ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 14 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΝΤΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΣ

Οικονομική και πολιτισμική κρίση "χτυπούν" το βιβλίο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βιβλία
Βιβλιοπωλείο Bookstop
Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο

Βιβλία από τέσσερα ευρώ, θα βρείτε στα βιβλιοπωλεία της Κομοτηνής

Η δανειστική βιβλιοθήκη του δήμου Κομοτηνής λειτουργεί και τους θερινούς μήνες

"Δεν είναι τόσο το οικονομικό, ο λόγος που έχει πέσει το διάβασμα, όσο η ψυχολογία και η διάθεση του Έλληνα", διαπιστώνει η Ιωάννα Δεμιράκη

Διονύσης Βοργιάς

Κάθε χρόνο και λιγότερο, φαίνεται πως διαβάζει ο Έλληνας, την ίδια στιγμή όμως που όλο και περισσότεροι πιάνουν τις "πένες" τους και οι προσφορές των καταστηματαρχών αυξάνουν και πληθαίνουν καθημερινά. Κόντρα σε οικονομική και πολιτισμική κρίση δυο βιβλιοπώλες στην Κομοτηνή προτείνουν την επιστροφή στα βιβλία, μια διέξοδο ψυχαγωγίας, χαλάρωσης και γνώσης. 
Πρώτα συναντάμε τον Δημήτρη Μπασδάνη στο BookSTOP, ο οποίος εξηγεί ότι "το βιβλίο βοηθάει πάρα πολύ, ώστε ο κόσμος να χαλαρώσει από τις πιέσεις της καθημερινότητας", κι εξηγεί ότι παρά το μεγάλο εύρος επιλογών, οι πωλήσεις δεν παρουσιάζουν αυξητική τάση. "Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία, αν και η πώλησή του έχει "καθίσει" τα τελευταία χρόνια, όπως άλλωστε και οι πωλήσεις των περισσότερων αγαθών.

Χρόνο με τον χρόνο γίνονται και πιο λίγες οι πωλήσεις, ενώ παρατηρώ πως ο κόσμος επιλέγει τους πιο παλιούς τίτλους, οι οποίοι είναι συνήθως και φθηνότεροι. Πάντοτε όμως υπάρχει και το αναγνωστικό κοινό που επιλέγει τους καινούργιους τίτλους", αναφέρει σχετικά, ενώ για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν διαπιστώνει ότι "έχουν βγει πολλοί καλοί τίτλοι, τους οποίους και αναδείξαμε με διάφορες βιβλιοπαρουσιάσεις". Στο που αποδίδει αυτή την εν μέρει πτωτική τάση, απαριθμεί τρεις παράγοντες: οικονομική κρίση, ίντερνετ και μαγαζιά αλυσίδες "που παίρνουν τα βιβλία πολύ πιο φθηνά από εμάς. Παρόλα αυτά διατηρούμε μια μεγάλη γκάμα και κάνουμε έκπτωση 20% σε όλα τα λογοτεχνικά βιβλία, μικρών και μεγάλων", όπως αναδεικνύει ο κ. Μπασδάνης.


Επόμενη στάση στην Ιωάννα Δεμιράκη και το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο. "Σίγουρα η οικονομική κρίση δεν έφερε αύξηση στις πωλήσεις, αλλά έφερε αύξηση στους τίτλους των βιβλίων", διαπιστώνει η κα. Δεμιράκη και κρατάει τα θετικά δηλώνοντας ότι "προσωπικά, πιστεύω ότι δεν είναι αρνητικό πως υπάρχει άνθηση στην έκδοση των βιβλίων, γιατί υπάρχει πληθώρα επιλογών", αλλά και τα ...ρεαλιστικά ότι δηλαδή "δεν υπάρχει ο χρόνος, η όρεξη και η κινητήριος δύναμη το χρήμα, που θα μας έκαναν να απολαύσουμε πολλά βιβλία". Η βιβλιοπώλης διαπιστώνει πως "η κίνηση είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή στην οποία το λογοτεχνικό βιβλίο πάει κάπως καλύτερα, αν και οι σταθεροί αναγνώστες ευτυχώς κρατούν όλο τον χρόνο". Και στο Δημοκρίτειο υπάρχουν κάθε λογής επιλογές και όπως εξηγεί η κα. Δεμιράκη "ο καθένας επιλέγει βιβλίο ανάλογα με το γούστο του.

Όσοι τον χειμώνα δεν διαβάζουν πολύ, το καλοκαίρι επιλέγουν συνήθως βιβλία με ανάλαφρο περιεχόμενο, όσοι όμως διαβάζουν όλο τον χρόνο βρίσκουν ευκαιρία το καλοκαίρι για να διαβάσουν πιο δύσκολα βιβλία που χρειάζονται περισσότερο χρόνο", κι εξηγεί ότι πάντα προσπαθεί να κάνει καλύτερες τιμές, με ένα διαρκές 10% σε παλιούς και νέους τίτλους, αλλά και "πολλές προσφορές, που φτάνουν μέχρι και τα τρία-τέσσερα ευρώ". Επομένως, μπορείτε να βρείτε βιβλία ακόμη και στην τιμή ενός ...φρέντο καπουτσίνο. Η παραπάνω σύγκριση οδηγεί την Ιωάννα Δεμιράκη στο συμπέρασμα ότι "δεν είναι τόσο το οικονομικό πρόβλημα, ο λόγος που έχει πέσει το διάβασμα, όσο η ψυχολογία και η διάθεση του Έλληνα, την οποία προσπαθούμε να ...ανατρέψουμε το καλοκαίρι".


Άρα τα βιβλιοπωλεία της Κομοτηνής έχουν ρίξει αρκετά τις τιμές τους, ώστε να σας μυήσουν στην τέχνη της ανάγνωσης και να σας προσφέρουν έναν ποιοτικό τρόπο διασκέδασης για το καλοκαίρι.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν από δύο  ημέρες άρχισε να ειδοποιεί τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του, αλλά και τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια,  ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, προκειμένου να τους ανακοινώσει