ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑ Ο ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Ο πρ. υπουργός Οικονομικών φοβάται για Κοσοβοποίηση της Ελλάδας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιάνης Βαρουφάκης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
DiEM25

Παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος DiEM25 
 

Στη  Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης περιόδευσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί του πρώτου πενταμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνης Βαρουφάκης. Σκοπός της επίσκεψής του σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη ήταν η παρουσίαση των θέσεων του κόμματος DiEM25 το οποίο ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και έχει μέλη σε τριάντα χώρες του κόσμου, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στη Γερμανία. 
«Το DiEM25 είναι φιλοευρωπαϊκό» διευκρίνισε ο κος Βαρουφάκης, όμως σημείωσε ότι αντιτάσσεται στην πολιτική που ασκείται τώρα από τα όργανα διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με βάση την οποία η Ελλάδα οδηγείται σε μία «κοσοβοποίηση» που για τον ίδιο σημαίνει ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο, που το μόνο που θα εξάγει είναι οι άνθρωποι του. 


Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο κος Βαρουφάκης το αφιέρωσε στη φυγή των Ελλήνων από την Ελλάδα, την οποία απέδωσε στην αυστηρή λιτότητα που επιβάλλει στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Ένωση και εγχώριες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν αντιδρούν, αλλά την αποδέχονται. 


Ως μία τέτοια αποδοχή ερμηνεύεται κατά τον κο Βαρουφάκη και η μετατροπή του «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ» του ελληνικού δημοψηφίσματος του 2015 και η στάση που είχε κράτησε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και ο λόγος της παραίτησής του. 


Παρόλα αυτά, ο κος Βαρουφάκης είπε ότι η στάση των Ελλήνων τόσο στο δημοψήφισμα, όσο και στο πεντάμηνο που είχε προηγηθεί αυτού ήταν η σπίθα που προκάλεσε την «ελληνική άνοιξη» και δίδαξε στην Ευρώπη την έννοια της «πολιτικής ανυπακοής», ενώ μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για να φουσκώσει ακόμα περισσότερο το κίνημα του DiEM25 που έχει ως στόχο να αναστρέψει την υφιστάμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Προπομπός της ομιλίας του κου Βαρουφάκη ήταν ένα βίντεο εν είδει ντοκιμαντέρ με σκηνές από δηλώσεις πρωθυπουργών της Ελλάδας –και του Αλέξη Τσίπρα συμπεριλαμβανομένου- ώστε να καταδειχθεί η εύκολη αποδοχή των ευρωπαϊκών επιταγών, ενώ το δεύτερο μισό του περιελάμβανε μηνύματα στήριξης στους Έλληνες και το DiEM25 από διάφορες προσωπικότητες της πολιτικής, των τεχνών και της επιστήμης από όλον τον κόσμο. Ανάμεσα τους και ο γνωστός οικονομολόγος Νόαμ Τσόμσκι. 


Ο κος Βαρουφάκης κατηγόρησε ευθέως το ΤΑΙΠΕΔ για υφαρπαγή της περιουσίας της Ελλάδας και προέβλεψε πως αν αυτό δεν μετατραπεί σε Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως προτείνει το DiEM25, τότε η χώρα σε λίγα χρόνια θα έχει μετατραπεί σε θέρετρο βορειοευρωπαίων εποίκων τρίτης ηλικίας που θα έχουν αγοράσει την περιουσία των Ελλήνων, την ώρα που οι Έλληνες που θα έχουν απομείνει στη χώρα θα ζουν σε γηροκομεία. 


Κεντρικό σύνθημα του DiEM25 είναι η φράση «Μία νέα συμφωνία για την Ευρώπη» ενώ στην ατζέντα του δεν υπάρχουν μόνο θέματα οικονομικής φύσης και πολιτικής, αλλά όλο το φάσμα των ζητημάτων που είναι ανοιχτά αυτή την ώρα στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και το προσφυγικό και δη η Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων που θα στηρίζονται από κόμματα, μάλλον  βιάστηκε ο Σύριζα  από την πλευρά του, με …διαρροές  να ανακοινώσει τα χρίσματα σε εφτά περιφέρει