ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΜΕΑ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗΣ

Ο Δήμος Κομοτηνής προτίθεται να εντάξει και βρέφη στους παιδικούς σταθμούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιδικοί Σταθμοί
ΚΕΜΕΑ
Γιάννης Γκαράνης

Βρίσκεται ανάμεσα στους Δήμους που επιλέχθηκαν να επιδοτηθούν για την αναμόρφωση-ανακαίνιση και προσαρμογή στις νόμιμες προϋποθέσεις υφιστάμενων κτιρίων προς λειτουργία νέων μονάδων φροντίδας βρεφών

Σήμερα οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δέχονται τη φιλοξενία νηπίων, άνω των 2,5 ετών και όχι βρεφών

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Η κα Φωτίου σήμερα Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018, συναντάται με δημάρχους και εκπροσώπους 203 Δήμων, προκειμένου να τους ενημερώσει για το πρόγραμμα επιδότησης, από εθνικούς πόρους, της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.


Συγκεκριμένα, μετά από εξέταση των στοιχείων του προγράμματος "Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή" του προηγούμενου έτους, διαπιστώθηκε ότι στους δήμους αυτούς υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των διαθέσιμων θέσεων φροντίδας βρεφών και νηπίων σε βρεφικούς, νηπιακούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα vouchers που χορηγήθηκαν στις μητέρες.


Για το λόγο αυτόν και με δεδομένο ότι η φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας, οι Δήμοι αυτοί επιλέχθηκαν να επιδοτηθούν για την αναμόρφωση-ανακαίνιση και προσαρμογή στις νόμιμες προϋποθέσεις υφιστάμενων κτιρίων, ιδιόκτητων ή μισθωμένων, καθώς και για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού προς λειτουργία νέων μονάδων φροντίδας βρεφών ή/και νηπίων, (ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε Δήμου) προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία τους από την επόμενη περίοδο.


Η ένταξη των παιδικών σταθμών στο νέο πλαίσιο αδειοδότησης θα απασχολήσει τη συνάντηση, έκανε γνωστό ο κος Γκαράνης. Ειδικά τον Δήμο Κομοτηνής απασχολεί η ένταξη βρεφών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, εφόσον βέβαια αυτοί προσαρμοστούν στις νόμιμες προϋποθέσεις. Όμως είναι γνωστό σήμερα οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δέχονται τη φιλοξενία νηπίων, άνω των 2,5 ετών και όχι βρεφών. Για να γίνει δεκτή η φιλοξενία βρεφών "θα πρέπει να αλλάξουμε τις εγκαταστάσεις των παιδικών σταθμών", τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ και προσθέτει "θα πρέπει να αγοράσουμε καινούργιο εξοπλισμό, να αλλάξουμε τη διαρρύθμιση των χώρων και πολλά άλλα πράγματα που απαιτούν μία μεγάλη δαπάνη". Πρόθεση του ΚΕΜΕΑ είναι να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές, εφόσον φυσικά υπάρξουν κυβερνητικές δεσμεύσεις και χρηματοδότηση αυτών. "Θα δούμε τι θα συζητήσουμε με την κα Φωτίου, θα δούμε τι πρόθεση υπάρχει από το υπουργείο, αν αυτό είναι προς όφελος των δημοτών μας, ώστε να κάνουμε και βρεφικά τμήματα".


Στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής φέτος φιλοξενούνται με vouchers 350 νήπια και έχουν καλυφθεί όλες οι αιτήσεις. 


Η συνάντηση δημάρχων και εκπροσώπων Δήμων με την υπουργό θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29, 4ος όροφος), στις 11:00 π.μ.
ΚΕΔΕ: Κανένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας, εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών


Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η ΚΕΔΕ, η οποία καλεί σε διάλογο του αρμόδιους φορείς ώστε να μην μείνει μελλοντικά ούτε ένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Αναλυτικότερα σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ τονίζει τα εξής: Η Κ.Ε.Δ.Ε. εδώ και χρόνια επισημαίνει ότι αποτελεί εθνική ανάγκη η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου, ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας βρεφών και νηπίων, σε όλους τους Δήμους της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να μην μείνει μελλοντικά ούτε ένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.


Σε μια περίοδο που η χώρα φθίνει δημογραφικά, αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να δώσει κίνητρα και να διευκολύνει τις νέες οικογένειες να κάνουν παιδιά. Η συνεργασία Κεντρικής Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα αυτό είναι απαραίτητη.


Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό. Γι αυτό κρίνουμε ότι αναδεικνύει προχειρότητα η απόφαση της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού κ. Θ. Φωτίου να καλέσει την προσεχή Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 τους εκπροσώπους 203 Δήμων της χώρας, για να τους ανακοινώσει, όπως αναφέρει, το πρόγραμμα επιδότησης από εθνικούς πόρους, της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.


Κι αναδεικνύει προχειρότητα για τρείς σοβαρούς λόγους.
Πρώτος λόγος, μιλά στην ανακοίνωσή της ότι το σχέδιο αυτό προκύπτει μετά από εξέταση των στοιχείων του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή». Ποιοι εξέτασαν τα στοιχεία, με ποιους έγινε διάλογος και πώς κατέληξαν στις προτάσεις που υποτίθεται ότι θα παρουσιάσουν;


Δεύτερος λόγος, στη συνάντηση κλήθηκαν 203 Δήμοι. Οι υπόλοιποι γιατί δεν κλήθηκαν; Είναι δυνατόν από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, να απουσιάζουν οι εκπρόσωποι του 1/3 των Δήμων της χώρας; Η Κ.Ε.Δ.Ε. υποστηρίζει ότι το ζήτημα αυτό, αφορά όλους τους Δήμους, χωρίς εξαιρέσεις, και ο όποιος σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι τα στοιχεία μιας χρονιάς, αυτής που πέρασε, αλλά να «βλέπει» δεκαετίες μπροστά.


Τρίτος λόγος, σε αυτή τη συνάντηση δεν κλήθηκε το κορυφαίο θεσμικό όργανο εκπροσώπησης της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Προφανώς η μη κλήση της Κ.Ε.Δ.Ε. υπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αλλά σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, με εθνική διάσταση, δεν πρέπει να υπερισχύει η μικροπολιτική.


Καλούμε την κα Φωτίου έστω και τώρα να αναθεωρήσει τη στάση της.


Να προχωρήσει μαζί με την Κ.Ε.Δ.Ε. και όλους τους Δήμους στην εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδίου που να αφορά όλους τους Δήμους, χωρίς εξαιρέσεις με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με στόχο την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας βρεφών και νηπίων, ώστε να μην μείνει μελλοντικά ούτε ένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προηγήθηκε η διασπορά κινητών τηλεφώνων, βουλευτών και υπουργών,  που κατά την άποψη  κάποιων ένθερμων,  προφανώς οπαδών της σκληρής γραμμής για το θέμα των Σκοπίων, στοχοποιήθηκαν ως υπαίτιοι και επιρρεπείς