fbpx Ο ορισμός μελών επιτροπών έφερε «υποτροπή» στο Περιφερειακό Συμβούλιο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΣΗΡΙΑΛ

Ο ορισμός μελών επιτροπών έφερε «υποτροπή» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφερειακό Συμβούλιο
Χρήστος Μέτιος
Χριστόδουλος Τοψίδης

Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν τέσσερις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης – Πυρ ομαδόν κατά Μέτιου

Θανάσης Τσολάκης

Μπορεί η ομόφωνη επιλογή του περιφερειακού συμπαραστάτη να έδωσε σε κάποιους την ελπίδα ότι επιτέλους επήλθε μια ηρεμία στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ, αλλά αυτή η ελπίδα αποδείχθηκε φρούδα.

Αμέσως μετά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος –στη συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου- και ενώ δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι στην αίθουσα επικρατεί πλέον μία διάθεση συνεργασίας ή έστω ανοχής, το επόμενο θέμα της συζήτησης λειτούργησε ως η θρυαλλίδα που άναψε το μπουρλότο της συνεδρίασης.

Όλα ξεκίνησαν όταν τελείωσε η εισήγηση της κας Κοσμίδου για το θέμα με α/α -3- και τίτλο «Ορισμός εκπροσώπων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη Γενική Συνέλευση των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας της ΠΑΜΘ».

Η διαφωνία ξεκίνησε όταν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (πλην αυτών που έχουν δηλώσει στήριξη στον κο Μέτιο) άρχισαν να ανακοινώνουν τα ονόματα των ανθρώπων που προτείνουν. Οι προτάσεις κρίθηκαν ως μη αποδεκτές από την πλευρά της διοικούσας παράταξης, οι προτείνοντες διατείνονταν ότι πρέπει να γίνουν δεκτές και τελικά η διελκυστίνδα αυτή προκάλεσε την αποχώρηση των παρατάξεων Τοψίδη, Κατσιμίγα, Παπατολίδη (που είχε αποχωρήσει νωρίτερα) και Περεντίδη.

Πυρ ομαδόν κατά Μέτιου
«Ο κος Μέτιος συνέχισε να προκαλεί, καθώς ο ίδιος και οι συνεργάτες του, με εμμονή συνέχισαν τον ορισμό εκπροσώπων μέσα από ασαφείς διαδικασίες και διάσταση απόψεων όλων των παρατάξεων.

Το περιφερειακό συμβούλιο είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και να αναδείξει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες πρόσωπα και συλλογικότητες σε ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στα συλλογικά όργανα αυτού, σε αντίθεση ο κος Μέτιος επέμενε να αρνείται αυτών των διαδικασιών», σχολίασε ο κος Τοψίδης.

«Θλίβομαι ιδιαίτερα διότι η διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει αντιληφτεί ότι η λήψη των αποφάσεων γίνεται από ένα συμβούλιο, που δεν έχει πλειοψηφία και αναζητούνται συγκλήσεις. Επομένως όλες οι αποφάσεις πρέπει να είναι σε επίπεδο συναίνεσης [...] Αν είναι δυνατόν σε ένα θέμα κοινωνικό να πρέπει να υπάρχει κομματική ή παραταξιακή εκπροσώπηση», τόνισε ο κος Κατσιμίγας.

«Υπήρξε μια διαμαρτυρία από την πλευρά μας γι’ αυτό και αποχωρήσαμε από την αίθουσα. Εμείς από την πλευρά μας αυτοπροταθήκαμε για τη θέση, αλλά ο περιφερειάρχης επέλεξε τον ορισμό προσώπων», σχολίασε ο κος Περεντίδης. 

Ο περιφερειάρχης, αν και ρωτήθηκε σχετικά, δεν θέλησε να σχολιάσει την αποχώρηση.

Η αντιπολίτευση εγείρει θέμα νομιμότητας των αποφάσεων 
Παρά την αποχώρηση των συμβούλων, η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά και μάλιστα τα 15 από τα 19 θέματα αφορούσαν ορισμούς εκπροσώπων και προέδρων στις διάφορες επιτροπές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Οι αποφάσεις ελήφθησαν εν τη απουσία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες εγείρουν θέμα νομιμότητάς τους.

Ο μεν Χριστοδουλος Τοψίδης δήλωσε ότι «ο κος περιφερειάρχης επέλεξε να συνεχίσει μόνος, με τα δεκανίκια του» και ως εκ τούτου ο ίδιος θα συμβουλευτεί τους νομικούς του, ώστε να προσβάλει τις αποφάσεις εφόσον έχει τέτοιο δικαίωμα, ενώ ο κος Κατσιμίγας εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι αποφάσεις αυτές δεν θα νομιμοποιηθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης γιατί ελήφθησαν με τις ψήφους μόνο των 23 περιφερειακών συμβούλων.

Αυτή η κατάσταση όμως, απέτρεψε τελικά τη συζήτηση των δύο τελευταίων θεμάτων (η συζήτηση τους αναβλήθηκε) που αφορούσαν το ένα στη μείωση του ιχθυοαποθέματος του Θρακικού Πελάγους και το δεύτερο την έκδοση ψηφίσματος στήριξης των εργαζομένων της Κοινωφελούς Εργασίας που διεκδικούν την παραμονή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι ξεκάθαρο  και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει,  ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να μας εξωθήσει  στα άκρα, ευελπιστώντας να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις,  ώστε να έχει