ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
Ο ΦΕΛΤΣΕΡ ΚΑΙ Η ΝΑΝΤΙΑ

Οι "τετράποδοι" Σαμαρείτες της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερυθρός Σταυρός
Σαμαρείτες
Σκυλιά

Εκπαιδεύονται για να βρίσκουν ανθρώπους κάτω από συντρίμμια 


Η εκπαίδευση διαρκεί περίπου εννιά μήνες

Σε περίπου έξι μήνες θα είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις των 'Σαμαρειτών' του Ερυθρού Σταυρού  η Νάντια και ο Φέλτσερ που είναι τα δύο νέα μέλη του πληρώματος της Κομοτηνής. 


Ο λόγος φυσικά για τους δύο γερμανικούς ποιμενικούς σκύλους, που απέκτησαν πρόσφατα οι Σαμαρείτες της Κομοτηνής για να ενισχύσουν την επιχειρησιακή τους δύναμη, καθώς όπως λέει ο  αρχηγός τους Κώστας Ιμανιμίδης "είναι επιτακτική ανάγκη στο κομμάτι της διάσωσης να έχουμε το δυνατόν περισσότερα και φυσικά τα πιο εξελιγμένα μέσα, με τα οποία μπορούμε να επιχειρήσουμε. Είναι αδιανόητο, μια εθελοντική οργάνωση όπως είναι οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι εξειδικεύονται στη διάσωση, να μην διαθέτουν διασωστικά σκυλιά"  


Ο Φέλτσερ και η Νάντια είναι αδέρφια και σήμερα είναι περίπου πέντε μηνών. Η εκπαίδευσή τους ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες, εξηγεί ο κος Ιμανιμίδης και γίνεται εδώ στην Κομοτηνή σε συνεργασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τον αντίστοιχο Ιταλικό.  Τα σκυλιά εκπαιδεύονται στην ανεύρεση εγκλωβισμένων κάτω από συντρίμμια και όπως λέει ο κος Ιμανιμίδης, η πρόοδος τους είναι πολύ καλή, που σημαίνει ότι περίπου σε έξι μήνες από σήμερα, οι τετράποδοι διασώστες θα μπορέσουν να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση και να βγουν στο λεγόμενο 'πεδίο' - δηλαδή να πάρουν μέρος σε επιχείρηση διάσωσης. 


Ο Φέλτσερ και η Νάντια είναι δύο από τα πολύ λίγα σκυλιά που διαθέτει ο Ερυθρός Σταυρός (υπάρχουν άλλα δύο στην Κρήτη και δύο στην Ξάνθη) και μπορεί η έδρα τους να είναι το παράρτημα της Κομοτηνής, ωστόσο θα είναι σε θέση να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΕΕΣ σε όλη την Ελλάδα. Στην Κομοτηνή δεν έχουν καταγραφεί πολλά συμβάντα που να απαιτούσαν τη συμμετοχή σκύλων, λέει ο κος Ιμανιμίδης και κάποια στιγμή στο μακρινό παρελθόν που είχε υπάρξει ανάγκη, είχαν χρησιμοποιηθεί τα σκυλιά της Ξάνθης. 


Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την αναγκαιότητα του να εντάσσονται οι σκύλοι στο δυναμικό των Σαμαρειτών  και η ομάδα να γίνεται συνεχώς ισχυρότερη. Για την φροντίδα των σκύλων, οι οποίοι σε λίγο καιρό θα ακολουθήσουν ξεχωριστό πρόγραμμα εκπαίδευσης (μιας και μέχρι τώρα ζουν και εκπαιδεύονται σχεδόν μαζί), έχουν επιστρατευτεί τέσσερις Σαμαρείτες - δύο για κάθε σκύλο και ένας κτηνίατρος. 


Οι σκύλοι πρέπει να έχουν ο καθένας από έναν χειριστή και από έναν φροντιστή, λέει ο κος Ιμανιμίδης, ο οποίος εξηγεί ότι τα σκυλιά δεν επιτρέπεται να εμφανιστούν δημόσια πριν ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους, οπότε τις χαριτωμένες μουσούδες τους θα τις δούμε όταν "πάρουν πτυχίο".


ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΧΟΛΗ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ 
Για "πτυχία" μιλώντας, να θυμίσουμε ότι στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά ο νέος εκπαιδευτικός κύκλος των Σαμαρειτών και στο παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού της Κομοτηνής.


Ο κύκλος των σπουδών που διαρκεί 15 μήνες, περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση σχετικά με τις πρώτες βοήθειες, στις βασικές αρχές διάσωσης, αντιμετώπιση τροχαίων κ.α., αλλά και "πρακτική" αφού οι εκπαιδευόμενοι περνούν 100 ώρες στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου της Κομοτηνής και 150 στο πεδίο, πλάι σε παλαιότερους Σαμαρείτες.


"Είναι μια απαιτητική και δύσκολη σχολή" λέει ο κος Ιμανιμίδης, ωστόσο εξηγεί ότι "σκοπός των Σαμαρειτών δεν είναι να βγάλουν πολλούς εθελοντές με εκπαίδευση 2 ή 3 μηνών, αλλά ουσιαστικά καταρτισμένους διασώστες, που θα προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες στο πεδίο". 
Η επιτυχής ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών, σημαίνει και ένταξη του εκπαιδευθέντος στο σώμα των Σαμαρειτών και όλες οι πληροφορίες παρέχονται αναλυτικά στo site samarites.gr 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε,  αφού ήδη άρχισαν οι πανηγυρισμοί επίσημα  στο Ζάππειο, αλλά και το διαδίκτυο πήρε φωτιά από στελέχη της συγκυβέρνησης, ότι βγαίνουμε από την κρίση και τα μνημόνια,

Ημερολόγιο