ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΤΟ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΠΑΤΩ

Ο άνθρωπος που παραλίγο να καεί ζωντανός, δίνει πλέον το παράδειγμα ζωής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περπατώ
Νίκος Στεργίου

Τρία χρόνια στα νοσοκομεία ο κος Ρίζος, δίνει το αισιόδοξο μήνυμα πως "δεν πρέπει κανείς να τα βάζει κάτω"

Ύστερα από ατύχημα που του σημάδεψε τη ζωή, ο Δημήτρης Ρίζος δέχθηκε τη βοήθεια του Περπατώ κι έχει καταφέρει κατά πολύ να αυτονομηθεί

 

Διονύσης Βοργιάς

Παράδειγμα ζωής είναι ο Δημήτρης Ρίζος, ο άνθρωπος που παραλίγο να καεί ολοσχερώς μέσα στο όχημά του, ωστόσο ποτέ δεν σταμάτησε να ελπίζει και να διψά για ζωή. Καθημερινά δίπλα του, σε αυτή την πορεία προς μία ανθρώπινη διαβίωση, ο ανιψιός του Νίκος Στεργίου και ο γνωστός σύλλογος Περπατώ, τον οποίο οι κ.κ. Ρίζος και Στεργίου ευχαριστούν για την προσφορά του.
Πριν μερικά χρόνια, ο Δημήτρης Ρίζος στάθηκε άτυχος, να βρίσκεται εντός του οχήματός του, όταν αυτό πήρε φωτιά, με αποτέλεσμα πλήθος εγκαυμάτων στο σώμα του και ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο αναπνευστικό του. Το χρονικό της ιστορίας, μοιράζεται μαζί μας ο ανιψιός του, Νίκος Στεργίου, ο μοναδικός εν ζωή συγγενής του Δημήτρη Ρίζου, εκτός από την αδελφή του κου Ρίζου και μητέρα του κου Στεργίου. 


Ο Νίκος Στεργίου διηγείται: "Από το ατύχημα προκλήθηκαν στον θείο μου εκτεταμένα εγκαύματα, αλλά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού κου Μπαμπαλή ο άνθρωπος έμεινε στη ζωή, χάρη και στην άμεση βοήθεια του τότε διοικητή του νοσοκομείου Κομοτηνής κου Ναλμπάντη.


Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Παπανικολάου -κι ευχαριστούμε πάρα πολύ τους ανθρώπους- όπου έμεινε για 365 ημέρες στην εντατική. Τα εγκαύματά του, μετά από επτά συνεχόμενες δερματικές επεμβάσεις, επουλώθηκαν, όμως το πιο σημαντικό πρόβλημα ήταν το αναπνευστικό, το οποίο τον καθήλωσε, γιατί εισέπνευσε πάρα πολύ καπνό. Μετά από αυτές τις 365 ημέρες, ήρθαμε για μία εβδομάδα στο νοσοκομείο Κομοτηνής και κατόπιν στον Άγιο Γεώργιο για τέσσερις μήνες και στη συνέχεια σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα για δεκαπέντε μήνες. Τέλος, ήρθαμε στην Αλεξανδρούπολη για τις τελευταίες επεμβάσεις στην οποίες μας βοήθησε πάρα πολύ ο ιατρός κος Τιλκερίδης.


Μετά από όλα αυτά, απευθυνθήκαμε στον σύλλογο Περπατώ, τον Ιανουάριο του 2016. Ο σύλλογος δέχθηκε τον θείο μου σε ένα πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης, που μαθαίνει στους ανθρώπους με αναπηρία να ζουν αυτόνομα. Ο πρόεδρος Αλέξανδρος Ταξιλδάρης σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή Μιχάλη Ραγκούση, μας βοήθησαν τα μέγιστα.

Ο κος Ταξιλδάρης τον επισκέφτηκε κατευθείαν στο νοσοκομείο κι αξιολόγησε την κατάσταση και τον έβαλε στο πρόγραμμα. Οι άνθρωποι είναι εξαιρετικοί, και όσοι εργάζονται εκεί, όπως ο τότε κοινωνικός λειτουργός Απόστολος Τσουμαλάκης συνείσφερε τα πάντα για την κοινωνικοποίηση του θείου μου. Μετά η νέα κοινωνική λειτουργός Βιλντάν Γιουσούφ, που ήταν επίσης εξαιρετική. Τα καλύτερα έχω να πω και για τις νοσηλεύτριες Χρύσα Φλώρου και Δέσποινα Δεληγιάννη, που φρόντιζαν τον θείο μου καθημερινά και είχαν εξαιρετική συμπεριφορά. Και ο οδηγός του συλλόγου, Μανώλης Γεράκης, έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο και αγάπη.

Όλοι μαζί βοήθησαν, ώστε ο θείος μου να απολαμβάνει μικρές καθημερινές χαρές τις οποίες εμείς θεωρούμε δεδομένες, όπως μία απλή βόλτα. Ακόμη και στο λογιστήριο είχαμε συμπαράσταση και βοήθεια από την Στέλλα Αργυροπούλου".


Στη συνέχεια, υπογραμμίζει την συνεισφορά του Περπατώ και δίνει τα εύσημα σε όλους. "Όλοι σε οτιδήποτε χρειάστηκε μας στήριξαν. Ειδική αναφορά αξίζει και στον αντιπρόεδρο του Περπατώ Σάκη Νταντανίδη, ο οποίος έκανε πάρα πολλές επισκέψεις στο χωριό και μας παρείχε συμβουλές, για το πως να διαμορφώσουμε το σπίτι. Με γνώση και ανιδιοτελή αγάπη μας καθοδήγησε, γιατί το σπίτι έπρεπε να διαμορφωθεί ξανά από την αρχή", σημειώνει ο κος Στεργίου σε αυτό το σημείο, μη ξεχνώντας να αναφέρει και τα υλικά που έδωσε ο σύλλογος, όπως καροτσάκι ΑμεΑ, γερανό μπάνιου, και άλλα, που βοήθησαν τα μέγιστα, ειδικά τους πρώτους μήνες. 


Ν. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: "ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΜΟΥ Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ"
Ο Νίκος Στεργίου, βλέπει στο πρόσωπο του θείου του έναν αγωνιστή. "Ο θείος είναι η έμπνευση μου. Με τη δύναμη ψυχής που έχει και με την όρεξη για ζωή, μου έδωσε τη δύναμη να αντιλαμβάνομαι ότι τα καθημερινά που ζούμε, και μας φαντάζουν ως προβλήματα, είναι ασήμαντα. Μου δίνει δύναμη να πορεύομαι στη ζωή και να γίνομαι καθημερινά καλύτερος οικογενειάρχης και επαγγελματίας. Όταν απογοητεύομαι, φέρνω τον θείο μου στο μυαλό μου και καταλαβαίνω ότι δεν έχω δικαίωμα να απογοητεύομαι", είναι τα λόγια του και συγκινούν.


Δ. ΡΙΖΟΣ: "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ"
"Ο Αλέξης, ο Σάκης και ο Μιχάλης, με βοήθησαν όλοι πάρα πολύ. Δόξα τον Θεό, με βοήθησαν όλοι οι εργαζόμενοι που ήταν όλοι άψογοι και σωστοί απέναντί μου", μας λέει ο Δημήτρης Ρίζος, ο οποίος παρά τον Γολγοθά δεν έχει χάσει το χαμόγελό του.
Ο ίδιος στέκεται στα θετικά της υπόθεσης: "Η καθημερινότητά μου βελτιώνεται κάθε μέρα. Κάνω φυσικοθεραπείες και πάνε πολύ καλά. Ο φυσικοθεραπευτής μου λέει ότι το Πάσχα θα είμαι πολύ καλύτερα, θα το δούμε" και καταλήγει στο αισιόδοξο μήνυμά του, ότι "δεν πρέπει κανείς να τα βάζει κάτω. Όσο περισσότερη δύναμη βάζουμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να τα καταφέρουμε".  Πλέον στα 63 του, ο Δημήτρης Ρίζος ζει όπως πάντα ...από άποψη εργένης, κάνει φυσικοθεραπείες και αποτελεί παράδειγμα ζωής.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού