fbpx Ο «υπέρβαρος του Ηφαίστου» απέκτησε πρόσβαση σε ένα σημαντικό επίδομα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΒΑΡΟ ΣΕΡΙΦ ΣΑΧΙΝ

Ο «υπέρβαρος του Ηφαίστου» απέκτησε πρόσβαση σε ένα σημαντικό επίδομα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανδρέας Μπαρδάκης
Σερίφ Σαχίν

Μετά από επίπονη προσπάθεια του «συνηγόρου των ΑμεΑ» Ανδρέα Μπαρδάκη

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με περίπου 730 ευρώ θα ενισχυθεί από δω και στο εξής ο προϋπολογισμός της οικογένειας του Σερίφ Σαχίν από τον Ήφαιστο της Κομοτηνής, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο λόγω της κατάστασής του. Ο Σερίφ Σαχίν ζυγίζει περίπου 400 κιλά και είναι παντελώς καθηλωμένος στο σπίτι του μη μπορώντας πλέον ούτε καν να αυτοεξυπηρετηθεί, όμως πλέον ανοίγει γι’ αυτόν και την οικογένεια του ένα παράθυρο ελπίδας, αφού, μετά τις προσπάθειες που συντόνισε ο «συνήγορος των ΑμεΑ» Ανδρέας Μπαρδάκης, ο Σερίφ Σαχίν κατάφερε πλέον να λάβει το μηνιαίο «εξωϊδρυματικό επίδομα» από τον ΕΦΚΑ που φτάνει περίπου τα 730 ευρώ.

«Το επίδομα αυτό χορηγείται όταν υπάρχει παραπληγία ή άλλου τύπου πάθηση που προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με την παραπληγία. Η περίπτωση του κου Σαχίν Σερίφ είναι εξαιρετική περίπτωση» εξήγησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κος Μπαρδάκης.

«Είναι τύπου σύνταξη. Υπάρχει και κάτι αντίστοιχο από την πρόνοια, απλά το επίδομα παραπληγίας το δικαιούνται οι συνταξιούχοι του δημοσίου και οι άποροι και το εξωϊδρυματικό το δικαιούνται οι ασφαλισμένοι στους ασφαλιστικούς φορείς. Για όσους δεν γνωρίζετε, ο κος Σαχίν είχε εργαστεί στο παρελθόν και είχε ένσημα», συμπλήρωσε ο κος Μπαρδάκης.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ρίο
Όπως είναι γνωστό, ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η καθημερινότητα του κου Σαχίν είναι να μεταβεί στο Ρίο της Πάτρας, καθώς στο νοσοκομείο της συγκεκριμένης πόλης υπάρχει ομάδα γιατρών που μπορεί να ασχοληθεί επισταμένα με την περίπτωσή του.

«Το εξωϊδρυματικό επίδομα είναι περίπου 730 ευρώ το μήνα, πράγμα που πιστεύω ότι θα τον βοηθήσει αν θελήσει να πάει να δει αν μπορεί να κάνει θεραπεία όπως του είχε προταθεί πριν από κάποια χρόνια στο Νοσοκομείο του Ρίου, όπως μας είχε προτείνει και πριν μερικά χρόνια ο διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Να κάνει το λεγόμενο ‘δαχτυλίδι’, αλλά πρέπει να χάσει τουλάχιστον 100 κιλά πριν κάνει οποιαδήποτε επέμβαση και εκεί υπάρχει ομάδα γιατρών που μπορεί να τον αναλάβει και να τον παρακολουθήσει.

Το έξοδο θα του το κάλυπτε το εξωϊδρυματικό επίδομα. Θα μπορούσε ίσως και η γυναίκα του να πάει εκεί και να βρει ένα μικρό σπιτάκι για να τον βοηθάει», λέει ο κος Μπαρδάκης καλώντας την τοπική κοινωνία «να τον ενθαρρύνει».

Η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις και η επιμονή
Για να καταφέρει ο κος Σαχίν να καταστεί δικαιούχος του συγκεκριμένου επιδόματος χρειάστηκε να διανυθεί μια μεγάλη «γραφειοκρατική απόσταση» και αυτό θα ήταν αδύνατον αν δεν υπήρχε η συνεργασία πολλών ανθρώπων.

Το παράδειγμα του είναι πολύ χαρακτηριστικό για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα στην Ελλάδα και το οποίο δεν είναι καθόλου υπέρ των αδύναμων και όσων βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Όλοι θυμούνται άλλωστε την περίοδο που ο κος Σαχίν είχε άμεση ανάγκη από γιατρό αλλά δεν μπορούσε να πάει στο Νοσοκομείο, αφού δεν μετακινείται, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής έστελνε γιατρό στο σπίτι του, αλλά «κατ’ εξαίρεση» γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη νομοθεσία. 

Στη νομοθεσία, όμως προβλέπεται γιατρός κατ’ οίκον στον ΕΟΠΥΥ, λέει ο κος Μπαρδάκης, αλλά και πάλι κανείς δεν ξέρει πως ακριβώς λειτουργεί αυτό.

Εν κατακλείδι πάντως, μετά τα καλά νέα του επιδόματος, αν ο κος Σαχίν αποφασίσει να κάνει το βήμα για το Ρίο, τότε, όπως λέει ο κος Μπαρδάκης «θα πρέπει να κάνουμε αγώνα γιατί το αίτημα του θα πάει σε ουρά αναμονής για κανέναν χρόνο». Σύμφωνα με τον κο Μπαρδάκη επειδή ο κος Σαχίν αντιμετωπίζει σοβαρή καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, το αίτημα του για νοσηλεία στο Ρίο, θα πρέπει να γίνει δεκτό άμεσα και ίσως χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση του υπουργού Υγείας. Πάντως ο κος Μπαρδάκης «ψήνει» όπως λέει τον κο Σαχίν να πάρει την απόφαση και να ταξιδέψει στο Ρίο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τη μέθοδο της συνάντησης ανά δίμηνο αρχικά, που έγινε τρίμηνο τώρα, μέχρι να σταματήσει προφανώς κάποια στιγμή, των «μικρών κυβερνητών»,  όπως θεωρούνται οι περιφερειάρχες,  με τον πρωθυπουργό,  εφαρμόζει κα