fbpx Ο Δήμος Κομοτηνής δεν θα εγκαταλείψει τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 31 Μαρτίου, 2018 - 11:00
4 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - 100 ΕΠΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Ο Δήμος Κομοτηνής δεν θα εγκαταλείψει τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών Κομοτηνής
Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών

Η χρηματοδότηση μέσω Περιφέρειας λήγει τον Νοέμβριο, αλλά υπάρχει μέριμνα από την Περιφέρεια και έτοιμο "σχέδιο διάσωσης" από τον Δήμο Κομοτηνής

Μία δομή που αναδεικνύει την ανθρωπιά της Κομοτηνής κι έχει βοηθήσει γυναίκες και παιδιά από όλη την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 / Τηλέφωνο Δομής 2531083344 

 

Διονύσης Βοργιάς

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των Παιδιών τους, του Δήμου Κομοτηνής, αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών σε πανελλαδικό επίπεδο. Παρέχει εδώ και τέσσερα χρόνια "καταφύγιο" σε γυναίκες και στα παιδιά τους, αποτελώντας μία δομή κομβικής σημασίας για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και φυσικά για τον Δήμο Κομοτηνής.


Φέτος συμπληρώθηκαν τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Ξενώνα κι ως εκ τούτου πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση στο κατάμεστο Πολυλειτουργικό Κέντρο Δήμου Κομοτηνής, τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 30 Μαρτίου. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση καθώς και ο αιδεσιμότατος πατέρας Κυριάκος που εκπροσώπησε τον μητροπολίτη, ο σοφολογιότατος μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, η ανθυπασπιστής της 29ης ταξιαρχίας Αναστασία Κουτσουμπέλη, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης, η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου, ο αντιδήμαρχος κοινωνικών υποθέσεων Δήμου Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής Νατάσα Λιβεριάδου, η πρόεδρος του "Ορφέα" Σιμπέλ Μουσταφαογλού, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Στράτος Τσακιρίδης, η διευθύντρια κοινωνικών πολιτικών Δήμου Κομοτηνής Αναστασία Παρασκευούδη, και άλλοι.


Ως ομιλητές-προσκεκλημένοι στην εκδήλωση παρέστησαν ο καθηγητής Νομικής ΔΠΘ Θεοχάρης Δαλακούρας, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης, ο διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Φιλιππίδης. Ως ομιλητές εκ μέρους του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών μίλησαν η κοινωνική λειτουργός Κυριακή Ανδρούτσου, η παιδοψυχολόγος Μαρία Κουρτίδου, ο ψυχολόγος Χρήστος Σερμπέζης, η ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών - θυμάτων βίας Δήμου Αλεξανδρούπολης Αρχοντία Κύρογλου. Όλη την εκδήλωση συντόνισε η διοικητική υπάλληλος του Ξενώνα Βασιλική Γαντά. 


Άξιο αναφοράς είναι πως μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών και των ομιλιών το κοινό παρακολούθησε θεατρικό δρώμενο από την θεατρική ομάδα της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης με αποσπάσματα από το έργο "Τεμαχισμένες Αλήθειες" σε σενάριο και σκηνοθεσία Χρήστου Γρόζου, στο οποίο έπαιξαν οι Χρύσα Κυρατζόγλου, Λίτσα Κυριαζίδου, Ζωή Τόλιου.


ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΠΛΗΡΩΣ (ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ)
"Έχουμε χρήματα για να λειτουργήσουμε τη μονάδα και με δικά μας χρήματα. Το μόνο που θέλουμε είναι το δικαίωμα από την Πολιτεία". Αυτή ήταν η βεβαίωση που ακούστηκε δια στόματος Γιώργου Πετρίδη και έρχεται λίγους μήνες πριν η χρηματοδότηση μέσω της Περιφέρειας λήξει χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει συμφωνία - αλλά καλή διάθεση - για συνέχιση. 


Αυτό μας βεβαίωσε και ο Νίκος Σωτηρακόπουλος. "Το επιχειρησιακό πρόγραμμα στις 30 Νοεμβρίου τελειώνει, αλλά στοχεύουμε αυτό το δίχτυ ασφάλειας και προστασίας να συνεχιστεί", είπε και μας πληροφόρησε ότι "την Δευτέρα έχουμε συνάντηση με την κα Κοσμίδου από την Περιφέρεια". Είπε ο κος Σωτηρακόπουλος ότι η συνεργασία μέχρι στιγμής με την Περιφέρεια είναι αγαστή και ανέδειξε ότι "για μας ο Ξενώνας είναι πολύτιμος και θα τον διατηρήσουμε, γιατί δείχνει τον πολιτισμό της κοινωνίας μας. Σε συνεργασία με τα συμβουλευτικά κέντρα Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, τις κοινωνικές υπηρεσίες των μητροπολιτών Δήμων, τις εισαγγελικές αρχές, τις αστυνομικές διευθύνσεις λειτουργούμε 24 ώρες το 24ωρο και είμαστε πάντα ανοιχτοί να φιλοξενήσουμε κάποιο θύμα βίας". Έδωσε μάλιστα το μήνυμα ότι σκοπός όλων είναι "είναι οι γυναίκες αυτές να σταθούν στα πόδια τους και να ενταχθούν στην κοινωνία".


ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν στέγη, σίτιση και ασφάλεια, συμβουλευτική και ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών και των παιδιών τους, διευκόλυνση της πρόσβασης σε νομική συμβουλευτική, συμβουλευτική υποστήριξη εργασιακών ζητημάτων, παροχή υπηρεσιών παραπομπής ή συνοδείας, όποτε αυτό απαιτείται, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κλπ., δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς και την υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Οι υπηρεσίες του Ξενώνα παρέχονται δωρεάν και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου.
Ο ψυχολόγος του Ξενώνα Χρήστος Σερμπέζης μας μίλησε και με στοιχεία: "Μέχρι στιγμής στα τέσσερα χρόνια γύρω στις 60 γυναίκες έχουν ζητήσει φιλοξενία μαζί τους και γύρω στα 40 παιδιά. Εμείς έχουμε 20 δωμάτια, χώρους δημιουργικής απασχόλησης, συμβουλευτικής, υγιεινής, τα πάντα όσα χρειάζονται". Μας εξήγησε επίσης ότι "με όλες τις γυναίκες που αποχωρούν μιλάμε μερικούς μήνες αργότερα και παρακολουθούμε την εξέλιξη της πορείας τους: Κάποιες τα πάνε καλά, κάποιες όχι, κάποιες επιστρέφουν στον Ξενώνα για δεύτερη φορά. Δεν μπορούμε να κάνουμε γενικεύσεις".


Κ. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ: "ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΠΑΙΝΕΙ" 
Το ηχηρό μήνυμα προς όλες τις γυναίκες που κρατούν το στόμα τους κλειστό, απηύθυνε εύγλωττα προς το ακροατήριο η κοινωνική λειτουργός του Ξενώνα Κυριακή Ανδρούτσου.

"Το βασικό είναι να καταλάβει ο καθένας μας ότι κανείς δεν αξίζει μια βίαιη συμπεριφορά και να βγάλουμε το λεγόμενο πέπλο σιωπής που καλύπτει τα περιστατικά βίας. Μια γυναίκα που βιώνει τη κακοποίηση δεν πρέπει να σωπαίνει, είναι σημαντικό να μην κρύψει το πρόβλημα αλλά να το μοιραστεί με κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεται, ο οποίος θα την ακούσει χωρίς να την κρίνει, θα της μιλήσει για τις επιλογές που έχει ή σε ποιόν αρμόδιο φορέα να απευθυνθεί. Η κίνηση αυτή μπορεί να μην δώσει άμεση λύση αλλά θα την εφοδιάσει με δύναμη. Οι ανθρώπινες σχέσεις πρέπει να βασίζονται στις έννοιες του σεβασμού", είπε μεταφέροντας το μήνυμά της. 


Νωρίτερα είχε προηγηθεί η αναλυτική ομιλία της αναφορικά και για τη λειτουργία του Ξενώνα καθαυτού, καθώς εκείνη ανέλαβε να ενημερώσει για τη λειτουργία αυτά τα τέσσερα χρόνια, και για την συνεισφορά της ίδιας ως κοινωνικής λειτουργού, ενώ είχε αναλύσει με κατανοητό τρόπο και τα κύρια αίτια της βίας κατά των γυναικών στεκόμενη στην "έμφυλη ανισότητα" που ακόμη βιώνουν οι γυναίκες. "Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας στην ικανότητά της για εργασία στην πρόσβαση τους στη δια βίου μάθηση, στην επαρκή στέγαση και στη σωματική ασφάλεια και αυτονομία. Οι επιπτώσεις αυτές αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου καθώς εμποδίζουν τις γυναίκες από το μα ξεφύγουν από τη βία και να ζήσουν μια ανεξάρτητη ζωή", είπε σε ένα σημείο του λόγου της. 


ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαρακτήρισε το ζήτημα επίκαιρο αλλά και σύνθετο, ο έγκριτος καθηγητής Νομικής ΔΠΘ Θεοχάρης Δαλακούρας, ο οποίος στον λόγο του έκανε εκτενή αναφορά σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις που είναι απότοκος είτε του ΟΗΕ είτε Οδηγιών της ΕΕ είτε ενός ενιαίου πλαισίου που οφείλει να διέπει το σύνολο των χωρών του κόσμου, εν προκειμένω για την χώρα μας ώστε να συμβαδίζει με τα ζητήματα της ΕΕ.

"Ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία αντανακλά αυτές τις απαιτήσεις κι έχει πολλαπλά επί μέρους σκέλη", είπε σε ένα σημείο και ανέδειξε κυρίως ποιό είναι το πεδίο εφαρμογής του νόμου, τί ακριβώς περιλαμβάνει η ενδοοικογενειακή βία, ποιές είναι οι στοχεύσεις του νόμου - τί θέλει ακριβώς να προστατεύσει, ποιές εναλλακτικές έχει ο νόμος "όπως η διαδικασία συμβιβασμού εντός των ζητημάτων του πλαισίου στο οποίο εφαρμόζεται ο νόμος, καθώς και διάφορες επί μέρους περιπτώσεις αστικών απαιτήσεων στο πλαίσιο διαζυγίων ή αποζημιώσεων", όπως είπε.


Ο κος Δαλακούρας στάθηκε και στις κοινωνικές προεκτάσεις του φαινομένου, όχι μόνο στο νομοθετικό πλαίσιο καθαυτό. "Το νομικό πλαίσιο καλείται να εφαρμοστεί σε μία κοινωνία που καλείται όχι απλώς να το αποδεχθεί, όχι να επιβληθεί σε αυτό, αλλά να το αγκαλιάσει και να πάρει τα βασικά ερεθίσματα που είναι η αλλαγή συμπεριφοράς και κατεύθυνσης εντός των σχέσεων εν γένει", είπε και στάθηκε στην αξία σεβασμού του ανθρώπου, της ετερότητας και της ισότητας όλων, χωρίς να κρύψει ότι "στην ελληνική επικράτεια η γνώση του νομοθετικού πλαισίου δεν έχει διαχυθεί στον βαθμό που θα ήθελε ο νομικός κόσμος και η κοινωνία μας". Κατέληξε στο ποιο δύσκολο κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας, την εσωστρέφεια: "Είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας που κρατάει ερμητικά κλειστά τα παράθυρα, δηλαδή ό, τι συμβαίνει εντός της οικογένειας είναι ένα ερμητικά κλειστό κομμάτι το οποίο πρέπει να ανοιχτεί ώστε να αναδειχθούν οι αξίες που σας είπα".


ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ
Άξια αναφοράς είναι η διασύνδεση του Ξενώνα με το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου και διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ Γιώργος Φιλιππίδης "αναπτύσσονται συνεργασίες με τον Ξενώνα κι έχουμε κάνει σεμινάρια στους ιατρούς που βρίσκονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, για το πώς πρέπει να αντιδρούν όταν τους γίνεται καταγγελία από κάποια γυναίκα η οποία έρχεται με τραύματα και ισχυρίζεται ότι είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας ή δεν το ισχυρίζεται μόνη της όμως ο ιατρός καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Το φαινόμενο αυτό έχει αρκετές κρυφές διαστάσεις, καθώς πολλά θύματα διστάζουν να ομολογήσουν το γεγονός ότι δέχθηκαν βία από τον σύζυγό τους, είτε επειδή φοβούνται είτε επειδή έχουν κάποιες ανασφάλειες σχετικές με το μέλλον τους γιατί μπορεί να εξαρτώνται οικονομικά από τον σύζυγό τους. Οι ιατροί των ΤΕΠ του Σισμανογλείου ύστερα από τα σεμινάρια μπορούν να αναγνωρίζουν πλέον σε καλό βαθμό τα σημάδια αυτά". Μας εξήγησε επίσης ότι το Σισμανόγλειο βρίσκεται σε διαρκή επαφή και σε άλλες αρχές, όπως η αστυνομία, η ιατροδικαστική υπηρεσία και η εισαγγελία.


Στην ομιλία του παρουσίασε και κάποια ενδιαφέροντα - σύγχρονα στοιχεία, αναδεικνύοντας ότι ενδοοικογενειακή βία βιώνουν και οι άντρες, σε πολύ υψηλά ποσοστά. "Τα τελευταία χρόνια έχουμε και άντρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με μία πολύ πρόσφατη μελέτη πανευρωπαϊκής κλίμακας στο τέλος του 2017 φαίνεται ότι στην χώρα μας ένας στους τρεις άντρες 'κακοποιείται' από την σύζυγό του. Αυτό συμβαίνει γιατί πέρα από την σωματική, υπάρχει και η λεκτική, η ψυχολογική, η οικονομική βία".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τέθηκε εμπάργκο και επιβάλλεται απόλυτη σιωπή από τα κεντρικά στην ενημέρωση σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για  όλους τους υπεύθυνους  θεσμικά.