ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΥΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Μεγάλο ενδιαφέρον αυτοδιοικητικών για τις αλλαγές στον Καλλικράτη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κώστας Πουλάκης
Επίσκεψη
Ομιλία
Υπουργείο Εσωτερικών

Κώστας Πουλάκης, γ.γ. υπουργείου Εσωτερικών: Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι προς το συμφέρον όλων

Πεποίθηση του γενικού γραμματέα είναι ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο εντός των επόμενων τριών μηνών

Δήμητρα Συμεωνίδου

Τις βασικές αλλαγές που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί, από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, στο δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Κομοτηνή η επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης «Πολιτική Ανατροπή», Ελένη Λαφτσή. Για μία τοπική αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί με περισσότερη δημοκρατία, θα εμπνέει τους πολίτες για τη συμμετοχή τους, θα αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία, γίνονται οι αλλαγές, σύμφωνα με τον κο Πουλάκη. 


Σχολιάζοντας τις προωθούμενες αλλαγές η κα Λαφτσή είπε "υπάρχει καμιά φορά αλληλοεπικάλυψη όσο αφορά τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ τώρα θα υπάρξει κάποιο ξεκαθάρισμα. Θα υπάρχει δημιουργία διακριτών μοντέλων του ΟΤΑ ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, γεωμορφολογικά, κοινωνικά και οικονομικά, για να αποδοθούν διαφορετικές αρμοδιότητες. Έχει ραφτεί ένα κοστούμι το οποίο είναι ίδιο στις αρμοδιότητες, τα όργανα, τον τρόπο λειτουργίας για όλους τους Δήμους, άσχετο αν είναι νησιωτικοί, αν είναι πεντακοσίων χιλιάδων κατοίκων όπως είναι ο δήμος Αθήνας ή εκατό κατοίκων". 


Η ομιλία του γενικού γραμματέα πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, το απόγευμα της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου, με το ενδιαφέρον αυτοδιοικητικών από όλους τους Δήμους της Ροδόπης να αποδεικνύεται μεγάλο.

Οι αλλαγές στον Καλλικράτη, όπως είπε ο κος Πουλάκης, περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται της πολιτικής, διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ και δεν εξαντλούνται στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος.


Το πόρισμα 450 σελίδων με τις αναγκαίες αλλαγές που έχει κατατεθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συζητείται ευρέως με στόχο να υπάρξει όσον το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση για τις αλλαγές που σκέφτεται να προωθήσει η κυβέρνηση. "Έχουν όλοι να προσμένουν κάτι καλό από τις αλλαγές που θα προωθηθούν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" είπε σημειώνοντας πως έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με διάρκεια 1,5 χρόνο.

"Είναι μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση και δεν θέλουμε να την κάνουμε μόνοι μας. Κι εγώ προσωπικά από το Μάρτιο του 2017 είμαι σε περιοδεία σε όλους τους Νομούς" δήλωσε ο κος Πουλάκης, περιοδεύοντας ήδη σε 31 Νομούς από τους 56 πανελλαδικά. Μίλησε, περαιτέρω, για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, στην ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή συγκέντρωση, στην οικονομική αυτοδυναμία, στη συμμετοχή των εργαζομένων και στο να "χτυπηθεί" ένα δημαρχοκεντρικό και περιφερειαρχοκεντρικό σύστημα.  


Ειδικά για την αναλογική, ο κος Πουλάκης ανέφερε "οι αυτοδιοικητικοί και η ηγεσία της ΚΕΔΕ επικεντρώθηκε στην αρχή μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όμως οι 31 περιοδείες που έχω κάνει ανά την Ελλάδα αποδεικνύουν ότι τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως των πολιτικών τους απόψεων, κατανοούν ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι προς το συμφέρον όλων". 


Ερωτώμενος για τον υπάρξουν αλλαγές στα γεωγραφικά όρια δήμων του Καλλικράτη, ο γ.γ. του ΥΠΕΣ είπε σχετικά "το χωροταξικό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Οι αλλαγές στο χωροταξικό που επέφερε ο Καλλικράτης το 2010 είχανε παρά πολλές αδυναμίες και σε πάρα πολλούς δήμους δημιούργησαν αρνητικά αποτελέσματα. 


Όμως θέλουμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση πρώτα να λύσουμε θέματα θεσμικά και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να δούμε ακραίες δυσλειτουργικές περιπτώσεις από τους 325 δήμους που θα τις εξετάσουμε όλες μία μία, όπως και όλα τα αιτήματα που έχουν έρθει στο υπουργείο. Κρίνουμε ότι μία ριζική χωροταξική αναδιάρθρωση δεν είναι γι' αυτή την τετραετία".


Πεποίθηση του γενικού γραμματέα του γενικού γραμματέα είναι ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο εντός των επόμενων τριών μηνών.


Όσον αφορά τον χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών, επισήμανε αρχικά ότι "θα πρέπει να διαχωριστεί η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τις αυτοδιοικητικές εκλογές", οπότε κατέληξε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν φθινόπωρο του 2019. 


Την ομιλία του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μαρώνειας - Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, η πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Πολιτειάδης, Γιάννης Μουρτίδης, Νίκος Σωτηρακόπουλος και Αχμέτ Ερμέ, η πρόεδρος ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, η πρόεδρος της εταιρείας Ν.Τσανακλή Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος της Γευσιγνωσία ΑΕ Θέμης Τζενετίδης, η επικεφαλής της παράταξης "Εμείς η Πόλη" Φελίνα Καζάκου, η πρόεδρος και ο γραμματέας του ενιαίου συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Ροδόπης Φωτεινή Αντωνιάδου και Δημήτρης Μάγγας, ο αντιδήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Πέτρος Δουδουλακάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Μαρώνειας - Σαπών  Ηλίας Σταυρίδης, ο πρώην εκτελεστικός γραμματέας Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Κατσιμίγας, το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο πρώην δήμαρχος Ιάσμου και επικεφαλής αντιπολίτευσης Κυριάκος Αμούτζας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Προσκυνητών Πάνος Παρασκελίδης, δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Αρριανών, Ιάσμου,  Κομοτηνής και Μαρώνειας - Σαπών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου και άλλοι. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άλλο ένα αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, για να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει περιοχή και πως μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως το λιμάνι, ώστε να δημιουργηθεί ένα διαμ