ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Μία γαλλίδα νεοελληνίστρια γίνεται ομότιμη καθηγήτρια του ΔΠΘ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τμήμα Φιλολογίας
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Η Γαλλίδα νεοελληνίστρια Μαρί-Πωλ Μασσόν-Βενκούρ(Μarie-Paule Masson-Vincourt) σπούδασε Κλασική Φιλολογία και είναι διδάκτωρ της Ελληνικής Πατερικής Γραμματείας,

Τελετή αναγόρευσης της ομότιμης καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Paul-Valéry Montpellier Marie-Paule Masson σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, στις 18:30 στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή.


Η Γαλλίδα νεοελληνίστρια Μαρί- Πωλ Μασσόν-Βενκούρ (Μarie-Paule Masson-Vincourt) σπούδασε Κλασική Φιλολογία και είναι διδάκτωρ της Ελληνικής Πατερικής Γραμματείας, καθώς και διδάκτωρ της Ιστορίας και του Πολιτισμού, με αντικείμενο τη νεότερη Ελλάδα. Δίδαξε αρχαία ελληνική φιλολογία από το 1970 ως το 1981 στα Πανεπιστήμια της Λίλλης και του Μονπελλιέ, και από το 1985 είναι καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πωλ Βαλερύ του Μονπελλιέ, όπου διευθύνει το τμήμα των Νεοελληνικών Σπουδών, το οποίο η ίδια ίδρυσε το 1975, και το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών, του οποίου επίσης υπήρξε η ιδρύτρια το 1991. Είναι υπεύθυνη εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πωλ Βαλερύ του Μονπελλιέ για τις διμερείς συμφωνίες με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Ιονίου, Θεσσαλίας και Αθηνών, καθώς και με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Από το 1999 ώς το 2007 διηύθυνε την επιστημονική ομάδα "Hellenisme: ruptures et continuite", στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Πωλ Βαλερύ, ενώ από το 2000 ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν τη Νοτιανατολική Ευρώπη. Το 2000 τιμήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τον τίτλο του διαδάκτορα Honoris Causa. Το 1996 δημοσίευσε γαλλικές κριτικές εκδόσεις τεσσάρων έργων του Παύλου Καλλιγά σε δική της μετάφραση. Στο επίκεντρο της έρευνάς της εξακολουθεί μέχρι σήμερα να βρίσκεται το πρόβλημα της ελληνικής ταυτότητας, ενώ οι πρόσφατες μελέτες της εστιάζουν στο ευρύτερο φάσμα της συνέχειας του ελληνισμού.
Πρόγραμμα τελετής:


18.15 - Προσέλευση της τιμωμένης, των πρυτανικών αρχών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, της κοσμήτορος της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και της προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. 


18.30 - Έναρξη τελετής. Προσφώνηση του πρυτανεύοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητή Σταύρου Τουλουπίδη. Προσφώνηση της κοσμήτορος της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθηγήτριας Ζωής Γαβριηλίδου. Προσφώνηση της προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθηγήτριας Μαρίας Τζιάτζη. 
19.00 - Έπαινος της τιμωμένης καθηγήτριας κ. Marie-Paule Masson από την καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Βασιλική Κοντογιάννη. 
19.30 - Ανάγνωση του ψηφίσματος από την πρόεδρο του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθηγήτρια Μαρία Τζιάτζη. Περιένδυση της τιμωμένης με την τήβεννο και το επιτηβέννιο του ιδρύματος από τον πρυτανεύοντα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητή Σταύρο Τουλουπίδη. Αναγόρευση της ομότιμης καθηγήτριας κ. Marie-Paule Masson σε επίτιμη διδάκτορα και επίδοση των μεμβρανών από την κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου. 
20.00 - Ομιλία της τιμωμένης ομότιμης καθηγήτριας κ. Marie-Paule Masson με θέμα: «Γύρω από την συνέχεια του ελληνισμού: ανάδυση και ωρίμανση μιας προβληματικής».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού