ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΒΡΟΥ

Οι Ηπειρώτες της Θράκης εκθέτουν πολιτισμό στη 83η Έκθεση Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύλλογος Ηπειρωτών
Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης
ΔΕΘ

Φιλοξενούμενοι στο περίπτερο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης μέσω του διοικητικού της συμβουλίου έκανε την πρόταση και αγκάλιασε τους δύο Συλλόγους Ηπειρωτών της Θράκης, Ροδόπης και Έβρου, δίνοντας την τιμητική θέση της προβολής του έργου τους στο περίπτερο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, περίπτερο 16 σταντ 7, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί βρέθηκαν ο γεν. γραμματέας  του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης Αργύριος Μπίστας, η ταμίας του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης Ουρανία Κούκου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Έβρου Σπύρος Ευσταθίου συναντώντας την γραμματέα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης Αθηνά Τοτοκώτση.

Ο σκοπός των Ηπειρωτικών  συλλόγων είναι η ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του, η διαφύλαξη στοιχείων σχετικών με τα ήθη και τα έθιμα της Ηπείρου, ο εξωραϊσμός αυτού, η προβολή των λαϊκών παραδόσεων της Ηπείρου.

Βάζουν στο επίκεντρο την παράδοση, την ιστορία της Ηπείρου αλλά κυρίως τις μνήμες των  Ηπειρωτών που μένουν στην περιοχή, τις δυσκολίες που βρήκαν στην ξενιτιά αλλά και τα συναισθήματα και επιθυμίες που θα ήθελαν να υλοποιήσουν.

Οι τρεις σύλλογοι το μόνο που τους ενδιαφέρει και προβάλουν είναι η παράδοση. Εξάλλου γι' αυτούς η  παράδοση είναι η αλυσίδα που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους. 

Η χώρα μας με τη μακρύτερη πολιτιστική διαδρομή επιβάλλεται να δραστηριοποιηθεί και να διαφυλάξει τον πολιτισμό της, αλλά και να τον προβάλλει με ευαισθησία και υπευθυνότητα στους άλλους λαούς. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν γερά στηρίγματα της ελληνικής παράδοσης. Γιατί διατηρούν και προβάλλουν το λαϊκό μας πολιτισμό αλλά και το μεταβάλουν από μουσειακό είδος σε ζωντανό οργανισμό. Με τις εκδηλώσεις τους κάνουν πιο σαφείς τις ιδέες που αποκρυσταλλώνουν την ελληνική κουλτούρα αλλά και σταθεροποιούν τις πανανθρώπινες αξίες.

Ένας άλλος θεσμός που συμβάλλει στη γνώση του παρελθόντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης αλλά και την ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης και κρίσης είναι τα μουσεία. Αυτά είναι τα θησαυροφυλάκια του παρελθόντος, όπου προβάλλεται η πορεία ενός λαού. Οι  Σύλλογοι των Ηπειρωτών της Θράκης εδώ και χρόνια εκπληρώνουν με επιτυχία δύο βασικούς στόχους: διασώζουν την παράδοση και τον πολιτισμό της Ηπείρου και φέρνουν τους Ηπειρώτες και φίλους των Ηπειρωτών κοντά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μια κυβερνητική θητεία δεν είναι αγώνας 100 μέτρων,   αλλά συνήθως μαραθώνιος.