fbpx Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής: Έμφαση στην αντιπλημμυρική θωράκιση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής: Έμφαση στην αντιπλημμυρική θωράκιση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Ζερβάκης Γιάννης

Γ. Ζερβάκης: «Οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου Κομοτηνής δεν θα είναι ανταγωνιστικές σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη»

Διονύσης Βοργιάς

«Ιατρική, ανθρώπινη, περιβαλλοντική αριστεία». Αυτό είναι το όραμα του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, όπως το εξέφρασε σε κεντρική εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, το βράδυ της Πέμπτης 06/02, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε μία ολιστική εικόνα για τις δωρεές του ιδρύματος που συναπαρτίζουν την «Πρωτοβουλία για την Υγεία».

Η Πρωτοβουλία αυτή, αξίας 400εκ € διοχετεύει περισσότερα από 100εκ € στην Κομοτηνή, για την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σταύρος Νιάρχος». Συνολικά, περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων υπερσύγχρονων νοσοκομείων. Των γενικών νοσοκομείων στην Κομοτηνή και τη Σπάρτη, καθώς και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΣΝ στην Αθήνα  με οικοδεσπότη τον πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ και πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Θωρακισμένο αντιπλημμυρικά

Οι Ρέντσο Πιάνο και Ανδρέας Δρακόπουλος παρουσίασαν τον σχεδιασμό των νοσοκομείων και την εξέλιξη της δωρεάς αντίστοιχα. Επιβεβαιώθηκαν όλα τα χαρακτηριστικά του νοσοκομείου Κομοτηνής που έχει κάνει γνωστά ο «Χ» με παλιότερα ρεπορτάζ, όπως ότι θα είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα με μόνο μονόκλινα-δίκλινα δωμάτια και θα έχει συνολικά 118 κλίνες. Λοιπά του χαρακτηριστικά: φιλικό προς το περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο, πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον εργασίας, με ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του ’24.

Εκτός από σημειακές βελτιώσεις που έγιναν γνωστές στο περιθώριο της εκδήλωσης, μεγάλης σημασίας ήταν η τοποθέτηση του Ρέντσο Πιάνο, που έδωσε μία τελευταία εξέλιξη: «θα υπερυψώσουμε λίγο το επίπεδο, γιατί υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας, πολλές φορές πλημμυρίζει η περιοχή […]. Έχουμε τρία επίπεδα, το ισόγειο που έχει υπερυψωθεί, έναν άλλο χώρο που δεν τον θεωρούμε υπόγειο γιατί δεν θέλουμε να έχουμε υπόγεια, και μετά έχουμε τις ανοδομές». Οι άνθρωποι του ΙΣΝ έλαβαν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους, ώστε να θωρακίσουν αντιπλημμυρικά το Νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο «αεροδρόμιο» Κομοτηνής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενημερωτικό σημείωμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, στο οποίο αναφέρεται: «Η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα για να εξασφαλίσει για το οδικό δίκτυο του νοσοκομείου Κομοτηνής την εκπόνηση των μελετών, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την έγκρισή τους από τις υπηρεσίες, κάτι που θα κάνει και για τα άλλα δύο νοσοκομεία.

Κομοτηνή, όχι όπως Καβάλα και Αλεξανδρούπολη

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Γιάννη Ζερβάκη, υπευθύνου διαχείρισης μεγάλων δωρεών του Ιδρύματος. Ο κος Ζερβάκης απάντησε στο ρόλο του Νοσοκομείου στον υγειονομικό χάρτη της ΠΑΜΘ, με δεδομένο ότι θα είναι μεν σύγχρονο, όχι όμως Πανεπιστημιακό: «Για να καθορίσουμε τις ανάγκες της Κομοτηνής, επισκεφτήκαμε συχνά - πυκνά τον χώρο, προκειμένου να κατανοήσουμε τι πρέπει να είναι αυτό το καινούργιο νοσοκομείο. Η Κομοτηνή είναι δίπλα στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα. Όμως ένα νοσοκομείο -ιδικά σε έναν τόσο σημαντικό χώρο- είναι πάντα απαραίτητο.

Πήγαμε και καταλάβαμε καλά τι προσφέρει η Αλεξανδρούπολη και τι προσφέρει η Καβάλα. Δεν θέλαμε να υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις στα νοσοκομεία. Θέλαμε αυτό το νοσοκομείο να προσφέρει αυτό που πρέπει να προσφέρει, αλλά να μην ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα. Έτσι, λοιπόν, δημιουργείται ένα νοσοκομείο, του οποίου οι υπηρεσίες είναι συμπληρωματικές στα άλλα δύο».

Γ. Φιλιππίδης: Από τον Φλεβάρη του ’17 στο σήμερα

Δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση, ωστόσο με μήνυμά του εξέφρασε το ευχαριστώ του, ο τέως διοικητής του «Σισμανογλείου» και ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες πίσω από τη δωρεά, ο Γιώργος Φιλιππίδης. Ευχήθηκε «συνεργασία, ομοψυχία και σύμπνοια» όλων των συντελεστών για «ένα τεράστιο έργο που τόσο έχει ανάγκη ο Νομός Ροδόπης, αλλά και ολόκληρη η Θράκη». Θύμισε ότι η δωρεά έγινε γνωστή τον Φλεβάρη του ’17, όπως μετέδωσε πρώτος ο «Χ», και «σήμερα αρχίζει να μετουσιώνεται σε πράξη, ώστε σε 4 χρόνια να είμαστε μπροστά σε ένα μοναδικό Νοσοκομείο για τα ελληνικά δεδομένα».

Σύμφωνα με τον τέως διοικητή, το Νέο Νοσοκομείο θα αποτελέσει «πόλο έλξης για αξιόλογο ιατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό που δυστυχώς μέχρι σήμερα είτε μεταναστεύει στο εξωτερικό, είτε επιλέγει τα μεγάλα αστικά κέντρα για να εργαστεί», ενώ «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το Νόμο 4564/2018 που ψήφισε η ελληνική Βουλή εξασφαλίστηκε η πλήρης στελέχωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής».

Ε. Στυλιανίδης: Αντικαθιστούν το παλιότερο νοσοκομείο της χώρας με το πιο σύγχρονο

Την ευκαιρία να συναντήσει υψηλόβαθμα στελέχη του Ιδρύματος με τα οποία είχε συνεργαστεί από τις υπουργικές του θητείες, είχε ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, που παρέστη στην εκδήλωση. Αφού μετέφερε το ευχαριστώ του, παρατήρησε: «Αντικαθιστούν το παλιότερο Νοσοκομείο στη χώρα που κάποτε το έφτιαξε ο ευεργέτης Σισμάνογλου χάρη στην παρέμβαση του Κομοτηναίου Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, με το πιο σύγχρονο Νοσοκομείο που θα αποκτήσει η Ελλάδα».

Ο βουλευτής ευχήθηκε η δωρεά αυτή «να βρει μιμητές, γιατί η Θράκη μας και ιδιαίτερα η Κομοτηνή το χρειάζονται». Δεν έκρυψε άλλωστε, ότι οι δωρητές «ουσιαστικά βοηθούν και συμπληρώνουν το κενό και την αδυναμία του Κράτους, το οποίο θέλω να πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί στις δικές του υποχρεώσεις για πλήρη στελέχωση και ποιοτική εκπαίδευση του προσωπικού».

Μ. Γιαμουστάρη: Η αγωνία μας μετατράπηκε σε αγώνα τους

«Μεταφέρω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας της ακριτικής Ροδόπης», δήλωσε από πλευράς της η νέα διοικήτρια του «Σισμανογλείου» Μάγδα Γιαμουστάρη, η οποία είπε σχηματικά ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «θέλησε να μετατρέψει την πολύχρονη αγωνία μας σε δικό τους αγώνα και να δημιουργήσει ένα έργο ζωής για μας, ένα έργο πνοής, ένα νοσοκομείο πρότυπο».

Στο μήνυμά της που καταγράφηκε πολλάκις η λέξη ευχαριστώ, υπογράμμισε: «ο θρακιώτικος χαρακτήρας είναι ακέραιος. Ο Ροδοπίτης προσφέρει διαρκώς ότι μπορεί και ευγνωμονεί».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πέραν του προβλήματος της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που είναι βεβαίως πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση, αυτό που ενδιαφέρει και προβληματίζει όλους τους πολίτες, είναι η επόμενη ημέρα.