ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

Μήνυμα ενότητας από δύο υποψήφιους του συνδυασμού «Συμφωνία Ανασυγκρότησης»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νίκος Στεργίου
Παντελής Χαβιαράς
Εκλογές
ΕΒΕΡ

Ο Νίκος Στεργίου και ο Παντελής Χαβιαράς μοιράζονται το όραμα τους για το ΕΒΕΡ με τους αναγνώστες του «Χ»

Δύο μέρες απέμειναν για να αποδειχθεί αν τελικά οι επαγγελματίες της Ροδόπης θα στηρίξουν τις επιμελητηριακές εκλογές – κάτι που αποτελεί το βασικό ζητούμενο των υποψηφίων σε αυτές. 


Στις 4 & 5 Δεκεμβρίου οι επαγγελματίες της Ροδόπης καλούνται να επιλέξουν τον συνδυασμό και τους συμβούλους που επιθυμούν να τους εκπροσωπούν «στο πρώτο σκαλοπάτι προς το κράτος», όπως χαρακτηρίζει το Επιμελητήριο, ο κος Νίκος Στεργίου. 


Ο κος Στεργίου είναι υποψήφιος για το ΕΒΕΡ με τον συνδυασμό «Συμφωνία Ανασυγκρότησης» του Αντώνη Γραβάνη καθώς επίσης και ο κος Παντελής Χαβιαράς. Σε κοινή τους συνέντευξη στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm οι δύο υποψήφιοι, που είναι και φίλοι μεταξύ τους καλούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Ροδόπης να στηρίξει τις επιμελητηριακές εκλογές και τον συνδυασμό «Συμφωνία Ανασυγκρότησης», σημειώνοντας ότι «η 6η Δεκεμβρίου πρέπει να βρει όλους τους επιχειρηματίες ενωμένους».


Ο Νίκος Στεργίου είναι ιδιοκτήτης εταιρίας πυροσβεστικών ειδών, ενώ ο Παντελής Χαβιαράς ψυκτικός και ιδιοκτήτης της εταιρίας «Αίολος Ψυκτική».


«Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, είναι οδυνηρό να νομίζουμε ότι έχουμε να χωρίσουμε κάτι και όλοι μας για το ίδιο μετερίζι παλεύουμε. Σήμερα όλοι προσπαθούμε να εκλεγούμε  στο επιμελητήριο για να βοηθήσουμε όλους. Αρκεί να το αντιλαμβάνονται όλοι οι  υποψήφιοι, ότι η αυριανή μέρα έχει δουλειά.  Όχι δικαιολογίες ότι έχω πολύ δουλειά και δεν μπορώ να ασχοληθώ, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» λέει ο κος Στεργίου ενώ την ίδια άποψη ασπάζεται και ο κος Χαβιαράς: «Το θέμα είναι ότι εδώ είμαστε 114 άτομα και  οι περισσότεροι που είναι υποψήφιοι μεταξύ μας είμαστε συνεργάτες. Και την επόμενη μέρα πάλι συνεργάτες θα είμαστε. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, ήρθαμε να δουλέψουμε. Ήρθαμε να διεκδικήσουμε για τον επαγγελματία του τόπου και να πούμε πράγματα που μπορούν να γίνουν και όχι όσα δεν γίνονται»
Όπως επεσήμαναν και οι δύο, οι επαγγελματίες σήμερα κινούνται σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, από το οποίο όμως μπορούν να βγουν μόνο αν υπάρχει ομόνοια και συσπείρωση: «Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα είναι τριάντα του μήνα, τελειώνει ο μήνας και εγώ προτού έρθω εδώ με κόπο και βάσανο έκατσα και έκανα την λίστα των υποχρεώσεων μου και αυτή έλεγε, δόση εφορίας, δόση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ και από κάτω μισθοδοσία και έμποροι και προμηθευτές.

Εγώ αντίστρεψα την λίστα μου αυτή και ξεκίνησα με την μισθοδοσία μου,  οι άνθρωποι που μοχθούν για εμένα, τους προμηθευτές μου και όλους αυτούς που με στηρίζουν καθημερινά για να μπορώ να υπάρχω σαν επιχείρηση.  Και τελευταία κάτω άφησα την μισή σελίδα που έχει να κάνει με οφειλές προς  το κράτος. Πρέπει να συνεργαστούμε οι επαγγελματίες ειδικά στον τόπο μας, γιατί αν δείτε στις γειτονικές πόλεις αργήσανε  αλλά το καταφέρανε και ήρθανε σε μια σύμπραξη και μια ομοψηφία. Εμείς οι επαγγελματίες μεταξύ μας εδώ στην Κομοτηνή ακόμα δεν το έχουμε καταφέρει και αυτό είναι το όραμά μου εμένα» παρατηρεί ο κος Στεργίου. 
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κος Χαβιαράς συμπληρώνει: «Το θέμα μας είναι ότι ο κάθε επαγγελματίας πήρε την απόφαση να εκτεθεί να χάσει χρόνο από την οικογένειά του και το βασικότερο είναι ότι όλοι θα είμαστε μαζί στις έξι του μηνός. Είμαστε μια οικογένεια, είμαστε όλοι μαζί. Μην ζητάμε να κάνουμε θαύματα, η συμμετοχή είναι το θαύμα, συμμετοχή των επαγγελματιών να έρθουν να ψηφίσουν τους συνδυασμούς ανεξαρτήτως»


Ο κος Στεργίου, έχοντας θητεύσει ως σύμβουλος στο ΕΒΕΡ σημειώνει ότι «Θα πρέπει οι άνθρωποι που θα πλαισιώσουν τον επόμενο  διοικητικό συμβούλιο,   να είναι όσοι υπερβάλουν εαυτό,  για αυτό είναι που λέγεται επιμελητήριο νομού Ροδόπης. Ο αρχηγός πλαισιώνεται από ανθρώπους που θα πρέπει να τον στηρίζουν, όσο άξιος και να είναι όσο δυνατός και να είναι όσο άποψη και να έχει. Αν δεν έχει ανθρώπους να τον στηρίζουν δεν μπορεί να κάνει κάτι», ενω ο κος Χαβιαράς εφιστά την προσοχή των ψηφοφόρων λέγοντας: «Λέμε σε όλους τους ανθρώπους και επαγγελματίες ότι καλός και ο φίλος καλός και ο επαγγελματίας καλός και ο συνεργάτης που σε στηρίζει, αλλά μήπως πρέπει να ψηφίσεις αυτόν που θα μπορέσει να σπρώξει την κατάσταση, αυτόν που θα μπορέσει να υλοποιήσει πέντε βασικούς στόχους;»


Επεκτείνοντας το συλλογισμό του ο κος Χαβιαράς υποστηρίζει ότι το σημαντικό είναι η επαφή με τους ψηφοφόρους και στη συνέχεια η επαφή των ψηφοφόρων-επαγγελματιών με το ίδιο το Επιμελητήριο: «Θέλω τον άλλο να τον μιλήσω, να τον κοιτάξω στα μάτια, να εκθέσω τις απόψεις μου. Το βασικότερο είναι ότι αυτοί που θα είναι στο επιμελητήριο στις 6 του μηνός αυτοί οι 21 άνθρωποι να αγωνιστούν. 


Στόχος για εμένα είναι σαν πρώτη φάση,  να κάνει τους επαγγελματίες να γνωρίζουν  που είναι το κτίριο. Πάμε στα χωριά και δεν ξέρουν οι επαγγελματίες που είναι. Αυτοί που θα εκλεγούν πρέπει να γνωρίσουν αυτούς τους ανθρώπους σε πρώτη φάση, να πλησιάσουμε τον επαγγελματία. Δεν θα έχουμε στήριξη από τον επαγγελματία αν δεν  ακούσουμε τα προβλήματά του. Αν δεν πας στον επαγγελματία μην περιμένεις να έρθει ο ίδιος  σε σένα. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει προσωπικά, είμαστε 21 άνθρωποι, ο καθένας ανήκει σε κάποιο τμήμα. Αυτοί που ανήκουν στο τμήμα τους να τους επισκεφθεί  ο καθένας και να ακούσουν  τα προβλήματά τους. Να κάνουν μια λίστα να την καταθέσουν στο διοικητικό και να δουν τι μπορεί να υλοποιηθεί,  γιατί τα προβλήματα είναι πολλά, ο κάθε κλάδος έχει και τα προσωπικά του. Τα γενικά απασχολούν όλους.  Υπάρχουν όμως και τα προβλήματα του νομού που  είναι το παραεμπόριο, η βαριά φορολογία, έχουμε τις διπλανές χώρες και με βαριά φορολογία δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Εμείς που έχουμε και το εμπορικό κομμάτι το καταλαβαίνουμε γιατί πάμε να πουλήσουμε κάτι και σου λέει ο άλλος ότι το βρήκα στην Βουλγαρία και στην Τουρκία ‘τόσο’- πρέπει να στηρίξουμε τους επαγγελματίες του τόπου, πρέπει να αγοράζουμε από τους επαγγελματίες του τόπου».


Μία ακόμη παράμετρος που βάζει στη συζήτηση ο Νίκος Στεργίου αφορά την ομοθυμία που θα έπρεπε να διακρίνει τους θεσμικούς της Ροδόπης, όμως αυτό δεν συμβαίνει και ως εκ τούτου πρέπει να είναι το στοίχημα της επόμενης διοίκησης: «Μιλάμε για ένα θεσμικό όργανο ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, μια υπηρεσία απαρτίζεται από υπαλλήλους και από εκλεγμένους από τους επαγγελματίες όλου του νομού, συμβούλους οι οποίοι υπηρετούν αυτή την υπηρεσία. Είναι ένα σκαλοπάτι του κράτους και είναι η πιο κοντινή επαφή του επαγγελματία με το κράτος. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε αυτή την θέση του επιμελητηρίου και να ενημερώσουμε άμεσα τους επαγγελματίες για αυτό που ενδιαφέρει τον καθένα, να είναι γνώστες οι άνθρωποι, μέσα από την διάθεση που θα δείξουμε αμέσως ο επαγγελματίας θα καταλάβει την διαφορά. Το δεύτερο πράγμα είναι να μπορέσουμε να δώσουμε και στους υπαλλήλους που δουλεύουν εκεί την διάθεση να προσφέρουν, να μπορέσουμε να γίνουμε όλοι μια οικογένεια, οι σύμβουλοι που θα εκλεγούν δεν περισσεύει κανείς είτε του ενός είτε του άλλου συνδυασμού. Επαγγελματικά είμαστε όλοι το ίδιο δεν μας χωρίζει τίποτα. Το επιμελητήριο θα πρέπει να συνυπάρχει με όλους τους φορείς της πόλης, ο κάθε φορέας της πόλης είτε αυτό λέγεται εμπορικός σύλλογος, είτε σύλλογος ένδυσης υπόδησης, είτε εμπορικός Σαπών, θα πρέπει να συνυπάρχουμε γιατί τα προβλήματα λύνονται από την βάση και η βάση είναι τα σωματεία. 


Αυτό θα ξεκινήσει με όραμα, συνεχίζει ο Νίκος Στεργίου, αφού  ήδη οι άνθρωποι που είναι στα διοικητικά τους συμβούλια μας κοιτάνε με μεγάλη θέρμη και επειδή έχουν την διάθεση να το κάνουν γιατί και αυτοί αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και επειδή είναι στο πρώτο σκαλοπάτι του προβλήματος αυτοί είναι εντελώς ανίκανοι να μπορέσουν να το διαχειριστούν, πρέπει να ανέβουν ένα σκαλοπάτι ακόμα. Το πιο ψηλό σκαλοπάτι στην Ροδόπη είναι το επιμελητήριο το οποίο σε συνεργασία με τον δήμο με την περιφέρεια, με το πανεπιστήμιο και δεσμεύομαι ότι θα είμαι από τους πρώτους που θα κάνω μεγάλο αγώνα να μπορέσουμε και οι 21 να μπορέσουμε να μπούμε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν συμβαίνει σε γειτονικούς νομούς, έχουν καταφέρει να συσπειρωθούνε γιατί το μόνο πρόβλημα είναι το καθημερινό και είναι το ίδιο ολονών»


Ο κος Χαβιαράς από την δική του πλευρά υπογραμμίζει την πίστη του στον υγιή συνδικαλισμό – αυτόν που οδηγεί στις κοινές διεκδικήσεις των επαγγελματιών. Γι’ αυτό άλλωστε υπηρετεί ως πρόεδρος και στο σωματείο Ψυκτικών Ροδόπης – Ξάνθης: «Όταν έχεις όραμα όταν έχεις ανάγκη να προσφέρεις σε κάποιους ανθρώπους προσπαθείς να αγωνιστείς. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που προσπάθησα να ανταπεξέλθω και προσπάθησα να βγάλω το δικό μου κλάδο μπροστά για αυτό και είμαι πρόεδρος του σωματείου Ροδόπης Ξάνθης. Εμένα ο αγωνιστικός μου χαρακτήρας μου έχει θέμα ότι ο επαγγελματίας ο συνάδελφος ο τεχνίτης πρέπει να στηριχθεί πρέπει να εκθέσει τα προβλήματα του, πρέπει να ενημερωθεί και πάνω από όλα να έρθει να μας βρει και να τον βρούμε και εμείς. Μην περιμένουμε να κάνουμε θαύματα έξι τους μηνός, αυτά δεν γίνονται. Αν  στις έξι δεν είναι και οι 114 παρόντες, γιατί όλοι κάνουν τον προσωπικό τους αγώνα, δεν θα αλλάξει τίποτα. Να έρθουν να ψηφίσουν γιατί όταν ψηφίζουν έχουν λόγο να πει ότι ψήφισα και εγώ απαιτώ αυτά που είπες κάτι να κάνεις. Η συνεργασία υπάρχει, θα υπάρχει συσπείρωση, θα είμαστε μαζί όλοι και θα πρέπει να αποφασίσουμε τι είναι καλό για τον τόπο» 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων που θα στηρίζονται από κόμματα, μάλλον  βιάστηκε ο Σύριζα  από την πλευρά του, με …διαρροές  να ανακοινώσει τα χρίσματα σε εφτά περιφέρει