ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΤΟ ΚΥΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Ν. Ροδόπης: Μεγαλώνει το ενδιαφέρον από συνταξιούχους που θα κινηθούν νομικά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συντάξεις

Τι διαπιστώνει ο έμπειρος σε θέματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης δικηγόρος 

Ντίνος Μορφακίδης: "Με εξέπληξε ο αριθμός των συμπολιτών μας που θα κινηθούν νομικά και θα προσφύγουν. Ο κόσμος είναι πάρα πολύς"

Μέσω του "Χ" ο κος Μορφακίδης προέτρεψε τον κόσμο να κάνει αγωγές γιατί, όπως τόνισε "μόνο έτσι θα πάρει τα χρήματα"

Το κύμα αιτήσεων από συνταξιούχους για την διεκδίκηση αναδρομικών μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, με αυτό να συμπαρασύρει και την Ροδόπη, όπου μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας θα κινηθούν νομικά. Αυτό διαπιστώνει ο έμπειρος σε θέματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης δικηγόρος Ντίνος Μορφακίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά "στην Ροδόπη με εξέπληξε ο αριθμός των συμπολιτών που θα κινηθούν νομικά και θα προσφύγουν. Ο κόσμος είναι πάρα πολύς".

Με την πολύτιμη βοήθεια του δικηγόρου, σταχυολογούμε τα πραγματικά δεδομένα στην υπόθεση διεκδίκησης αναδρομικών. Για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ διευκρινίζει ότι μπορούν να διεκδικήσουν για 3,5 χρόνια αναδρομικά και όχι για μία 5ετια, όπως ακούγεται. Επίσης από τις 10 Ιουνίου του 2015 και έπειτα, οπότε εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας μπορούν να διεκδικήσουν τα δώρα που τους περικόπηκαν.

Όλοι οι συνταξιούχοι που είναι μισθωτοί του ΕΦΚΑ, τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κτλ, διεκδικούν από τις 10.06.15 και μετά τις μειώσεις που τους έγιναν μόνο με τους νόμους 4051-4093 και όχι τους προγενέστερους νόμους.
Αναφορικά με αυτούς που κάνουν αιτήσεις, ο κος Μορφακίδης, λέει "κακώς τις κάνουν, γιατί οι παραγραφές είναι 5ετής διάρκειας και μπορεί να γίνει μέχρι και 10 Ιουνίου του 2020.  Αυτοί του δημοσίου πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά την αίτηση, γιατί η παραγραφή είναι 2ετής διάρκειας και μετά την αγωγή".


Για όλους τους παραπάνω, εξηγεί περαιτέρω ο δικηγόρος, "δεν φτάνει μόνο μια αίτηση πρέπει να κάνουν και αγωγή. Η αίτηση βοηθάει μόνο στη διακοπή της παραγραφής. Με την αγωγή θα μπορέσεις να διεκδικήσεις τα χρήματα σου. Αν το όνομά σου δεν είναι μέσα στην ομαδική αγωγή δεν μπορείς να ζητήσεις χρήματα αν δικαιωθείς στο δικαστήριο".

Ειδικά για τους συνταξιούχους του δημοσίου, τονίζει "θα πρέπει να ξέρουμε ότι είναι ένα άλλο δικαστήριο (το ελεγκτικό συνέδριο) που έκρινε η ολομέλεια του ότι οι περικοπές που έχουν γίνει με τον νόμο 4093 του 2012 είναι αντισυνταγματικές και μόνο αυτές μπορούν να διεκδικήσουν, μαζί φυσικά με τα δώρα Χριστουγέννων. Οι δίκες θα γίνουν στην Αθήνα για τους δημόσιους υπαλλήλους, για τους υπόλοιπους τοπικά".
Απαραίτητη προϋπόθεση για όλους τους συνταξιούχους που διεκδικούν δώρα και μειώσεις προηγούμενων ετών, είναι να έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους μέχρι το 2016 και μετά, αν είναι σε μικρότερη ηλικία δεν διεκδικούν δώρα αλλά μόνο μειώσεις που έχουν γίνει.

Όσο για τον χρόνο εκδίκασης "δεν μπορεί να οριστεί, υπάρχει συσσώρευση πολλών αγωγών και θα πάνε όλες μαζί και θα υπάρχει μια καθυστέρηση".
Μέσω της εφημερίδας μας ο κος Μορφακίδης προέτρεψε τον κόσμο να κάνει αγωγές γιατί, όπως τόνισε "μόνο έτσι θα πάρει τα χρήματα". Το ποσό που έχει θέσει ο ίδιος προσωπικά για την αγωγή "είναι μικρό, έτσι ώστε να κινηθεί μαζικά ο κόσμος και να γίνει ομαδική αγωγή για να διεκδικήσουν οι άνθρωποι ό,τι πρέπει να διεκδικήσουν".

Κεντρικό αίτημα η εφαρμογή του άρθρου 95 του Συντάγματος
Οι συνταξιούχοι πανελλαδικά υψώνουν φωνή για τις περικοπές. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για περικοπή συντάξεων και δώρων πραγματοποίησαν χθες το πρωί, έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Αριστοτέλους, συνταξιούχοι - μέλη του Σωματείου η «Συσπείρωση» προβάλλοντας ως κεντρικό αίτημα την εφαρμογή του άρθρου 95 του Συντάγματος. 

Οι συνταξιούχοι ζητούν την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον Ιούνιο του 2015, που κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους για τις περικοπές, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ισονομία και ότι δεν θέλουν κοινωνικά μερίσματα αλλά τα δώρα που δικαιούνται.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Έχουμε συνηθίσει τις θεωρίες συνωμοσίας,  αλλά και τις υπερβολές που  λέγονται  πολλές φορές από εκπροσώπους υποτίθεται πατριωτικών κομμάτων, με τις αναφορές και αναλύσεις που κάνουν για τη Θράκη.