fbpx Ο Δ. Κομοτηνής «πιέζει» για την επανασύσταση δημοτικής αστυνομίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 8 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΑΝΟΙΞΕ ΞΑΝΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Ο Δ. Κομοτηνής «πιέζει» για την επανασύσταση δημοτικής αστυνομίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
δημοτική αστυνομία
Δήμος Κομοτηνής

Καταργήθηκε το 2013 κι έκτοτε δεν επαναλειτούργησε στην Κομοτηνή λόγω υποστελέχωσης του Σώματος

Διονύσης Βοργιάς

Πιέζει για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας η Δημοτική Αρχή, όπως πληροφόρησε το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης. Θυμίζουμε πως η δημοτική αστυνομία καταργήθηκε το 2013, ενώ -όταν δόθηκε η ευκαιρία στους Δήμους να συγκροτήσουν ξανά τοπικά Σώματα- ο Δήμος Κομοτηνής αποφάσισε το 2015 να μην το κάνει.

Η συζήτηση προκλήθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο από τον δημοτικό σύμβουλο της Σύμπραξης Προοπτικής Νίκο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σημείωσε πως «χρειάζεται αστυνόμευση στην πόλη», φέρνοντας δύο παραδείγματα προς επίρρωση της διαπίστωσής του, δηλαδή τους συνεχείς βανδαλισμούς στο δάσος Νυμφαίας αλλά και την κατάληψη χώρων στάθμευσης στην πόλη με κάθε λογής υλικά όπως καφάσια.

«Η δημοτική αστυνομία με ευθύνη της τότε κυβέρνησης καταργήθηκε. Όταν συστάθηκε ξανά, στον Δήμο Κομοτηνής ο κόσμος που επανήλθε ήταν πάρα πολύ λίγος, για να συγκροτήσουμε ξανά τη δημοτική αστυνομία. Απόφαση τότε ήταν να καταργηθεί», απάντησε ο δήμαρχος δίνοντας ένα σύντομο ιστορικό, για να συνεχίσει τον συλλογισμό του: «ωστόσο το ζήτημα έχει επαναφερθεί για τους Δήμους που δεν υπάρχει. Επικροτούμε τη διαδικασία και πιέζουμε για να την επανασυστήσουμε. Εάν δώσει πράσινο φως ο υπουργός, θα είμαστε από τους πρώτους Δήμους που θα τους επανασυστήσουμε».

Γιατί καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία Κομοτηνής
Η Δημοτική Αστυνομία είναι κυρίως υπεύθυνη για την εποπτεία των δημόσιων χώρων της πόλης, την εξασφάλιση της λειτουργικότητάς της, καθώς και για την γενική ασφάλεια των πολιτών. Ιδρύθηκε το 2002 με το Προεδρικό Διάταγμα 23/2002, καταργήθηκε το 2013, ενώ επανασυστάθηκε το 2015.

Ωστόσο, μεταξύ των ετών 2013 και 2015, μεσολάβησαν εξελίξεις στον Δήμο Κομοτηνής, που δεν επέτρεψαν την επαναλειτουργία της.

Συγκεκριμένα, το 2013 που καταργήθηκε η δημοτική αστυνομία, το προσωπικό μεταφέρθηκε στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με εξαίρεση ελάχιστους εργαζόμενους ειδικών προσόντων που παρέμειναν στους Δήμους. Για τον Δήμο Κομοτηνής η κατάργηση σήμανε την απώλεια οκτώ δημοτικών αστυνομικών, εκ των οποίων μόλις ένας ειδικών προσώπων συνέχισε να εργάζεται στον Δήμο σε άλλη θέση. Το 2015, η επαναφορά του θεσμού της δημοτικής αστυνομίας για τους ΟΤΑ όλης της χώρας, βρήκε τον Δήμο Κομοτηνής μπροστά στο δίλημμα, εάν θα επανασυστήσει το Σώμα, αλλά μόνο με… τρία άτομα, αφού οι υπόλοιποι πέντε εργαζόμενοι δεν εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να επιστρέψουν.

Μάλιστα, υπέρ της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας, το 2015, δεν είχε επιχειρηματολογήσει μόνο ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, αλλά κι όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων αντιπολίτευσης, υπό τη γενική διαπίστωση, πως ένα Σώμα με μόλις τρεις εργαζομένους λίγη διαφορά μπορεί να προκαλέσει στην καθημερινότητα της πόλης.

Αντ’ αυτού αποφασίστηκε η αξιοποίηση των τριών εργαζομένων σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Διαχρονικά προβλήματα
Πάντως, ανατρέχοντας σε παλιότερα ρεπορτάζ του «Χ» φαίνεται πως τα προβλήματα στην πόλη ήταν και παραμένουν παρόμοια. Γράφαμε το 2009, με αφορμή την τότε έναρξη περιπολιών των οκτώ εργαζομένων της δημοτικής αστυνομίας Κομοτηνής, τα εξής: «Τραπεζοκαθίσματα, κατειλημμένα πεζοδρόμια και παράνομα σταθμευμένα οχήματα μπαίνουν στο στόχαστρο της δημοτικής αστυνομίας που ξεκινάει από αύριο περιπολίες στην Κομοτηνή».

Μία δεκαετία και πλέον αργότερα, η ευταξία στην πόλη παραμένει ακόμη ζητούμενη.

Ότι κι αν γίνει, τελικά, με τη δημοτική αστυνομία, η γενική παραδοχή θα πρέπει να είναι μία, σε μία ευρωπαϊκή πόλη: το ότι οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουμε να σεβόμαστε τον δημόσιο χώρο στον οποίο ζούμε -καθώς με αυτό τον τρόπο σεβόμαστε τον ίδιο τον εαυτό μας- κι όχι να σεβόμαστε την πόλη απλώς για να μην δεχθούμε πρόστιμο ή κυρώσεις.


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.