fbpx Οι βουλευτές Ροδόπης για το Νομοσχέδιο της Παιδείας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Οι βουλευτές Ροδόπης για το Νομοσχέδιο της Παιδείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης
Δημήτρης Χαρίτου
Αχμέτ Ιλχάν

Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Χαρίτου, Ιλχάν Αχμέτ σχολιάζουν

Διονύσης Βοργιάς

Με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «πέρασε» από τη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο -μεταξύ άλλων αλλαγών- εγκαθιδρύεται ειδική ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) που υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ επιστρέφει με εξαιρέσεις η βάση του 10 και εισάγεται η συνδιαμόρφωση της βάσης με τα Πανεπιστήμια.

Η ψήφιση έγινε εν μέσω αντιδράσεων από τον εκπαιδευτικό κόσμο, καθώς φαίνεται πως η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αν και ισχυρίζεται πως προηγήθηκαν μήνες ερευνών προ της κατάθεσης του νομοσχεδίου, στην πραγματικότητα δεν έκατσε στο τραπέζι του διαλόγου -εκ προοιμίου- με τις πρυτανικές συγκλήτους, τους εκπροσώπους εκπαιδευτικών και φοιτητών.

Από τη Ροδόπη, θετικά σχολίασε το Νομοσχέδιο ο βουλευτής ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης (μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm), ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν (από τη Βουλή) ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου και ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ.

Ε. Στυλιανίδης: Θα λειτουργήσουν εύρυθμα τα πανεπιστήμια - είμαι θερμός υποστηρικτής του ΔΠΘ
Αντεπιχειρήματα στα δύο βασικά σημεία διαφωνίας της αντιπολίτευσης, δηλαδή την ΟΠΠΙ και την βάση εισαγωγής, ανέπτυξε ο πρώην υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Για τη βάση του 10 έκανε λόγο για ένα «σύστημα αξιοκρατίας», το οποίο «ρυθμίζει -μαζί με το Πανεπιστήμιο- τη βάση εισαγωγής». Πιο αναλυτικά δήλωσε: «Όταν καταργήθηκε η βάση του 10, στο πανεπιστήμιο μπήκε μεγάλος αριθμός φοιτητών, με πολύ μικρούς βαθμούς, που δεν είχαν τη δυνατότητα στοιχειωδώς να παρακολουθήσουν τα αναλυτικά προγράμματα διδακτέας ύλης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί τραγικά ο αριθμός που δεν τελείωσαν ποτέ τις σπουδές τους», ενώ ξεκαθάρισε πως υπάρχουν ειδικές προβλέψεις-εξαιρέσεις για εργαζομένους φοιτητές ή με προβλήματα υγείας, μεταξύ άλλων κατηγοριών. Οι ‘αιώνιοι’ φοιτητές «είναι κακό για το πανεπιστήμιο, τον ίδιο τον φοιτητή, την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον», εκτίμησε.

Κληθείς να απαντήσει εάν η βάση εισαγωγής αποτελεί έμμεσο τρόπο ‘ώθησης’ των φοιτητών στα ιδιωτικά κολλέγια, ο βουλευτής ισχυρίστηκε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ενώ επικουρικά πρότεινε ξανά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων: «στο χώρο των κολλεγίων υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό, το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει λυθεί, η θέσπιση της δυνατότητας ύπαρξης μη κρατικών πανεπιστημίων. Αυτή τη στιγμή 45.000 Έλληνες φοιτητές έχουν φύγει στο εξωτερικό, γιατί δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να σπουδάσουν στη χώρα τους». Πάντως, δήλωσε «θερμός υποστηρικτής του Δημοκρίτειου», μεταφέροντας το αίτημα «ο αριθμός εισακτέων στα περιφερειακά πανεπιστήμια να αυξηθεί», εξηγώντας πως αυτό «πλέον δεν είναι απόφαση μόνο της κυβέρνησης αλλά και των συγκλήτων».

Αναφορικά με την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, ο βουλευτής παρατήρησε πως «έχουμε πρόβλημα», αναφερόμενος σε ξυλοδαρμούς ή προπηλακισμούς καθηγητών, άσκηση βίας εις βάρος φοιτητών, καταστροφή συγγραμμάτων και συνολικά της δημόσιας περιουσίας. Χαρακτήρισε τα παραπάνω «φαινόμενο που όλοι κατακρίνουμε, αλλά τόσα χρόνια κανείς δεν έχει αγγίξει». Κι ανέπτυξε τον συλλογισμό του: «Η νομική πρωτοβουλία της φύλαξης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. (Η φύλαξη πρέπει) να ανήκει σε κάποιους που έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και δεν μπορεί να είναι άλλοι από εξειδικευμένους άντρες της ΕΛΑΣ, οι οποίοι όμως -τονίζω- ότι δεν μπορούν να λειτουργούν με τη νοοτροπία του εξωτερικού αστυνομικού, αλλά θα πρέπει να έχουν ειδική εκπαίδευση και αναφορά στην πρυτανική αρχή».

Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, τέλος, ισχυρίστηκε πως η νέα πραγματικότητα θα φέρει ασφάλεια για τις ζωές και τη σωματική ακεραιότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας, διασφαλίζοντας συγχρόνως την μη καταστροφή της δημόσιας περιουσίας. Συνολικά ο νόμος έρχεται «για να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια εύρυθμα, όπως σε όλο τον κόσμο», εκτίμησε.

Δ. Χαρίτου: Καταστροφικό νομοσχέδιο – ακρωτηριάζετε το ΔΠΘ
«Καταστροφικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Δημήτρης Χαρίτου, κατηγορώντας εξαρχής την κυβέρνηση για την ψήφισή του εν μέσω πανδημίας και lockdown. Για το ζήτημα της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο βουλευτής επικαλέστηκε το ότι «οι πρυτάνεις σας διαμήνυσαν ότι το μέτρο δε θα δώσει λύση», ενώ ισχυρίστηκε πως «θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στα  Πανεπιστήμια». Κι ανέπτυξε στον συλλογισμό του: «Οι Ενώσεις των Αστυνομικών διαφωνούν πλήρως με το μέτρο. Μόνον εσείς επιμένετε, λοιδορώντας μάλιστα στους πρυτάνεις και εκβιάζοντας τα ιδρύματα. Όπως άκουσα πριν να κάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ενώ γνωρίζετε ότι το μέτρο θα μείνει στα χαρτιά επιμένετε και επιμένετε κύριοι γιατί ο στόχος σας είναι άλλος η κατασυκοφάντηση των  πανεπιστημίων ως χώρων ανομίας και εγκληματικών δράσεων».

Αναφορικά με την βάση εισαγωγής, ο βουλευτής ισχυρίστηκε πως αφενός οι φοιτητές εξωθούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφετέρου πως θα φέρει υποβάθμιση αντί για ανάπτυξη περιφερειακών πανεπιστημίων, όπως το ΔΠΘ. «Θεσπίζετε την ελάχιστη βάση εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, όταν σας είναι γνωστό ότι θα μειωθεί κατά το 1/3 ο αριθμός των εισακτέων. 25.000 νέοι θα μείνουν εκτός των πανεπιστημίων από τους 75.000 φοιτητές που εισήχθησαν πέρσι. Μάλιστα ισχυρίζεστε με δόσεις αλαζονείας ότι είναι μόνο η αρχή, γιατί με τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη που ετοιμάζετε, σχεδόν το 1/3 των σημερινών πανεπιστημιακών τμημάτων δεν θα συνεχίσει να υφίσταται. Με τις ρυθμίσεις σας ετοιμάζετε πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια», είπε για το πρώτο σκέλος, ενώ για το δεύτερο δήλωσε τα εξής:

«Ακρωτηριάζετε τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το ΔΠΘ. Ακούστε τι σας λέει η Σύγκλητος ενός περιφερειακού πανεπιστημίου του ΔΠΘ: “το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκαλεί έντονη ανησυχία στο ΔΠΘ καθώς η εφαρμογή του απειλεί την βιωσιμότητα των τμημάτων του”. Οι τοπικές κοινωνίες στην Θράκη ανέμεναν την ίδρυση των νέων τμημάτων που έχει αποφασίσει η Σύγκλητος και είχε προκρίνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί επί 1,5 και πλέον χρόνο μείνατε άπραγοι. Εσείς σχεδιάζετε όχι να ενισχύσετε αλλά να ακρωτηριάσετε, όπως φαίνεται τα πανεπιστήμια και βέβαια το ΔΠΘ».

Ιλχάν Αχμέτ: Πλήγμα στο αυτοδιοίκητο - ενίσχυση στην ιδιωτική εκπαίδευση
«Φέρνετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο και τους βάζετε όλους απέναντι: γονείς - φοιτητές - καθηγητές», ισχυρίστηκε ο Ιλχάν Αχμέτ, συνοψίζοντας επιγραμματικά τις βασικές ενστάσεις του στο ότι «το νομοσχέδιό σας πλήττει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση σε βάρος των μη προνομιούχων οικογενειών και των περιφερειακών ιδρυμάτων».

Πιο αναλυτικά για την φύλαξη των Πανεπιστημίων δήλωσε: «Αφού εμβληματικά αποτύχατε στην “εμβληματική” σας νομοθετική παρέμβαση περί Πανεπιστημιακού Ασύλου με το ν. Ν.4623/2019  που θα έλυνε το πρόβλημα της “βίας και της ανομίας στα ΑΕΙ”, σήμερα έρχεστε εκ νέου να  λύσετε το πρόβλημα με περισσότερη αστυνόμευση και την διαρκή παρουσία της αστυνομίας στο χώρο των Πανεπιστημίων», κι αντιπρότεινε τη θέση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο «αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων, αλλά και των παραβατικών συμπεριφορών που συχνά πληγώνουν την εικόνα και το κύρος τους, σας έχει καταθέσει ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου για το θέμα. Μια Πρόταση Νόμου που αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο των Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας και τα εμπιστεύεται να φροντίσουν τα ίδια για την ασφάλεια και την προστασία τους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ακαδημαϊκή ελευθερία».

Ως προς την βάση εισαγωγής, ισχυρίστηκε πως το νομοσχέδιο «δυστυχώς μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την αναβάθμιση των κολεγίων και ιδιωτικών ΙΕΚ, παρά για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων της χώρας. Γιατί στην πραγματικότητα μειώνετε των αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια. Αυτό κάνετε». Επικουρικά, πρόσθεσε πως κι η χρονική συγκυρία ψήφισης του νομοσχεδίου, στα μέσα της εκπαιδευτικής χρονιάς, αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη στον εκπαιδευτικό κόσμο, ενώ μέσα σε όλα «μαθητές και γονείς προσπαθούν να ισορροπήσουν και να τα βγάλουν πέρα με τα όσα έχει επιβάλλει η πανδημία». Τέλος, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση πως στην πραγματικότητα στο ενδιαφέρον της είναι «το πόσοι θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων και θα οδηγηθούν μοιραία στην αγκαλιά των κολεγίων με τεράστιο κόστος για την ελληνική οικογένεια. Ευτυχώς είχατε την ευαισθησία να μην καταργήσετε τις ειδικές κατηγορίες των φοιτητών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά της Μειονότητας της Θράκης».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ