ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ο Ιλχάν Αχμέτ ανακαλεί μνήμες... Ερντογάν από το μακρινό 2004

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιλχάν Αχμέτ
Ερντογάν
Επίσκεψη

Μνημονεύει μέτρα της τότε κυβέρνησης Καραμανλή, γέφυρα στους Κήπους, ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης που δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα και εξαγγέλλονται ξανά


"Η ατζέντα των συνομιλιών και οι προτεραιότητες της κάθε χώρας, αλλάζουν ανάλογα και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση της κάθε χώρας"

Δήμητρα Συμεωνίδου

Υποδέχτηκε στην Κομοτηνή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές ως βουλευτής, μια φορά το 2004 και τη δεύτερη το 2017. Στην πρώτη του επίσκεψη το μακρινό 2004 ο κος Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός, ενώ σήμερα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. "Σαφώς η ατζέντα των συνομιλιών και οι προτεραιότητες της κάθε χώρας αλλάζουν ανάλογα και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση της κάθε χώρας", είναι η πρώτη διαπίστωση που κάνει ο Ιλχάν Αχμέτ. 


Ανακαλεί μνήμες από την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη το 2004 και φτάνοντας στο σήμερα, λέει με απογοήτευση ότι "ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία σαφώς είναι μειωμένος. Τότε ο ετήσιος όγκος εμπορικών συναλλαγών  άγγιζε περίπου τα 5,5 δισεκατομμύρια, ενώ τώρα είναι γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια, είναι δηλαδή κατά 50% μειωμένος. Άρα η πρώτη σύγκριση είναι ότι οι οικονομικές συναλλαγές μειώθηκαν μεταξύ των δύο χωρών". 


Ο κος Αχμέτ μνημονεύει τα μέτρα της τότε κυβέρνησης Καραμανλή, όπως το να γίνει μια δεύτερη γέφυρα στους Κήπους. Όμως, όπως, λέει "δυστυχώς ακόμα δεν υλοποιήθηκε, δεν ξέρω που σταματάει. Είναι ένα μεγάλο έργο για να κινούνται πιο εύκολα οι τουρίστες και το εμπόριο. Επίσης τότε είχε συμφωνηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης και Σμύρνης, όπως και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί. 


Τα επιχειρησιακά αυτά πλάνα ανάγονται στην προηγούμενη δεκαετία, όμως σήμερα ακούσαμε πάλι τα ίδια, εύχομαι πλέον να υλοποιηθούν. Το τι μεσολάβησε σε αυτή τη δεκαετία και γιατί δεν υλοποιήθηκαν και τι έγινε πραγματικά αγνοώ να σας πω την αλήθεια. Πάντως εμείς θέλουμε τέτοια μεγάλα επενδυτικά σχέδια που διευκολύνουν την πρόσβαση μεταξύ των εμπορευμάτων, των λαών και των τουριστών, αυτό θα είναι μεγάλη ευτυχία για εμάς". 


Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή την περασμένη Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, ο βουλευτής είπε τα παρακάτω: "Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας έγινε στα πλαίσια πρόσκλησης του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου καθώς και της κυβέρνησης. Το πότε και πώς  ετοιμάστηκε αυτή η επίσκεψη και μέσα σε ποιο πλαίσιο ετοιμάστηκε είναι στην αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. 


Όσον αφορά στην Κομοτηνή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας επισκέφθηκε το Τζελάλ Μπαγιάρ, το μειονοτικό γυμνάσιο -λύκειο που είχε ιδρυθεί από τον Τζελάλ Μπαγιάρ μαζί με τον τότε βασιλιά και η επίσκεψη αυτή είχε ένα συμβολικό χαρακτήρα. Από εκεί και μετά πραγματοποίησε μια ομιλία -παρέμβαση στο ξενοδοχείο, όπου αναφέρθηκε σε διάφορα προβλήματα της μειονότητας ακριβώς αυτά που είχε αναφέρει και μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Παυλόπουλο και κατά την συνέντευξή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κατά τα άλλα νομίζω ότι η επίσκεψη κάθε αρχηγού ξένου κράτους, όπως και του Ερντογάν είναι καλοδεχούμενη στη Θράκη μας. 
Στη Θράκη επιδιώκουμε την ειρηνική συνύπαρξη και βέβαια ανάπτυξη ίση για όλους, μια ανάπτυξη που θα αγγίζει όλο τον πληθυσμό, μια ανάπτυξη η οποία δεν θα έχει διαχωρισμούς, διότι εμείς ζούμε εδώ πέρα και θέλουμε να αναπτυχθούμε οικονομικά και να ευημερήσουμε".
 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ "ΠΑΣΑ" ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Μάλιστα ο βουλευτής Ροδόπης απάντησε και στην "πάσα" Ερντογάν προς τους βουλευτές της μειονότητας. "Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στην ελληνική Βουλή," είχε πει ο κ. Ερντογάν αθροίζοντας τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη (Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Ροδόπης, Μουσταφά Μουσταφά, Ροδόπης, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Ξάνθης) με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Ροδόπη Ιλχάν Αχμέτ, οι οποίοι ήταν όλοι παρόντες στην ομιλία του προέδρου της Τουρκίας στην Κομοτηνή. "Αυτοί οι τέσσερις βουλευτές πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στη Βουλή" επέμεινε ο Ταγίπ Ερντογάν. "Πρέπει να παρουσιάσετε τα προβλήματά σας, υπάρχουν κάποια βήματα που χρειάζεται να κάνετε" κατέληξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.


Ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ τοποθετήθηκε ως εξής: "Από από το 2015 που εκλέχτηκα μέχρι στιγμής έχω καταθέσει πάνω από 90 έγγραφες ερωτήσεις στη Βουλή. Έχουμε αγγίξει όλα τα προβλήματα της περιοχής της Θράκης μη διαχωρίζοντας τους κατοίκους ανά θρησκεία, παλεύοντας για τα δίκαια αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των φορέων. Έχουμε πραγματοποιήσει άπειρες συσκέψεις και παρεμβάσεις στη Βουλή και με παραστάσεις ο ίδιος στα υπουργεία.


Εγώ αγωνίζομαι για την περιοχή μας χωρίς διακρίσεις, παλεύω για την καθημερινότητα των ανθρώπων, αγωνίζομαι καθημερινά στην Αθήνα και στη Βουλή προκειμένου να διεκδικήσω όσο μπορώ περισσότερα για τη Θράκη και για την περιοχή μου, τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο", κατέληξε.  

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άλλο ένα αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, για να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει περιοχή και πως μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως το λιμάνι, ώστε να δημιουργηθεί ένα διαμ