ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με το χέρι στην τσέπη έως το τέλος του χρόνου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
πληρωμές
Κομοτηνή

Πληρωμές και εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ραντεβού με τις τελευταίες φορολογικές υποχρεώσεις έχουν στην εκπνοή του χρόνου περίπου 6 εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν  άνω των 2 δισ. ευρώ πριν την εκπνοή του 2017.  Φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ρυθμισμένες οφειλές, κατάθεση πινακίδων, τέλη κυκλοφορίας, δωρεές και γονικές παροχές για κάλυψη τεκμηρίων, δήλωση αναδρομικών αποδοχών, είναι ορισμένες από τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να τακτοποιηθούν εντός του έτους.


Η πραγματικότητα αυτή εξηγεί τον συνωστισμό που παρατηρείται ήδη από την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου σε τραπεζικά καταστήματα, εφορία και ταχυδρομείο στην Κομοτηνή, φαινόμενο που επαναλήφθηκε και την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου. Το δύσκολο τέλος του χρόνου βρίσκει τους πολίτες στις ...ουρές να πραγματοποιούν πληρωμές και να τακτοποιούν εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε χθες στα τραπεζικά καταστήματα, ήταν το γεγονός ότι στα μικρότερα υποκαταστήματα ο αριθμός των χαρτιών που εκδίδονται για την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων στα ταμεία εξαντλήθηκε ακόμα από τις 9 το πρωί. Πολλοί πολίτες που έσπευσαν στις τράπεζες για να πάρουν το αριθμημένο χαρτί έφυγαν άπραγοι και αναγκάστηκαν να μεταβούν σε άλλο υποκατάστημα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την ουρά της αναμονής.


Και μπορεί πλέον το σύνολο των συναλλαγών να μπορούν να διεκπεραιωθούν και ηλεκτρονικά, υπάρχουν όμως και υποθέσεις που απαιτούν φυσική παρουσία στην τράπεζα. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι έρχονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις σε βάρος των λογαριασμών τους, αφού σε πολλές περιπτώσεις ο δηλωμένος ως ακατάσχετος λογαριασμός είναι μόνο στα χαρτιά. Εφόσον δεν γίνει άρση της κατάσχεσης οι πολίτες βλέπουν τα χρήματά τους να δεσμεύονται από τις τράπεζες, χωρίς μάλιστα τις περισσότερες φορές να καταλήγουν στην αποπληρωμή χρεών προς Δημόσιο ή ιδιώτες.

Η μεγάλη αύξηση στους προς κατάσχεση τραπεζικούς λογαριασμούς παρουσιάζεται τα τραπεζικά στελέχη ως αιτία καθυστέρησης απόδοσης των χρημάτων, όμως το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να στερούνται των χρημάτων αυτών και να μην αποπληρώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η διαδρομή μεταξύ Εφορίας και Τραπεζών είναι απαραίτητη για εκατοντάδες πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και έρχονται αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.


Και μπορεί η διάθεση εξυπηρέτησης στα τραπεζικά καταστήματα να υπάρχει, όμως δεν είναι πάντα εύκολη όταν πάνω από το κεφάλι ενός τραπεζικού υπαλλήλου συνωστίζονται δεκάδες άνθρωποι. 


Την ίδια στιγμή αναμονή  απαιτεί να έχουν και όσοι θα θελήσουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας στο ΕΛΤΑ ή εναλλακτικά να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους στη ΔΟΥ Κομοτηνής. 
Η εικόνα ίδια σε τράπεζες, εφορία, ταχυδρομείο... Πολίτες στις ουρές...
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ