ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 6 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ Η ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΔ

Ντ. Μπακογιάννη: «Η ΝΔ δεν θέτει θέμα εκλογής μουφτή»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ντόρα Μπακογιάννη
Νέα Δημοκρατία
Επίσκεψη

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ειδικό φορολογικό συντελεστή στην Θράκη, αλλά είπε ότι η ΝΔ θα μειώσει τους συντελεστές πανελλαδικά

«Καμία θετική δράση για τη μειονότητα από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πλην της σαρία», είπε και δεσμεύθηκε για δίγλωσσα νηπιαγωγεία στην Θράκη 

 

Διονύσης Βοργιάς

Ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογής μουφτή, πως η ΝΔ έχει προσφέρει περισσότερα στη μειονότητα από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και πως δεν υπάρχει περιθώριο για ειδικό φορολογικό καθεστώς στην Θράκη, αλλά υπάρχει για πανελλαδικές μειώσεις στη φορολογία, ήταν μερικές από τις θέσεις  που εξέφρασε το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή η βουλευτής ΝΔ και τέως υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη.


Συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ροδόπης Γιάννη Βεζυργιαννίδη, πραγματοποίησε δηλώσεις τις τελευταίες απογευματινές ώρες, ενώ κατόπιν ακολούθησε συνάντησή της με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο και τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη - παρόντων και των πολιτευτών ΝΔ Ευρ. Στυλιανίδη, Βούλα  Ελευθεριάδου -επίσκεψη στη Φιλύρα Ροδόπης, συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη. Η μέρα ολοκληρώθηκε με ομιλία σε εκδήλωση της δημοτικής τοπικής οργάνωσης ΝΔ Κομοτηνής στη Λέσχη Κομοτηναίων καθώς και με συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του νομού και εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας. Σήμερα, η Ντ. Μπακογιάννη θα παραστεί στη δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Κομοτηνής και στον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας.


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
"Εύχομαι το 2018 να είναι η χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που χρειάζεται η χώρα, όσο το συντομότερο, τόσο το καλύτερο", είπε η πολιτικός και πρόσθεσε ότι "το μεγάλο πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί τα τελευταία χρόνια, αντίθετα έχει επιδεινωθεί. Η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη αναπτυξιακή στασιμότητα, χρωστάμε περισσότερα χρήματα από όσα χρωστούσαμε το 2015, λόγω των κκ Τσίπρα και Καμμένου. Δυστυχώς με την ιδεοληψία που έχουν δε μπορούν να εμπιστευτούν τον ιδιωτικό τομέα, να προσελκύσουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας".


Κατόπιν, πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει σχέδιο, διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Σε άλλα σημεία, εξήγησε ότι προτεραιότητα του κόμματος είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας, η προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών και όχι η άρνησή τους, η αξιοποίηση προγραμμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. "Υπάρχουν προγράμματα που αυτή την στιγμή ούτε που έχουν βγει στον αέρα. Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχουμε κάνει χρήση του πακέτου Γιούνκερ", δήλωσε εν προκειμένω. 


ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
Όχι, απάντησε η πολιτικός, κληθείσα να σχολιάσει την πιθανότητα αλλαγής φορολογικών συντελεστών στη Θράκη. Παρόλα αυτά δεσμεύτηκε για μείωση των φόρων πανελλαδικά. "Να αλλάξουμε το φορολογικό καθεστώς. Με την φορολογία που υπάρχει, δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει σοβαρή επενδυτική πρωτοβουλία στην περιοχή. Οι μισοί Έλληνες χρωστούν στην εφορία χρήματα και αδυνατούν να τα πληρώσουν", είπε, και έφερε στην επιφάνεια το εξής παράδειγμα: 


"Όταν η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε τον φόρο της εστίασης, οι εισπράξεις ανέβηκαν. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τον ανέβασε, οι εισπράξεις έπεσαν. Λιγότεροι φόροι, φέρνουν περισσότερα έσοδα. Κι αυτό θα το κάνουμε άμεσα, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε Έλληνες και ξένους να επενδύσουν". 


Σε άλλο σημείο διευκρίνισε το εξής: "Δε μπορεί να υπάρξει ειδικό φορολογικό καθεστώς σε καμία περιφέρεια της Ελλάδας. Μόνο ειδικές ζώνες εντός μίας περιφέρειας, κάτι που το συζητάμε. Όμως, θα ρίξουμε τους φορολογικούς συντελεστές σε ολόκληρη την Ελλάδα". Ως παράδειγμα έφερε την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ενώ χαρακτήρισε ως "αδιανόητο στον ορεινό όγκο της Θράκης να είναι οι ίδιες αντικειμενικές τιμές με την Χαλκιδική". 


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΥΦΤΗ
Κληθείσα από τον "Χρόνο" να σχολιάσει την επίσκεψη Ερντογάν, την πιθανότητα εκλογής μουφτή και την προαιρετική σαρία, η πολιτικός είπε τα εξής. 


Για την επίσκεψη Ερντογάν δήλωσε ότι "δε μπορώ να χαρακτηρίσω επιτυχημένη την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα. Τέτοιου είδους επισκέψεις έχουν, πέραν την καθημερινής επαφής, και έναν συμβολισμό. Ήρθε μετά από πάρα πολλές δεκαετίες ένας Τούρκος πρόεδρος, κι αυτό σημαίνει πως η επίσκεψη έπρεπε να είναι πάρα πολύ καλά σχεδιασμένη. Εγώ και ο κος Στυλιανίδης ξέρουμε πολύ καλά πως να χειριζόμαστε την εξωτερική πολιτική".


Για την εκλογή μουφτή και τη νομοθετική ρύθμιση της σαρία εξήγησε πως "στο θέμα του μουφτή η θέση της ΝΔ είναι η ίδια και σταθερή, από την ώρα που ο μουφτής απονέμει οικογενειακό δίκαιο στην Θράκη, σωστά ή λάθος αυτό είναι μία άλλη κουβέντα. Οφείλει να είναι ανώτατος κρατικός λειτουργός της χώρας. Είναι ένας διάλογος που δεν θα τον αρχίσουμε όσο υπάρχει η δικαστική δικαιοδοσία και θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη σε αυτή.

Η θέση της ΝΔ είναι απολύτως σταθερή. Δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο όπου οι δικαστικοί λειτουργοί να μην είναι ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι. Το ότι θα υπάρχει δικαίωμα επιλογής, αυτό είναι καλό κι εμείς θα το ψηφίσουμε, αλλά δεν αλλάζει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή ένα μεγάλο κομμάτι της μειονότητας θα προσφεύγει στον μουφτή".


Στη συνέχεια, παρέθεσε την πεποίθησή της ότι, πέρα από τη νομοθετική ρύθμιση για τη σαρία, η οποία εξήγησε πως ήρθε ...μέσω Ευρώπης, η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για τη μειονότητα. "Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε ποσόστωση σε δημόσιο και αστυνομία. Τελευταία δεν πάρθηκε καμία θετική απόφαση υπέρ της μειονότητας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ήρθε μόνο η τωρινή σωστή ρύθμιση της επιλογής του δικαστηρίου". Καταληκτικά, δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα συγκροτήσει και δίγλωσσα νηπιαγωγεία. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ