ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Οι πέντε αλλαγές στη σαρία που ανακοίνωσε από την Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναπτυξιακό Συνέδριο
Αλέξης Τσίπρας
Ομιλία

"Μετατρέπουμε τα δεσμά σε δικαίωμα" ανέφερε από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας

Μία εξαιρετικά σημαντική είδηση έδωσε από την ομιλία του στην Κομοτηνή και τη λήξη του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  ο οποίος αναφέρθηκε στις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και σχετίζονται με την εφαρμογή της σαρία στη Θράκη. 


«Σήμερα οι Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας,  δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου» είπε ο κος Τσίπρας και συνέχισε: «Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις,  δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες.


Εμείς σήμερα σπάμε τα δεσμά του παρελθόντος. 


Ανοίγουμε το δρόμο του μέλλοντος καταργώντας την υποχρέωση και δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής. 


Μετατρέπουμε τα δεσμά σε δικαίωμα. 


Ένα δικαίωμα, ένα προνόμιο, που βασίζεται στο σεβασμό μας προς την ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας».


Σε αυτό το σημείο ο κος Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση με βάση η οποία θα κινείται σε πέντε άξονες, τους οποίους περιέγραψε ως εξής: 


«Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. 
Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.


Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.


Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.


Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας,  καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. 


Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του,  ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.


Και πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται». 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν αφορούν μόνο την μειονότητα, αλλά εν τέλει όλους,  αφού είναι αλλαγές αξιακού χαρακτήρα που συνδράμουν τελικά στην καλύτερη συμβίωση των πληθυσμιακών ομάδων της περιοχής και άρα της καλύτερης αναπτυξιακής του πορείας».


Στη μεγάλη εικόνα της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε το προφίλ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ομαδοποιώντας τις εξαγγελίες του σε τομείς αρχής γενομένης από τον Πρωτογενή Τομέα και καταλήγοντας στην Υγεία. 


Άξιο αναφοράς το σχόλιο του κου Τσίπρα για την ΕΝΚΛΩ, αφού είπε: «Η διέξοδος για το θέμα της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ είναι να οδηγηθούμε στην μόνη νόμιμη και καθαρή λύση: την άμεση πτωχευτική διαδικασία και τους ανοικτούς δημόσιους πλειστηριασμούς. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζομένων και φυσικά  με την συμβολή  των επενδυτικών σχημάτων που θα προκριθούν».


Σε ότι αφορά την λατομική και εξορυκτική δραστηριότητα ανέφερε, «εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό πλαίσιο αλλάζοντας την υφιστάμενη απαρχαιωμένη, πολύπλοκη και αποσπασματική λατομική νομοθεσία των τελευταίων 30-40 χρόνων»,  ενώ από το βήμα αστειεύτηκε και με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, που είναι γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στους αγώνες κατά των χρυσωρυχείων διαχρονικά.


«Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα, όλων των κοινωνικών εταίρων που σχετίζονται με τον εξορυκτικό κλάδο. 
Ώστε να διασφαλιστεί η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, αλλά παράλληλα και η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η προάσπιση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας.


Και αφορά ιδιαίτερα την Περιφέρεια όπου η εξόρυξη μαρμάρου και η ανάπτυξη μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αποτελούν σημεία αιχμής στην περιοχή» κατέληξε ο πρωθυπουργός. 


Μιλώντας για θέματα Υγείας , ο κος Τσίπρας εξήρε τις νεοσύστατες ΤΟΜΥ και αναφέρθηκε γενικά στο νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  χαρακτηρίζοντας το  «πρωτοποριακό» και διαφώνησε με τον κο Μέτιο που είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τα θέματα της υγείας νωρίτερα. 


Συγκεκριμένη αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και στη δωρεά του Ιδρύματος Στάυρος Νιάρχος για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, λέγοντας ότι και ο ίδιος είχε προτρέψει το ΙΣΝ να στείλει τα χρήματα στην  πόλη μας και όχι σε κάποιο αθηναϊκό νοσοκομείο, μιας και το Σισμανόγλειο «είναι ένα από τα πιο απαρχαιωμένα νοσοκομεία της χώρας», όπως είπε χαρακτηριστικά. 


Η ομιλία του κου Τσίπρα ήταν αρκετά μακροσκελής  - γεγονός που παρατήρησε και ο ίδιος, ωστόσο «δικαιολογήθηκε» λέγοντας ότι τα ζητήματα ήταν πολλά και σημαντικά ενώ δήλωσε και ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχαν με τους τοπικούς φορείς,  τόσο ο ίδιος,  όσο και οι υπουργοί και οι υφυπουργοί που βρέθηκαν στη Θράκη τις δύο προηγούμενες ημέρες. 


«Θέλουμε οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης να μην είναι κομπάρσοι σε ομιλίες, αλλά συμμέτοχοι στην ανάπτυξη του κάθε τόπου», είπε ο πρωθυπουργός,  φιλοδοξώντας να περικλείσει σε αυτή τη φράση το νόημα που προσδίδει η κυβέρνηση στα «περιφερειακά συνέδρια» - έναν θεσμό που εγκαινίασε η ίδια. 


Του Αλέξη Τσίπρα προηγήθηκαν στο βήμα ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης –αρκετά λακωνικός- αλλά και ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος που παρουσίασε ενώπιον του κοινού τον περιφερειακό σχεδιασμό που είχε ανακοινώσει προ ολίγων ημερών, αν και η τοποθέτηση του λόγω της διάρκειας της προκάλεσε την δυσαρέσκεια ορισμένων,  που δεν δίστασαν   να την δείξουν με κραυγές ή επιφωνήματα. 
Τέλος, δημιουργούμε ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής για το χωροταξικό σχεδιασμό, ανέφερε ο πρωθυπουργός. 


Σταχυολογώντας μερικά από τα σημεία της ομιλίας του κου Τσίπρα, παραθέτουμε: 


Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 334 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί περίπου τα 90  εκατ. €. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ