fbpx Οι κάτοικοι της Ροδόπης δεν πρέπει να ξεχνούν ότι το Κτηματολόγιο τελειώνει 10 Ιουνίου 2019
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οι κάτοικοι της Ροδόπης δεν πρέπει να ξεχνούν ότι το Κτηματολόγιο τελειώνει 10 Ιουνίου 2019

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κτηματολόγιο
Παράταση
Δημήτρης Γκατζηρούλης

Ενημέρωση σήμερα επαγγελματιών και όσων πολιτών επιθυμούν για τη διαδικασία πιστοποίησης της εμπρόθεσμης προσέλευσης για τις δηλώσεις κατοίκων εσωτερικού που θα κατατεθούν ως τις 10.06 στο Γραφείο Κτηματογράφησης στην Κομοτηνή

Δήμος Μπακιρτζάκης

Οι κάτοικοι της Ροδόπης δεν πρέπει να ξεχνούν ότι το Κτηματολόγιο τελειώνει στις 10 Ιουνίου 2019. Καμία νέα παράταση για τους κατοίκους εσωτερικού δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής επίσημα, παρά το γεγονός ότι προ δύο εβδομάδων περίπου το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε δεκτή τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για δυνατότητα παροχής εξάμηνης παράτασης.

Ειδικά για την Ροδόπη η εταιρεία που διεξάγει την κτηματογράφηση επισημαίνει ότι δεν έχει δοθεί άλλη παράταση για τους κατοίκους εσωτερικού και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 10η Ιουνίου 2019. Η τελευταία παράταση που δόθηκε αφορά μόνο τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα με την υπ’ αριθ. 67/7/15-05-2019 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης στους εν λόγω ΟΤΑ, μόνο για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο, μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου 2019. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως μας ενημερώνει αναλυτικότερα ο Δημήτρης Γκατζηρούλης αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός ΔΜΣ ΑΠΘ, εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας που διεξάγει την κτηματογράφηση στη Ροδόπη "πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες ο υφυπουργός και ο υπουργός έκαναν δεκτή μια τροπολογία που κατέθεσαν 16 προτείνοντες βουλευτές στην οποία δινόταν η δυνατότητα παράτασης στον υπουργό της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων. Τότε είχε αναπαραχθεί αυτό από διάφορα ηλεκτρονικά μέσα αλλά και επαγγελματίες που θεωρούσαν  ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαχειρίζονταν καλύτερα τον φόρτο εργασίας που είχαν στα γραφεία τους, πιστεύοντας ότι θα δοθεί αυτή η παράταση. Ακόμη και σήμερα δεν έχει δοθεί. Παρά τις δικές μας έντονες προτροπές ώστε να δείξουν την απαραίτητη συγκράτηση και να δούνε τι πραγματικά ισχύει για την κάθε περιοχή. Η δυνατότητα ναι μεν υπάρχει και είναι μέχρι έξι μήνες αλλά το μέγιστο έξι μήνες και αφορά συγκεκριμένες περιοχές. Είναι πρώτη φορά που τροποποιήθηκε ο σχετικός νόμος και σήμερα αυτό δεν φαίνεται να έχει δοθεί για την περιοχή της Ροδόπης".

Η συμβατική υποχρέωση που έχει η ανάδοχη κοινοπραξία για το νομό Ροδόπης είναι να παραλαμβάνει εμπρόθεσμα δηλώσεις από τους κατοίκους εσωτερικού μέχρι τις 10 Ιουνίου και μόνο για τους κατοίκους εξωτερικού δόθηκε παράταση μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου 2019 για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. "Είναι κρίσιμο αυτό και να το επισημάνουμε και στους φορείς", σημειώνει ο κος Γκατζηρούλης και εξηγεί "θα  επικοινωνήσουμε ξανά με τον Δικηγορικό Σύλλογο, με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο και με το ΤΕΕ, για να τους επισημάνουμε ότι για την περιοχή της Ροδόπης δεν έχει δοθεί παράταση. Κάθε πολίτης μπορεί να καταλάβει ότι ένας υπουργός μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό είναι δύσκολο να βγάλει μια απόφαση και να κρίνει αν σε κάποια περιοχή υπάρχει συμμετοχή ή δεν υπάρχει. Γι' αυτό όποιος θέλει να είναι συνεπείς μπορεί να προσέλθει. Αυτό που μπορώ να σας επιβεβαιώσω είναι ότι εμείς θα είμαστε εκεί πέρα και πέραν του κανονικού ωραρίου για να βοηθήσουμε πολίτες και επαγγελματίες, για να μην μείνει κανείς πολίτης εκτεθειμένος. Όσοι πολίτες τους λείπουν χαρτιά είτε από το Υποθηκοφυλακείο, είτε από το Ειρηνοδικείο, ας έρθουν να υποβάλλουν την δήλωση τους για να είναι εμπρόθεσμη και ας τα τρέξουν στην συνέχεια και να τα πάρουμε εμείς σαν συμπληρωματικά στοιχεία. Έτσι θα είναι διασφαλισμένοι και θα έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα την δήλωση τους". 

Καταληκτικά και περιγράφοντας την μέχρι σήμερα συμμετοχή των ιδιοκτητών στη διαδικασία κτηματογράφησης, γνωστοποιεί πως "η Ροδόπη έχει από τις υψηλότερες συμμετοχές σε όλη την Ελλάδα. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό το ποσοστό είναι υψηλό και ικανοποιεί εμάς σαν ανάδοχο".

Για όσους ενδιαφέρονται σήμερα Τετάρτη 29.05 στις 14:00 στο Γραφείο Κτηματογράφησης στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση επαγγελματιών και όσων πολιτών επιθυμούν για τη διαδικασία πιστοποίησης της εμπρόθεσμης προσέλευσης για τις δηλώσεις κατοίκων εσωτερικού που θα κατατεθούν ως τις 10.06.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σημαντική η δήλωση της ΠτΔ  Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που επισημαίνουμε και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας, ότι «εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας,  να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο γ