ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Νίκος Κοτζιάς για Συμφωνία Πρεσπών, Θράκη και Συνταγματική Αναθεώρηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νίκος Κοτζιάς
Επίσκεψη
Ομιλία

"Αν τα παίρνει πίσω, χαρά μου" σχολίασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών για τη διάψευση Καμμένου στα περί Σόρος
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Με εκτενείς αναφορές σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και με σαφή διάθεση υπεράσπισης της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, εμφανίστηκε στην ομιλία του στην Κομοτηνή το απόγευμα της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου,  ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. 


Υπό την "ομπρέλα" του Πράττω διοργανώθηκε η πολιτική ομιλία του πρώην υπουργού στην πόλη μας, χωρίς να υπάρξει συγκέντρωση ατόμων που αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως είχε ανακοινωθεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Η παρουσία της αστυνομίας έντονη έξω από τον χώρο της ομιλίας του πρώην υπουργού.


Στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, εντοπίζεται το πρόβλημα  στην χώρα μας, κατά τον κο Κοτζιά που μίλησε για απαξίωση της πολιτικής και της δημοκρατίας τα τελευταία δέκα χρόνια, βάζοντας στο "κάδρο" μεγάλα κανάλια και μεγαλοδημοσιογράφους. 
Παρέθεσε τρία προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αριστερά σήμερα. Πρώτον το πρόβλημα του οικονομισμού, δηλαδή "δεν είναι επιτυχία μόνο η λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας". Δεύτερον ο τακτικισμός, δηλαδή να παίρνεις άμεσα μέτρα,  αλλά χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός. Τρίτον να κόβεις γόρδιους δεσμούς και όχι να αδρανείς. "Η πείρα μου στην πολιτική ζωή λέει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η κερδοφορία της αδράνειας. Είσαι υπουργός Εξωτερικών, μην κάνεις τίποτα για να πάρεις πολλούς σταυρούς" είπε και σε άλλο σημείο της ομιλίας του πρόσθεσε "πρέπει να μην αφήσουμε την χώρα και την εξωτερική της πολιτική να είναι σε αδράνεια".


Ειδικά για την Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε "συγκεντρώσαμε την προσοχή μας στο πραγματικό πρόβλημα, στο να μην αφήσουμε τον ισλαμισμό και την τουρκοφιλία να κατακτήσει τα βόρεια σύνορα μας. Αυτό είναι το πραγματικό μας πρόβλημα". Σε άλλο σημείο ανέφερε "βάλαμε τέλος στον αλυτρωτισμό, για πρώτη φορά η ίδια η χώρα (FYROM) ομολογεί με την Συμφωνία των Πρεσπών ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, με τον αρχαίο ελληνισμό..."


Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για τις ενέργειες του για την Κύπρο, την εξασφάλιση συμμαχιών με ΗΠΑ και Γαλλία, την συνεργασία με την Αλβανία για τους πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο. Στο θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης είπε "η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι κυριαρχία, είναι έδαφος θαλάσσιο της επικράτειας. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σημαίνει για πρώτη φορά, από τότε που πήραμε τα Δωδεκάνησα πίσω, ότι θα επεκταθεί η ελληνική κυριαρχία και επικράτεια". 


Δύο προτάσεις κόμισε στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ο Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του. Εμφανίστηκε σύμφωνος με την πλειοψηφία των αλλαγών που προτείνει η κυβέρνηση, αλλά πρότεινε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας όχι απευθείας από το λαό, αλλά από εκλογικό σώμα αποτελούμενο κατά ποσοστό 50-60% από βουλευτές, ποσοστό 30% από εκπροσώπους των ΟΤΑ και 10% από κληρωτούς. Η δεύτερη πρόταση του ήταν οι μυστικές υπηρεσίες να υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, πρόταση για την οποία δέχτηκε χειροκροτήματα από μέρος του κοινού. 


Τέλος μιλώντας για τη Θράκη ο πρώην υπουργός την χαρακτήρισε εγκαταλειμμένη. "Η Θράκη είναι βαρύ όνομα στα μεγάλα λόγια και μικρό όνομα στις πράξεις. Η Θράκη είναι Ελλάδα με όλους τους πληθυσμούς διαφορετικής θρησκείας και η Ελλάδα πρέπει να προασπίζεται τα δικαιώματα όλων, ιδιαίτερα όσων είναι θρησκευτική μειονότητα αλλά και τις ομάδες που καταπιέζονται μέσα σε αυτήν, όπως οι Ρομά και Πομάκοι". Σε άλλο σημείο της ομιλίας  αναφέρθηκε στους ειδικούς αναπτυξιακούς νόμους που χάθηκαν και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για ανάπτυξη και επενδύσεις στη Θράκη που όπως είπε "είναι η πιο σοβαρή διασταύρωση γεωπολιτική των ηπείρων στην περιοχή, είναι ο μεγάλος ενεργειακός κόμβος που οικοδομείται τώρα, ο μεγάλος κόμβος των μεταφορών που πρέπει να αναπτυχθεί κι άλλο".


Πολλά άλλα σημεία της ομιλίας του πρώην υπουργού Εξωτερικών θα έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε σε αυριανό δημοσίευμα.
Τον πρώην υπουργό προλόγισε η Κούλα Παπαδριέλλη, ενώ την ομιλία παρακολούθησαν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου, ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Γιάννης Γκαράνης,  ο αντιδήμαρχος Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής, το στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ Τάκης Χαρίτου, η επικεφαλής δημοτικής παράταξης Ελένη Λαφτσή, ο δημοτικός σύμβουλος Τζιχάν Ιμάμογλου, ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής Τάσος Βαβατσικλής, ο πρώην εκτελεστικός γραμματέας Περιφέρειας ΑΜΘ Κώστας Κατσιμίγας και άλλοι.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν και τα πράγματα κυλούσαν πολύ ήρεμα, έως υποτονικά  μέχρι τώρα στην προεκλογική αντιπαράθεση στο δήμο Κομοτηνής, θέλοντας ίσως οι περισσότεροι να κρατήσουν  ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού,  φαίνεται ότι