ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

Να επανέλθει η έδρα της Υγειονομικής Περιφέρειας στην Κομοτηνή, ζητάει ο Νίκος Σωτηρακόπουλος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υγεία
Νίκος Σωτηρακόπουλος

Ο κος Πολάκης ανακοίνωσε τον διαχωρισμό των υγειονομικών περιφερειών του βορρά αλλά και τη μεταφορά της έδρας στην Αλεξανδρούπολη

Διονύσης Βοργιάς

Όπως είχε καταγράψει ο "Χρόνος" στο 6ο αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, στον χώρο της υγείας ειπώθηκαν αρκετές θετικές ειδήσεις για την Κομοτηνή, με κυριότερη αυτή της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου. Παρόλα αυτά, ακούστηκαν και κάποιες αρνητικές, όπως η αποστέρηση της έδρας της "νέας" Υγειονομικής Περιφέρειας από την Κομοτηνή και τοποθέτηση της έδρας στην Αλεξανδρούπολη.


Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, είχε αναφερθεί και στον διαχωρισμό των υγειονομικών περιφερειών του βορρά, ώστε η μία να αφορά αποκλειστικά από την Καβάλα ως την Αλεξανδρούπολη, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. 


Υπενθυμίζουμε, ότι η 4η υγειονομική περιφέρεια (4η ΥΠΕ) που ισχύει μέχρι σήμερα αφορά Μακεδονία - Θράκη, ενώ ο διαχωρισμός της σε δύο ξεχωριστές, επιμερίζει τους νομούς Καβάλας ως Έβρου. Ο στόχος είναι η νέα ΥΠΕ να συμπίπτει γεωγραφικά με τα όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Παρόλα αυτά, ως διοικητικό κέντρο, η Κομοτηνή πρέπει να παραμείνει έδρα της ΥΠΕ, ενώ διαφορετικά φαίνεται να σκέφτονται - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - τα κυβερνητικά στελέχη.


Στο πλαίσιο της ανασκόπησης δράσεων του διοικητικού συμβουλίου του Σισμανόγλειου Κομοτηνής, το λόγο πήρε και ο ιατρός και αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων του δήμου Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος. Απευθυνόμενος προς τον διοικητή Γιώργο Φιλιππίδη και συνολικά προς όλους τους παρευρισκόμενους, είπε τα εξής:


"Πρέπει να τονίσω ο κος Πολάκης, είπε ότι η ΥΠΕ θα διαχωριστεί σε δύο, δηλαδή σε Ανατολικής Μακεδονίας και στην 4η. Η έδρα ήταν πάντα στην Κομοτηνή και θεωρώ μεγάλο λάθος τη δήλωση ότι η έδρα θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη. Και νομίζω ότι η κοινωνία ...δεν το έπιασε. Αλλά πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Το να μεταφερθεί χωρίς λόγο η ΥΠΕ στην Αλεξανδρούπολη δεν έχει ουσία. Μιλάμε για πάρα πολλές θέσεις εργασίες, γι' αυτό και πρέπει να παλέψουμε ώστε η έδρα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας να παραμείνει στην Κομοτηνή. Η Ροδόπη είναι το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας. Η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη έχουν λιμάνια και αεροδρόμια, η Κομοτηνή όμως είναι το διοικητικό κέντρο. Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί οι φορείς, ώστε να παραμείνει η έδρα της ΥΠΕ στην Κομοτηνή".


Απαντώντας, ο κος Φιλιππίδης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οριστική απόφαση, αντιθέτως το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στις αρχές του '18. Παρόλα αυτά συμφώνησε ότι η κοινωνία της Ροδόπης πρέπει να αγωνιστεί, ώστε ως έδρα της ΥΠΕ να παραμείνει η Κομοτηνή. 
"Είναι ένα θέμα που δεν έχει λήξει και πρέπει όλοι μαζί, συντονισμένα, να το δούμε, γιατί η λογική λέει ότι η έδρα θα πρέπει να είναι στη διοικητική έδρα της περιφέρειας, για πολλούς λόγους - κυρίως διοικητικούς", είπε ο διοικητής.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μπορεί η κυβέρνηση Σύριζα  να επιχαίρετε ότι κατάφερε να νομοθετήσει με τέτοιο τρόπο,  ώστε να μην κοπούν οι συντάξεις,  αλλά η διαδικασία  του επανυπολογισμού  που επεξεργάζονται  εδώ και πολλούς μήνες,  φα