fbpx Ο Χρ. Τοψίδης φέρνει το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Σαμοθράκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΖΗΤΕΙΤΑΙ «ΣΩΣΙΒΙΟ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Ο Χρ. Τοψίδης φέρνει το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Σαμοθράκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χριστόδουλος Τοψίδης
Περιφέρεια ΑΜΘ

Εν τω μεταξύ κηρύχθηκε έκπτωτη η εταιρία του ΣΑΟΣ ΙΙ 

 

Ρεπορτάζ ​Θανάσης Τσολάκης 

Πάνω από ένας μήνας έχει συμπληρωθεί από τότε που η Σαμοθράκη βίωσε μία από τις σημαντικότερες ακτοπλοϊκές κρίσεις στην ιστορία της. Το ημερολόγιο έγραφε 6 Αυγούστου 2019, όταν η εταιρία που διαχειρίζεται το πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ δήλωνε βλάβη και άρα την αδυναμία της να εξυπηρετήσει τη συγκοινωνία του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Πάνω από 1.500 τουρίστες έμειναν εγκλωβισμένοι στο νησί και οι εικόνες από το «κατειλημμένο» λιμάνι της Καμαριώτισσας έκαναν το γύρο του κόσμου, σε συνδυασμό με τα διόλου κολακευτικά σχόλια στα social media, που κατάφεραν ένα ισχυρότατο πλήγμα στον τουρισμό της Σαμοθράκης, ο οποίος ναυάγησε για φέτος στ’ ανοιχτά μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης. 

Η τιμωρία της εταιρίας από το υπουργείο Ναυτιλίας 
Το πρώτο πλοίο που επιχείρησε να επανασυνδέσει τη Σαμοθράκη με την ηπειρωτική Ελλάδα ήταν το ονομαζόμενο «ΑΖΟΡΕΣ», που όμως το παρθενικό του ταξίδι ήταν ταυτόχρονα και το τελευταίο αφού δεν κατάφερε ποτέ να ελλιμενιστεί στο νησί. Ακολούθησε το καταμαράν Andros Jet, το οποίο το διαδέχτηκε το Ε/Γ Ο/Γ «ΑΡΤΕΜΙΣ» για δύο εβδομάδες, οπόταν και ξαναπαρέδωσε τη σκυτάλη στο κυπριακής σημαίας ταχύπλοο. Παράλληλα με αυτά τα δύο πλοίο τη σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης εξυπηρετούσε το οχηματαγωγό ΑΝΑΞ (με χρήματα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ) και το ταχύπλοο «ΖΕΦΥΡΟΣ» που ανήκει στην ίδια εταιρία με αυτήν του ΣΑΟΣ ΙΙ. Όμως κάποια στιγμή έπνευσε και αυτό τα λοίσθια και τώρα περιμένει την επισκευή του.  Και ενώ στη Σαμοθράκη συνέβαιναν αυτά, περί το τέλος Αυγούστου ο εκπρόσωπος της εταιρίας που διαχειρίζεται το ΣΑΟΣ ΙΙ (το οποίο σε όλο αυτό το διάστημα τελούσε υπό επισκευή), είχε κληθεί σε απολογία από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, χωρίς όμως να καταφέρει να τον πείσει για των λόγων του, το ασφαλές. Ως εκ τούτου καταλήξαμε στην εξής ανακοίνωση από το υπουργείο: 

«Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη κηρύχθηκε έκπτωτη η πλοιοκτήτρια εταιρία του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «ΣΑΟΣ ΙΙ», στην οποία είχε ανατεθεί η εκτέλεση της επιδοτούμενης άγονης ακτοπλοϊκής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης και κατέπεσε η εγγυητική επιστολή της.

Ήδη δημοσιεύθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την άμεση ανάθεση της γραμμής ούτως ώστε να καλυφθούν οι μεταφορικές ανάγκες μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019»

Η Σαμοθράκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο με πρωτοβουλία Τοψίδη 
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η συγκοινωνία της Σαμοθράκης εξυπηρετείται από το καταμαράν «AndrosJet». Παράλληλα, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» Χριστόδουλος Τοψίδης, ζητά τη συζήτηση του ακτοπλοϊκού προβλήματος της Σαμοθράκης στη αμέσως επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. 

Συγκεκριμένα, ζητάει «την εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη ως θέματος του πρόσφατου συγκοινωνιακού προβλήματος που υπήρξε στο νησί της Σαμοθράκης και των συνεπειών που προκλήθηκαν από την έκταση που έλαβε το θέμα στις επιχειρήσεις και στην τοπική οικονομία, καθώς και στην τουριστική φήμη του νησιού, με σκοπό την κατάρτιση και την δρομολόγηση σειράς ενεργειών από την πλευρά της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των επιπτώσεων αυτών».

Ο κος Τοψίδης προτείνει μάλιστα, να συμμετάσχει στη συνεδρίαση και ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Γαλατούμος, ενώ λόγω της δεύτερης ιδιότητας του –αυτής του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου- βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντική ζημία από την καλοκαιρινή κρίση και αναζητούν τρόπους ισοσκελισμού των απωλειών τους, είτε τη συνεργεία των συναρμόδιων υπουργείων, είτε μέσω της δικαστικής οδού. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Απλοϊκές και βολικές για κάποιους εκτιμήσεις,  περί  δημάρχου που θυμώνει και  κρατάει μούτρα, η όπως εκτιμούν οι υποστηρικτές της  παίζει  κομματικά παιχνίδια  όταν  πρέπει να διεκδικήσει  για τον τόπο, μάλ