μόνο, ο σακχαρώδης διαβήτης σχετίζεται με περισσότερες από μία ιατρικές ειδικότητες και αυτός ήταν ο λόγος που η συγκεκριμένη ημερίδα υποστηρίχθηκε και από τον Ιατρικό, τον Οδοντιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο του Νομού Ροδόπης. 


Όμως, ενώ παρατηρούμε ότι στην επιστημονική κοινότητα ανοίγει ολοένα και περισσότερο η βεντάλια προσέγγισης της συγκεκριμένης πάθησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα, ο κος Παπάνας παρατηρεί ότι και οι διαβητικοί ασθενείς έχουν πέσει θύματα της κρίσης με άμεσο αντίκτυπο στη θεραπεία τους. 


«Ενώ πριν από 4-5 χρόνια οι Έλληνες ασθενείς ήταν πολύ καλύτερα ενημερωμένοι για τον διαβήτη σε σχέση με ασθενείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σήμερα παρατηρούμε ότι αυτό αλλάζει» λέει ο κος Παπάνας και εξηγεί ότι η κρίση έχει απομακρύνει κάπως τους διαβητικούς από τους γιατρούς και αυτό αποδίδεται είτε σε οικονομικούς λόγους, είτε ακόμα και σε ψυχολογικούς – οι ασθενείς δηλαδή λόγω της γενικότερης απαισιοδοξίας που επικρατεί δεν ενθαρρύνονται ιδιαίτερα ώστε να επισκεφθούν γιατρό ή να ακολουθήσουν αγωγές που τους έχουν χορηγηθεί. Υπάρχει όμως και μία απομάκρυνση των διαβητικών από την υγιεινή διατροφή, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της υγείας τους. Η απομάκρυνση αυτή οφείλεται καθαρά σε οικονομικούς λόγους, αφού τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι καταλληλότερα για τη διατροφή των διαβητικών, είναι πιο ακριβά. 


Παρόλα αυτά, οι γιατροί αισιοδοξούν, όπως λέει ο κος Παπάνας και φυσικά δεν επαναπαύονται μόνο σε ευχολόγια, αλλά προσπαθούν ως επιστημονική κοινότητα να βρίσκονται όσο γίνεται πιο κοντά στους ασθενείς. Η συγκεκριμένη εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης, άλλωστε είχε και ειδική ημέρα αφιερωμένη στο κοινό, όπου οι διαβητικοί –αλλά και οι μη διαβητικοί– μπορούσαν να συζητήσουν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους με τους γιατρούς, ενώ πριν από λίγο καιρό η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία τίμησε την παγκόσμια ημέρα ατόμων με διαβήτη σε μία εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε για πρώτη φορά με τους δύο εθνικούς φορείς που εκπροσωπούν τα άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα. 


Στην επιστημονική διημερίδα της Αλεξανδρούπολης ενεγράφησαν και συμμετείχαν περισσότεροι από 250 γιατροί, ενώ την παρακολούθησαν και αρκετοί φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.