ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 24 Αυγούστου, 2012 - 12:00
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Οικονομία & ποιότητα τονώνουν την αγορά σχολικών ειδών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τεράστια ποικιλία ειδών περιμένει μαθητές και γονείς για εξερεύνηση στην αγορά της Κομοτηνής Ρεπορτάζ Όλγα Τσιούλφα
Τα ψέματα τελείωσαν για τους μαθητές, οι οποίοι επιστρέφουν στα θρανία. Στις 11 Σεπτεμβρίου χτυπά το πρώτο κουδούνι και η νέα σχολική χρονιά πρέπει να τους βρει ετοιμοπόλεμους.  Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η αγορά των σχολικών. Ειδικά για τους μικρούς  μαθητές, που για πρώτη φορά θα μπουν στις σχολικές τάξεις θα είναι μία διαδικασία γνωριμίας με το σχολείο.  Σ? αυτό το πνεύμα και με στόχο να εξυπηρετήσουν τα γούστα, αλλά κυρίως τα πορτοφόλια γονέων και μαθητών, τα βιβλιοπωλεία, προετοιμάζονται πυρετωδώς. Ειδικά στις εποχές που ζούμε, οι οικονομικές αγορές είναι το ζητούμενο.  Διαπιστώνοντας πτώση της κίνησης, με το ξεκίνημα της περιόδου, οι βιβλιοπώλες εκτιμούν ότι το μεγάλο κύμα καταναλωτών θα καταφτάσει στα καταστήματα τους την επόμενη εβδομάδα και σε δεύτερη δόση όταν πλέον ανοίξουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί μοιράσουν τις γνωστές λίστες στους μαθητές, για τα αντικείμενα που θα πρέπει να προμηθευτούν. 
Τα περισσότερα έξοδα αφορούν στην αγορά της σχολικής τσάντας. Πρέπει να είναι ευρύχωρη, άνετη και να έχει τη κατάλληλη εμφάνιση ανάλογα με τα γούστα του κατόχου της,  αφού θα είναι ο καλύτερος σύντροφος για εννέα μήνες. Η αγορά του είναι σημαντική και είναι το πρώτο μέλημα των γονέων. Φέτος εκτός από εργονομία και άνεση, οι εταιρείες θέλουν να προσφέρουν και καλές τιμές, αντιλαμβανόμενες τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Και είναι κάτι που πέτυχαν, είπε η Ιωάννα Δεμιράκη, υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου Δημοκρίτειο στην Κομοτηνή. 
Προσφέρουν πολλά σχέδια σε τιμές της εποχής, όπως είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι με μία επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο, οι καταναλωτές μπορούν να το διαπιστώσουν. Το κατάστημα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους μαθητές με τους γονείς του, είπε. Ήδη μάλιστα από τα μέσα Αυγούστου, ορισμένοι άρχισαν να κάνουν τις πρώτες αγορές των σχολικών ειδών. Κυρίως μαθητές της Γ? λυκείου ήταν αυτοί, που ξεκίνησαν το διάβασμα και γι? αυτό το σκοπό ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για τη διαθεσιμότητα και τις τιμές των βοηθητικών βιβλίων.  

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ

Σε ό,τι αφορά τις τιμές σχολικών σακιδίων, με 20 ευρώ μπορεί να αγοράσει κανείς την σχολική του τσάντα και να είναι σίγουρος για την πολύ καλή του ποιότητα. Οι εποχές άλλαξαν παραδέχθηκε η κ. Δεμιράκη και είπε πως σε πνεύμα λιτότητας κινείται πλέον η αγορά, αφού από τις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών εξαρτάται. «Εμείς έχουμε ψάξει και έχουμε βρει να φέρουμε φθηνά προϊόντα όχι όμως κακής ποιότητας, γιατί αυτό είναι που υποστηρίζουμε και σαν κατάστημα. Να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, να έρθουν να βρουν σωστά προϊόντα στις καλύτερες τιμές. 
Οι τσάντες είναι στα ίδια επίπεδα εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχουν αλλάξει οι τιμές στις τσάντες που δουλεύουμε εμείς, ακόμα και στις μάρκες, οι οποίες συνήθως «βγάζουν τα λεφτά τους» γιατί είναι καλής ποιότητας. Τα παιδιά θα ξέρουν ότι θα τις φορέσουν και δύο και τρεις χρονιές». Η τιμή της τσάντας ξεκινά περίπου στα 20 ευρώ και φτάνει ανάλογα με το τι παρέχει στα 40 και 50 ευρώ και πολύ ακριβότερα αν το επιθυμεί ο γονέας και διαθέτει τα χρήματα. Όλα τα γούστα μπορούν να καλυφθούν και αυτό είναι το στοίχημα των καταστημάτων που εμπορεύονται τα σχολικά είδη. 

ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 

Τα υπόλοιπα σχολικά είδη, έχουν τεράστια ποικιλία στις τιμές. Κασετίνες με ήρωες και κινούμενα σχέδια, τους αγαπημένους ήρωες των αγοριών και των κοριτσιών. Μολύβια, στυλό, μπλοκ ζωγραφικής και πολλά άλλα είδη, υπάρχουν σε πληθώρα στα καταστήματα και περιμένουν τους μαθητές.  Ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικροπράγματα που είναι όμως απαραίτητα στη τσάντα ενός μαθητή, οι καταστηματάρχες προσπαθούν να κάνουν τις προσφορές τους. 
Κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση των σχολικών βοηθημάτων. «Σε αυτό βοηθούν και οι διάφορες εκπτώσεις που κάνουμε σε εκπαιδευτικούς, πολυτέκνους και στους πελάτες του βιβλιοπωλείου. Επίσης, θα έλεγα ότι οι εκδοτικοί οίκοι έχουν κάνει και αυτοί την προσπάθειά τους, έχουν βγάλει βιβλία σε προσφορά, έχουν βγάλει βοηθήματα με μειωμένες τιμές». Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα οι εκδοτικοί οίκοι έκαναν το πρώτο βήμα, ρίχνοντας κατά πολύ τις τιμές τους. 
Έτσι οι τιμές διαμορφώνονται, σύμφωνα με την κ. Δεμιράκη, γύρω στα 14 ευρώ στα σχολικά βοηθήματα δημοτικού και γυμνασίου, ενώ λίγο ακριβότερα κοντά στα 20 ευρώ στα σχολικά βοηθήματα του λυκείου, όπου και οι απαιτήσεις είναι πλέον διαφορετικές. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν για όλες τις σχολικές τάξεις, από την πρώτη δημοτικού έως και την Γ΄ λυκείου, όσο και αν φαίνεται περίεργο. 

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 

Με προσφορές που θα ξεκινήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν όλο το μήνα, προσπαθεί να προσελκύσει, αλλά και να διευκολύνει το καταναλωτικό κοινό, το βιβλιοπωλείο Βαφειάδη. Αναγνωρίζοντας τα βάρη που έχουν επωμιστεί τα ελληνικά νοικοκυριά γνωρίζουν ότι δεν περισσεύουν πολλά χρήματα για την αγορά των σχολικών ειδών. Έτσι χωρίς να ρίξουν την ποιότητα, ρίχνουν τις τιμές στο βιβλιοπωλείο, είπε η Δέσποινα Βαφειάδη, ιδιοκτήτρια του καταστήματος. Παρά την οικονομική κρίση, σε λίγες ημέρες θα επικρατήσει το αδιαχώρητο στο κατάστημα όπου οι γονείς με τα παιδιά τους θα σπεύσουν για να επιλέξουν τα σχολικά τους είδη. 

Παρόλα αυτά και η κ. Βαφειάδη διαπίστωσε πτώση στην κίνηση. Το «κάθε πέρσι και καλύτερα», είναι γεγονός και όχι μόνο λόγια είπε. Πάντως η ίδια ευχήθηκε καλή αρχή, ειδικά στα «πρωτάκια» που θα ξεκινήσουν τον αγώνα της γνώσης. Αυτά τα παιδιά έχουν κυρίως την αγωνία της πρώτης σχολικής τσάντας και οι καταστηματάρχες θέλουν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους. «Είναι πεσμένη η κίνηση, ο κόσμος είναι ακόμη μουδιασμένος, γενικά όλη η αγορά, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι με τσάντες για όλα τα βαλάντια και με πολλές προσφορές στην τσάντα. Υπάρχουν δηλαδή και με εκπτώσεις ως και 50%. Πολλά καινούρια σχέδια, καινούριοι ήρωες, τα παιδιά έχουν μεγάλη δυνατότητα στο να επιλέξουν και ασορτί κασετίνα. Βέβαια, ξεκινήσαμε το Δεκαπενταύγουστο με δωράκια και έτσι πιστεύουμε όσο περνάει ο καιρός να κορυφωθεί η κίνηση στην αγοράς της  τσάντας», είπε. 

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά του δημοτικού οι γονείς εκτός από χρωματιστά και όμορφα σχέδια φροντίζουν να προμηθεύονται σχολικά σακίδια που θα είναι εύκολα στη μεταφορά από τα μικρά παιδιά. Είναι πλέον παρελθόν οι τεράστιες βαριές τσάντες και τη θέση τους, πήραν μικρότερες. Πολλά σχέδια έχουν πλέον ροδάκια, ενώ τα περισσότερα είναι εργονομικά που εφαρμόζουν κατάλληλα στην πλάτη του μικρού παιδιού. Αυτό δε σημαίνει ότι αυξάνονται οι τιμές τους, κάθε άλλο είπε η κ. Βαφειάδη αφού μία τέτοια τσάντα κοστίζει γύρω στα 20 ευρώ. 

«Αυτό το ζήτημα τουλάχιστον στο δικό μας κατάστημα το κοιτάμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και η μεγάλη τσάντα δε σημαίνει όμως ότι είναι βαριά, γιατί υπάρχουν ειδικοί ιμάντες, με ειδικές πλάτες, έτσι ώστε και μεγάλη να είναι η τσάντα να είναι ελαφριά σε σχέση με αυτές που κυκλοφορούσαν κάποτε. Εμείς προτείνουμε, αλλά ο γονιός επιλέγει για το παιδί του. Κοιτάμε βέβαια πάντα και εμείς το καλύτερο των παιδιών. Πάντα διαλέγουμε υπέρ των παιδιών». Και τα υπόλοιπα ήδη όμως είναι φθηνά. Η γραφική  ύλη δεν είναι ακριβή στα συνοικιακά καταστήματα, όπως παραπλανητικά αφήνουν να εννοηθεί οι διαφημίσεις πολυκαταστημάτων. Με μία απλή έρευνα αγοράς μπορούν να το διαπιστώσουν και οι γονείς αυτό, ανέφερε η κ. Βαφειάδη.  

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς, γεμίζει με άγχος τους γονείς αλλά κυρίως τους μαθητές που θα επιστρέψουν στα θρανία. Στα βιβλιοπωλεία μπορούν να βρουν ό,τι ακριβώς χρειάζονται γνωρίζοντας παράλληλα ότι ενισχύουν την αγορά που αυτό το διάστημα παλεύει  για την επιβίωση. Πάντως πέρα από τις προσφορές μέσα στα καταστήματα αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκονται βοηθήματα διάφορων εκδοτικών οίκων και τιμών, ενώ αναμένεται να φτάσουν τα σχολικά βιβλία που κάθε χρόνο προμηθεύονται οι επαγγελματίες του χώρου. Την ίδια ώρα, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται ο ΟΓΑ να προσφέρει τα ειδικά κουνούπια που μοιράζει κάθε χρόνο στους ασφαλισμένους του για την αγορά των σχολικών ειδών. Φέτος όπως όλα δείχνουν δε θα μοιραστούν κουπόνια, αλλά θα εκτυπώνονται αυτά μέσω ιστοσελίδας και με τη βοήθεια του διαδικτύου, από τα ίδια τα βιβλιοπωλεία. 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ 

Το ΚΕΠΚΑ παρέχει χρήσιμες συμβουλές για σωστές και ευχάριστες αγορές σχολικών ειδών, που συνοψίζονται στη συζήτηση με το παιδί για το τι είναι χρήσιμο προς αποφυγή της υπερκατανάλωσης.

Λίγο πριν την επιστροφή στα θρανία, οι γονείς καλούνται για ακόμη μία φορά να ανταποκριθούν στα έξοδα της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως αναφέρει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), τα σχολικά είδη έχουν ένα σημαντικό κόστος και πολλές φορές, επιβαρύνουν αρκετά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

 Πέραν του κόστους, το ΚΕ.Π.ΚΑ. τονίζει ότι στην επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και μία άλλη παράμετρος, που είναι η ασφάλεια των σχολικών ειδών και αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις, που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία της μάθησης, στο σχολείο και στο σπίτι.

Στο πλαίσιο αυτό, παρέχει χρήσιμες συμβουλές για σωστές και ευχάριστες αγορές σχολικών ειδών, που συνοψίζονται στη συζήτηση με το παιδί για το τι είναι χρήσιμο προς αποφυγή της υπερκατανάλωσης, καθώς και στην τήρηση του καταλόγου, που συστήνει το σχολείο με τα απαραίτητα. Όπως επισημαίνεται, η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ. προκύπτουν συχνά σημαντικές αποκλίσεις τιμών από κατάστημα σε κατάστημα.

 Ιδιαίτερα, σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι πολλές φορές πιο οικονομικό οι γονείς να αγοράζουν συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω από ένα τεμάχιο, αρκεί να είναι σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιηθούν.

 Επίσης, το ΚΕ.Π.ΚΑ. υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφεύγεται η αγορά σχολικών ειδών που μοιάζουν με τρόφιμα, καθώς και σχολικών ειδών που μυρίζουν σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λ.π.). Οι μυρωδιές προέρχονται από χημικές αρωματικές ουσίες, που, ίσως, αποδειχθούν ακατάλληλες. "Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο για την αγορά τους" σημειώνει το ΚΕ.Π.ΚΑ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Eπιστήμη έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση τη λογική του πνεύματος  αποπροσανατολισμού  της κοινής γνώμης, την ώρα που θα έπρεπε να επικεντρωθούν όλοι στα σοβαρά και στα δύσκολα και πρώτα βέβαια οι ίδιοι. 

Ημερολόγιο