fbpx Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης: Πρόταση φορολόγησης συνταξιούχων που ασκούν και αγροτική δραστηριότητα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 27 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ

Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης: Πρόταση φορολόγησης συνταξιούχων που ασκούν και αγροτική δραστηριότητα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγρότες
Θράκη
Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης

Στη Θράκη το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων των χωριών της υπαίθρου είναι χαμηλοσυνταξιούχοι που συνεχίζουν την γεωργική τους απασχόληση
 

Πρόταση για την φορολογία εισοδήματος συνταξιούχων που ασκούν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα, καταθέτει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος παράρτημα Θράκης με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, την υφυπουργό Οικονομικών και κοινοποίηση στον διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τους βουλευτές Ν. Ξάνθης, Ν. Ροδόπης, Ν. Έβρου και τον πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.


Η επιστολή: Η οξύτατη οικονομική κρίση που διαμορφώθηκε στη χώρα μας την τελευταία επταετία έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση όλων των πολιτών. Στα πλαίσια αντιμετώπισης της κρίσης οι ασκούμενες περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές δημιούργησαν ένα δυσμενές φορολογικό περιβάλλον.

Το ΟΕΕ Π.Τ. Θράκης αφουγκραζόμενο τις παρατηρήσεις και τις εμπειρίες που μεταφέρουν τα μέλη του οικονομολόγοι - λογιστές φοροτεχνικοί κατά τη συναναστροφή τους με όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων και έχοντας επίγνωση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας προσπαθεί να εντοπίσει σημεία που θα καταστήσουν το ισχύον φορολογικό σύστημα δικαιότερο.

Η παρούσα πρόταση που καταθέτει το ΟΕΕ Π.Τ. Θράκης αφορά τους συνταξιούχους συμπολίτες μας που ασκούν για συμπληρωματικό εισόδημα αγροτική δραστηριότητα.


Με βάση το συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 65 του Ν.4389/2016, που τροποποίησε την παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν.3874/2010,για τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και της παρ. 3 του άρθρου 29 του Ν.4172/13 που ορίζει ότι η μείωση του φόρου του άρθρου 16 του Ν.4172/13 (αφορολόγητο) για το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δημιουργείται μια σημαντική φορολογική στρέβλωση.


Τα ανωτέρω μέτρα πλήττουν μια πολύ ευαίσθητη κοινωνική ομάδα τους χαμηλοσυνταξιούχους με συμπληρωματικό αγροτικό εισόδημα χωρίς να υπάρχει ουσιαστική συνεισφορά στα έσοδα του δημοσίου. Το ΟΕΕ Π.Τ. Θράκης εκπροσωπώντας μια περιοχή που είναι έντονη η παρουσία του αγροτικού στοιχείου και το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων των χωριών της υπαίθρου είναι χαμηλοσυνταξιούχοι που συνεχίζουν την γεωργική τους απασχόληση προτείνει:


Την εφαρμογή της μείωσης φόρου του άρθρου 16 του Ν.4172/13 όχι μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και για τους συνταξιούχους που αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα τροποποιώντας την παράγραφο 3 του  άρθρου 29 του Ν.4172/13.


Να σημειώσουμε επίσης ότι:


Η εφαρμογή της μείωσης φόρου του άρθρου 16 του Ν.4172/13 ισχύει ήδη και σε όσους αποκτούν εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α., μαζί με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Στην περίπτωση αυτή, η μείωση υπολογίζεται μόνο στο εισόδημα που αποκτάται από την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το εάν αυτός που το αποκτά χαρακτηρίζεται ως κατ' επάγγελμα αγρότης και του ποσοστού συμμετοχής του εισοδήματός του από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα σε σχέση με το συνολικό εισόδημα.


Είναι σημαντικό να γίνει η τροποποίηση αυτή έστω και με μεταβατικό χαρακτήρα για να δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες συνταξιούχους να επιλέξουν τη διατήρηση ή μη της αγροτικής δραστηριότητας.


Παράδειγμα φορολογίας συνταξιούχου με αγροτική δραστηριότητα με το ισχύον καθεστώς: 


ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ    
Μισθωτές Υπηρεσίες (Συντάξεις)    4.320,24 €
Γεωργικές Επιχειρήσεις    3.512,09 €
Σύνολο    7.832,33 €

ΦΟΡΟΣ    
Μισθωτές Υπηρεσίες (22%)    950,45 €
Γεωργικές Επιχειρήσεις (22%)    772,66 €
Μείωση φόρου 
που αφορά τη σύνταξη    -950,45 €
Αναλογούν φόρος    772,66 €
Προκαταβολή επόμενου έτους    772,66 €
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ    1545,32 €

Παράδειγμα φορολογίας συνταξιούχου με αγροτική δραστηριότητα με το προτεινόμενο καθεστώς: 
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ    
Μισθωτές Υπηρεσίες (Συντάξεις)    4.320,24 €
Γεωργικές Επιχειρήσεις    3.512,09 €
Σύνολο    7.832,33 €

ΦΟΡΟΣ    
Μισθωτές Υπηρεσίες (22%)    950,45 €
Γεωργικές Επιχειρήσεις (22%)    772,66 €
Μείωση φόρου 
που αφορά τη σύνταξη    -950,45 €
Μείωση φόρου που αφορά την αγροτική δραστηριότητα    -772,66 €
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ     0 €

Η διαφορά που προκύπτει είναι σημαντική και με πολύ σοβαρό αντίκτυπο στα εισοδήματα των συνταξιούχων. Θεωρούμε ότι επιβάλλεται άμεσα να δοθεί τόσο η  προσήκουσα προσοχή στο θέμα αυτό αλλά και η κατάλληλη λύση, καταλήγει η επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος ΟΕΕ Θράκης Μενέλαος Μαλτέζος. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναδιπλώνεται η κυβέρνηση όταν βρει  τα σκούρα μπροστά της και τις αντιδράσεις των πολιτών.