ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
11Ο ΕΤΗΣΙΟ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Το Νεφρολογικό Τμήμα Κομοτηνής εκπαιδεύει

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νεφρολογικό τμήμα
Νοσοκομείο Κομοτηνής
Σεμινάριο

Συμμετοχή νέων επιστημόνων στο σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας


Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Κομοτηνής συμμετείχαν και στήριξαν τη διοργάνωση

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το Νεφρολογικό Τμήμα Κομοτηνής εκπαιδεύει νέους επιστήμονες, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να παρακολουθήσουν το 11ο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας. Το Νεφρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής σε συνεργασία με την Ελληνική Νεφρολογική Υπηρεσία, και υπό την αιγίδα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, διοργάνωσαν το 11ο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας. 


Το 11ο σεμινάριο είχε ως θέμα τις ''Διαταραχές Οξεοβασικής Ισορροπίας'' και οι εργασίες του έλαβαν χώρα στις 22 & 23 Σεπτεμβρίου 2017, στο αμφιθέατρο Ιδρύματος Παπανικολάου στη Κομοτηνή. 


Ικανοποιημένος από τη συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση εμφανίστηκε ο Κωνσταντίνος Μαυροματίδης διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας το επίπεδο "αρκετά υψηλό σε σχέση με πέρυσι. Οι ομιλητές είναι επιλεγμένοι από όλη την Ελλάδα και οι ακροατές είναι από όλη την Ελλάδα. Τα 54 άτομα που ήταν στο φροντιστήριο ήταν νέοι και νομίζω ότι αυτό δείχνει το ενδιαφέρον αυτών των ανθρώπων για το αντικείμενο. Είναι ένα δύστροπο θέμα, δεν το αγαπάει κανένας, δεν διδάσκεται σαν μάθημα και όλοι λένε δεν το έμαθα γιατί δεν το διδάχθηκα. Δεν το εφαρμόζουν σωστά και αυτό φυσικά είναι σε βάρος του αρρώστου. Θεωρείται ότι διεθνώς 15% με 20% ξέρουν το αντικείμενο αυτό, ωστόσο όλοι το εφαρμόζουν στους αρρώστους". Ο κος Μαυροματίδης δικαιώνεται για την επιμονή του να εκπαιδεύει τους συναδέλφους του πάνω στο αντικείμενο αυτό, αφού το αποτέλεσμα είναι "να γίνουν σιγά-σιγά πολλοί περισσότεροι φίλοι του αντικειμένου και πολύ πιο φιλικοί προς το αντικείμενο. Κάποια στιγμή φαντάζομαι θα γίνει κτήμα τους και θα είναι ικανοί να το εφαρμόζουν στην  πράξη".


Στο ετήσιο, 11ο μετεκπαιδευτικό νεφρολογικό σεμινάριο οξεοβασικής ισορροπίας που πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία στην Κομοτηνή, συμμετείχε και ο σύλλογος εργαζομένων του «Σισμανόγλειου» Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κομοτηνή, ο εκπρόσωπος του οποίου Αλέκος Σπανός, σημείωσε: «Ως εργαζόμενοι και ως επαγγελματίες υγείας, δεν θα μπορούσαμε να λείψουμε από ένα τόσο σπουδαίο γεγονός της πόλης μας, που διοργανώνεται κάθε χρόνο και μαγνητίζει το ενδιαφέρον πλήθους επιστημόνων από ολόκληρη την Ελλάδα που με τη σπουδή και τη γνώση τους φωτίζουν το εν λόγω εγχείρημα. Ένα εγχείρημα το οποίο πραγματώνεται κάθε χρόνο από το υγειονομικό διαμάντι του νοσοκομείου μας, που δεν είναι άλλο από τη Νεφρολογική Κλινική του! Τέτοιες σπουδαίες προσπάθειες πρέπει να στηρίζονται, να ενθαρρύνονται, και να αναδεικνύονται, τόσο για την εξέλιξη της επιστήμης, όσο και για τη βελτίωση παροχών υγείας, για μια κοινωνία που σήμερα δοκιμάζεται».


Το επιστημονικό πρόγραμμα του σεμιναρίου περιελάμβανε έξι στρογγυλά τραπέζια και ένα κλινικό φροντιστήριο, όπου αναλύθηκαν σε βάθος θέματα σημαντικά αλλά και αμφιλεγόμενα, τα οποία συνδυάστηκαν με την παρουσίαση των σύγχρονων ερευνητικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών εξελίξεων με την κλινική εφαρμογή τους.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας που ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τους όπως τα αντιλαμβάνονται,  στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν  να τα υπερασπιστεί,  κάν