ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 14 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΙ

Οι Λιλιπούτιοι μαθητές του 13ου δημοτικού σχολείου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
13ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής
Σχολεία
Μαθητές
Κομοτηνή

"Εδώ Λιλιπούπολη" ακούστηκε από τα μικρόφωνα και η εκκίνηση δόθηκε για μία από τις πλέον πρωτότυπες σχολικές γιορτές

Θεόδωρος Νικολαΐδης διευθυντής: Αν για κάτι είμαστε περήφανοι είναι η πολυπολιτισμική εικόνα του σχολείου και η κουλτούρα του που διαπνέεται από τα χαρακτηριστικά της ισότητας και της δικαιοσύνης

Δήμητρα Συμεωνίδου

"Εδώ Λιλιπούπολη" ακούστηκε από τα μικρόφωνα και η εκκίνηση δόθηκε για μία από τις πλέον πρωτότυπες σχολικές γιορτές. Στο "σχολείο της καρδιάς μας", το 13ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής, η σχολική χρονιά έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς πρωταγωνιστές μίας υπέροχης μουσικοχορευτικής παράστασης και τους γονείς και κηδεμόνες θεατές να χειροκροτούν, να χαμογελούν και να μοιράζονται όμορφες στιγμές με τα παιδιά τους. 


Στη φετινή γιορτή οι δάσκαλοι του σχολείου με τον διευθυντή Θεόδωρο Νικολαΐδη αποφάσισαν να θυμίσουν στους μεγαλύτερους και να μάθουν στους μικρούς μαθητές τη θρυλική παιδική ραδιοφωνική εκπομπή "Εδώ Λιλιπούπολη" που ακουγόταν από το τρίτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας την περίοδο 1976-1980. Η εκπομπή θεωρείται στις μέρες μας «θρυλική», τόσο για την πρωτοτυπία και την ποιότητά της, όσο και για την επίδραση της στη γενικότερη περίοδο.

Ο τίτλος αντλεί το όνομα από το κλασσικό βιβλίο Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ, όπου οι Λιλιπούτιοι αναφέρονται ως μικρόσωμοι άνθρωποι. Το 1975 ο Μάνος Χατζιδάκις ανέλαβε τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ανάμεσα στα σχέδιά του ήταν η δημιουργία μιας παιδικής εκπομπής, τη δημιουργία της οποίας ανέθεσε στη προσωπική του φίλη Ρεγγίνα Καπετανάκη. Η εκπομπή, η οποία ήταν καθημερινή, ήταν μουσικά επενδυμένη με τραγούδια ευρηματικών στίχων. Η Λιλιπούπολη ήταν μία "παιδική" (όχι όμως παιδιάστικη) εκπομπή, καμωμένη για "παιδιά και έξυπνους μεγάλους", η οποία λατρεύτηκε, αλλά και πολεμήθηκε, ίσως επειδή ασκούσε κριτική χωρίς διακρίσεις σε πρόσωπα και θεσμούς. 


Τη διασκευασμένη Λιλιπούπολη για τις ανάγκες της γιορτής στο 13ο δημοτικό σχολείο έγραψε η εκπαιδευτικός Βανέσσα Μαρκοπούλου, που με διάθεση και πνεύμα συνεργατικότητας ώθησε όλους στο σχολείο να δουλέψουν και να παρουσιάσουν τους Λιλιπούτιους μαθητές. Η αυλή του σχολείου γέμισε με χρώματα, σχήματα, παιδικές φωνές και χαρούμενα πρόσωπα, με τους μαθητές να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ως Λιλιπούτιοι. 


Νωρίτερα ο διευθυντής Θεόδωρος Νικολαΐδης καλωσόρισε όλους στο "σχολείο της καρδιάς μας", όπως ανέγραφε και το μπλουζάκι που φορούσε ο ίδιος και οι άλλοι εκπαιδευτικοί. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικούς και σχολικής κοινότητας για την αγαστή και παραγωγική συνεργασία και φυσικά την πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου γονέων, η συνεργασία των οποίων υπήρξε πολύτιμη και απαραίτητη.

Η στάση τους απέναντι στη σχολική μονάδα υπήρξε θετικότατη και παραγωγικότατη. Απευθυνόμενος προς τους γονείς είπε "έχουμε κοινούς στόχους, ίδια όνειρα. Την προκοπή των παιδιών που μας αναθέσατε. Σας ευχαριστούμε ολόψυχα για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε, για την κατανόηση και τη συνεργασία, για τη διακριτική παρουσία σας, για το χαμόγελό σας". Η Διεύθυνση του σχολείου, ανέφερε ο κος Νικολαΐδης "λειτούργησε συλλογικά και παραγωγικά χάρη στο δυναμισμό, τις ιδέες και την εργατικότητα των εκπαιδευτικών. Στο σχολείο αυτό και σε καθημερινή βάση αποδεικνύαμε πως δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις και αυθαιρεσίες, παρά μόνο άνεμος δημοκρατίας, συνεργασίας και συλλογικότητας. Αν για κάτι είμαστε περήφανοι ως εκπαιδευτικοί του 13ου δημοτικού είναι η πολυπολιτισμική εικόνα του σχολείου και η κουλτούρα του που διαπνέεται από τα χαρακτηριστικά της ισότητας και της δικαιοσύνης". 


Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς αποχαιρέτισαν τη φετινή σχολική χρονιά με διάθεση για πολλές περισσότερες και ακόμα πιο δημιουργικές δράσεις την επόμενη χρονιά!
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι προσφιλές επικοινωνιακό κόλπο  να επιστρατεύονται κυβερνητικά στελέχη και  υπουργοί σε προεκλογικές περιόδους και όχι εθνικών εκλογών,  αλλά αυτοδιοικητικών,  για να προβάλουν σε κομματικές συγκεντρώσε