ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 3 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΟΙ ΚΑΦΕΠΟΤΟΠΩΛΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Οι εστιάτορες κάνουν βήματα για καταστήματα χωρίς ...καπνό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
καφεπώλες
Καφετέριες
Εστίαση
Κάπνισμα

Μία εβδομάδα μετά την πρώτη συζήτηση καφεποτοπωλών, οι επαγγελματίες παραμένουν χωρίς κοινή γραμμή αναφορικά με το κάπνισμα

Οι επιχειρηματίες - εστιάτορες και καφεποτοπώλες - της Δράμας αποφάσισαν να συμμορφωθούν όλοι μαζί από κοινού στον αντικαπνιστικό νόμο. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κατευθύνονται και οι αντίστοιχοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλεξανδρούπολη.


Στην Κομοτηνή όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Αναφορικά με τους εστιάτορες, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Κομοτηνής Ανέστης Βαφειάδης, έχει γίνει μία πρώτη καλή επαφή όλων και γίνονται βήματα ώστε να συμμορφωθούν συλλογικά όλοι τους με τον αντικαπνιστικό νόμο.


Αναφορικά με τους καφεπώλες, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σωματείου Καφεποτοπωλών έγιναν "μαλλιά κουβάρια" με την όποια συζήτηση να μην καταλήγει σε συγκεκριμένο πόρισμα, πλην αυτού της αντιπαράθεσης. Ακόμη τα καταστήματα που έχουν "κόψει" το κάπνισμα - τουλάχιστον στους κλειστούς τους χώρους - παραμένουν μετρημένα στα δάχτυλα. Στον ιστότοπο akapnos.gr όπου καταγράφονται - με περιθώριο λάθους φυσικά - τα άκαπνα μαγαζιά, μόλις δύο είναι τα δηλωμένα στην Κομοτηνή.


Ίσως την πιο δίκαιη λύση έχει βρει η Λέσχη Κομοτηναίων, εντός της οποίας λειτουργεί αστική μη κερδοκοσκοπική εταιρία "Λέσχη Καπνιστών" στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Εντός της Λέσχης Κομοτηναίων εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος. Όπως μας εξηγεί η επιχειρηματίας Άντζελα Δράκου αναφορικά με τη λειτουργία της Λέσχης Καπνιστών "πιστεύουμε στην ίση μεταχείριση όλων των ανθρώπων"."Το τί ισχύει στα υπόλοιπα καταστήματα, δηλαδή αν επιτρέπουν το κάπνισμα και δεν εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, αυτό είναι στην προαίρεση του καθενός", είναι το εύστοχο σχόλιο της κας Δράκου αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί εντός Κομοτηνής.


Την ίδια ώρα, κατεπείγον δελτίο τύπου εξέδωσε το πανελλήνιο σωματείο εστιατορίων - καφετεριών - τουριστικών επιχειρήσεων Ελλάδος, ζητώντας εντατικοποίηση ελέγχων για το τσιγάρο και αλλαγή προστίμων στους παραβάτες, στον απόηχο και των καταγγελιών πολλών εκατοντάδων ανά την Ελλάδα καταναλωτών. Όμως, το εν λόγω σωματείο πρόκειται περί ενός πρωτοβάθμιου σωματείου, δηλαδή δεν εκπροσωπεί  στο σύνολό του παρά μόνο ελάχιστους επιχειρηματίες. 


Όπως κι αν έχει, η συμμόρφωση ή μη με την κείμενη νομοθεσία, αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και - νομοτελειακά - αντιπαραθέσεων, εντός του 2018. Μέχρι τότε ...ποτηράκι "σταχτοδοχείο" εντός κι ο καθένας πράττει όπως πιστεύει.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μεγάλα λόγια περί απαράβατων κόκκινων γραμμών και παραιτήσεων,  έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον υπουργό Πάνο  Καμμένο κατά  τη διάρκεια της συμμαχίας και της συμπόρευσης με το Σύριζα,  σχεδόν  στις περισ