ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 9 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΡΙΨΗ ΜΠΑΖΩΝ"

Οι σκουπιδότοποι πέριξ της Κομοτηνής και τα πρόστιμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σκουπίδια
Απορρίμματα

Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται πρόστιμα 1.000 ευρώ/m3, 200 ευρώ/ημέρα και 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ημέρα

Αρχές και κανόνες για την προστασία του αστικού πρασίνου και του φυσικού περιβάλλοντος φέρνει ο νέος Κανονισμός Πρασίνου 

Δήμητρα Συμεωνίδου

"Απαγορεύεται η ρίψη μπαζών" αναγράφουν οι δύο πινακίδες που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Κομοτηνής και γύρω από αυτές υπάρχουν μόνο μπάζα. Σακιά με υλικά από οικοδομικές εργασίες, πλακάκια, τούβλα μάρμαρα, έπιπλα ακόμα και φθαρμένα ελαστικά αυτοκινήτων συνθέτουν τον σκουπιδότοπο που "αναγεννάτε" συνεχώς χάρη στους ασυνείδητους, οι οποίοι παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις συνεχίζουν να πετούν εκεί τα σκουπίδια τους. Είναι το ίδιο σημείο που καθαρίστηκε πολλάκις από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, με τις νέες χωματερές να εμφανίζονται εκ νέου.


Κανόνες, αλλά πρόστιμα, στους χώρους όπου "Απαγορεύεται η ρίψη μπαζών" έρχεται να θέσει ο νέος Κανονισμός Πρασίνου. Αυτός περιλαμβάνει αρχές και κανόνες για την προστασία του αστικού πρασίνου και του φυσικού περιβάλλοντος, την τήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους και αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χρήση των αλσών, των πάρκων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των υπόλοιπων χώρων πρασίνου. 


Η έγκριση και η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού Πρασίνου θα σημάνουν την ενεργοποίηση μιας δέσμης παραβάσεων και κυρώσεων, που προβλέπονται από το προωθούμενο Σχέδιο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι όποιος παραβαίνει τους κανόνες χρήσης του δημόσιου/δημοτικού πρασίνου τιμωρείται με πρόστιμο, το οποίο επιβάλλεται με απόφαση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας.


Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις κατάληψης ή απόρριψης αντικειμένων ή μπαζών, είναι τα ακόλουθα:
Για κατάληψη δημόσιου/δημοτικού χώρου πρασίνου από κάδους (σκάφες) για μπάζα, επιβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ/ημέρα.
Για εσκεμμένη εγκατάλειψη ή απόρριψη αντικειμένων ή μπαζών από εργολάβους ή κάθε είδους επαγγελματίες, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ/m3.


Για την κατάληψη δημόσιου/δημοτικού χώρου πρασίνου με μπάζα ή άλλα υλικά, επιβάλλεται πρόστιμο 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ημέρα.


Όσο για την αποτελεσματικότητα του Κανονισμού θα κριθεί στην πράξη. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δύο θλιβερές εικόνες, από άποψη περιεχομένου και ουσίας, με διχαστικό λόγο, αντίκρισαν οι περισσότεροι Έλληνες στους τηλεοπτικούς δέκτες.