fbpx Νίκος Τσαλικίδης: Υπάρχουν μελέτες, υπάρχουν πιστώσεις και δεν μπορούμε να προκηρύξουμε έργα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 24 Μαρτίου, 2018 - 11:00
Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ “ΦΡΕΝΑΡΕΙ” ΤΑ ΕΡΓΑ

Νίκος Τσαλικίδης: Υπάρχουν μελέτες, υπάρχουν πιστώσεις και δεν μπορούμε να προκηρύξουμε έργα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νίκος Τσαλικίδης
Ροδόπη
Έργα

Για όλα φταίει  το σύστημα της ηλεκτρονικής προκήρυξης έργων που δεν είναι καθόλου ευέλικτη
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

“Φρένο” στην υλοποίηση σημαντικών έργων βάζει η ηλεκτρονική προκήρυξη έργων που εφαρμόζεται από το κράτος, αφού το σύστημα δεν είναι καθόλου ευέλικτο και το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί προβλήματα. “Με αυτό που ισχύει αυτή την στιγμή, με την υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο όλων των εργαζομένων των κλάδων ΠΕ μηχανικών πληροφορικής περιβάλλοντος, ΤΕ μηχανικών και άλλων κλάδων, δεν είναι εφικτή η παρακολούθηση των εν εξελίξει έργων και η ένταξη νέων από τους υπάρχοντες μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων.

Αυτή η διαδικασία προφανώς και απαιτεί ένα διάστημα μεταβατικό επιμόρφωσης των μηχανικών της κάθε υπηρεσίας και απαιτείται ο εύλογος χρόνος για την διευκόλυνση των διαδικασιών προκειμένου να υπάρχει μια συνέχεια. Όταν δεν είναι έτοιμοι οι μηχανικοί και οι υπηρεσίες και ξαφνικά επαναφέρουμε ένα πρόγραμμα για την δημοπράτηση των έργων προφανώς είναι ανέτοιμοι οι μηχανισμοί να το αντιμετωπίσουν” λέει στο ράδιο Χρόνος 87.5fm o αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και εξηγεί: “αυτό όμως έχει επιπτώσεις σε μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα στην περιοχή, όπως και στην υπόλοιπη χώρα. 


Είναι μια σειρά από έργα τα οποία έχουμε προγραμματίσει μέσα στο 2017, υπάρχει η ωριμότητα και υπάρχουν οι πιστώσεις. Ήμασταν έτοιμοι για να τα προκηρύξουμε και βρέθηκε και αυτό το πρόβλημα το οποίο από όσο έχω ενημερωθεί, θα διευθετηθεί και θα λυθεί με τρόπο που θα είναι η χρυσή τομή”.


Ποια έργα έχουν “κολλήσει”
Ένα από αυτά τα έργα είναι και η γέφυρα Κομψάτου, λέει ο κος Τσαλικίδης, διευκρινίζοντας βέβαια ότι “το ζήτημα της γέφυρας μετά την κατάρρευση ακολουθεί κάποιες νόμιμες διαδικασίες που προηγούνται και κατόπιν εντολής της εισαγγελικής αρχής εκκρεμεί εξέταση πραγματογνωμοσύνης όπως αυτό ζητήθηκε και ορίστηκε. 


Σαφώς και το πόρισμα θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο και κομβικό στην αναζήτηση των τρόπων αποκατάστασης της γέφυρας”. Στην ίδια μοίρα και η παλιά γέφυρα του Κομψάτου, με την Π.Ε. Ροδόπης να έχει δεμένα χέρια ως προς την ολοκλήρωση των εργασιών για την επαναπόδοσή της στην κυκλοφορία. 


“Είχαμε προγραμματίσει να αποκαταστήσουμε και την παλιά γέφυρα του Κομψάτου που δόθηκε σε κυκλοφορία μετά από ένα τρίμηνο αφού έγιναν κάποιοι έλεγχοι, εκκρεμεί όμως ένα έργο προϋπολογισμού 100.000 ευρώ στην τεχνική στατική επάρκεια της γέφυρας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η παρέμβαση που είχε μελετηθεί όλο αυτό το διάστημα. Έχουμε και εκεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από το πρόβλημα της ηλεκτρονικής προκήρυξης”. 


Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στα της γέφυρας του Κομψάτου και τα προβλήματα που δημιούργησε η κατάρρευση της, ο κος Τσαλικίδης δήλωσε ότι “υπάρχει σε εξέλιξη και η παράδοση του τμήματος ΣΕΑ -το γνωστό πάρκινγκ- που υπάρχει ανάμεσα Σώστη και Πολυάνθο που θα δοθεί προκειμένου να εξυπηρετηθεί και ο εμπορικός κόσμος και οι κάτοικοι της περιοχής έχοντας πρόσβαση στην Εγνατία οδό. Προχωράει παράλληλα και αυτό - βέβαια θα είναι μια προσωρινή σύνδεση τοπικού δικτύου στην περιοχή του Ιάσμου με το σημείο”. 


Εν τέλει όμως ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη σε μεγάλο βαθμό να προκηρύξει έργα, αν όμως εκλείψουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. “Δεν παρατάμε τα όπλα, υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, αλλά είμαστε εδώ προσπαθούμε να τις λύσουμε. Είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία με το υπουργείο για τέτοιου είδους ζητήματα.

Θα βρεθεί μια λύση προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι αλλά δυστυχώς πέσαμε και σε μια περίοδο τέτοια που και το προσωπικό είναι πολύ λίγο και έχουμε πολύ έντονα φυσικά φαινόμενα. Βλέπουμε συνεχώς να έχουμε καταρρεύσεις δρόμων, βλέπουμε οι αποψιλώσεις πάνω στο βουνό να φέρνουν πάρα πολλά νερά στα ποτάμια και στις λεκάνες απορροής και να έχουμε προβλήματα σε αγροτικές περιοχές. 


Όλα αυτά σίγουρα χρειάζονται μια ενιαία αντιμετώπιση και ένα σκύψιμο κοντά στα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης από το υπουργείο” κατέληξε.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.