fbpx Μαθήματα ...Ευρώπης σε μαθητές δημοτικού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 10 Μαρτίου, 2017 - 16:01
ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Μαθήματα ...Ευρώπης σε μαθητές δημοτικού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Europe Direct Κομοτηνής
Λουίζα Σαλτσίδου
Γιάννης Σιγούρος
Σχολεία
Εκπαίδευση
Δήμος Κομοτηνής

Η «ευρωπαιχνιδούπολη» έρχεται σε επτά σχολεία της Κομοτηνής κι επεκτείνεται σε σχολεία της Ροδόπης
 

Διονύσης Βοργιάς

Ελλάς, Ελλήνων ...Ευρωπαίων. Όποια κι είναι η πεποίθησή σας για την Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα θέλει την Ελλάδα ακόμη μέλος της, και η Ροδόπη μεριμνά ώστε τα παιδιά της να γνωρίζουν που μεγαλώνουν!
Η ευρωπαιχνιδούπολη έρχεται, χάρη στη σύμπραξη του ευρωπαϊκού κέντρου πληροφόρησης (Europe Direct) Κομοτηνής με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης. Η δράση ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 9 Μαρτίου από το 1ο δημοτικό Κομοτηνής, και μέχρι τις αρχές Απρίλη θα έχει μεθοδευτεί σε επτά σχολεία της Κομοτηνής. Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα ώστε η δράση να επεκταθεί σε σχολεία εκτός Κομοτηνής, με τους υπεύθυνους να επιθυμούν περί τον Μάιο να είναι έτοιμοι και για την επέκταση. Στο παραπάνω πλαίσιο έχουν υπάρξει προχωρημένες συζητήσεις με τις τοπικές αρχές, καθώς μοναδικό ...πρόβλημα είναι η μετακίνηση των εθελοντών από και προς οικισμούς και άλλους δήμους.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 500 ΜΑΘΗΤΕΣ
Το πρόγραμμα μεθοδεύεται χάρη στην ενεργό δράση τεσσάρων φοιτητών κοινωνικής διοίκησης ΔΠΘ, που βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους, δηλαδή τους: Ηλέκτρα Παπαδοπούλου, Φανή Ζουμπιάδου, Νίκο Κοτούλα, Σοφία Χατζησαββίδου. Παράλληλα, καίρια είναι η αρωγή εθελοντών, δηλαδή δυο ομάδων από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής, δηλαδή την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού, και την ομάδα κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Οι επισκέψεις έχουν ως εξής, κι αφορούν στο σύνολο περισσότερους από 500 Κομοτηναίους μαθητές, 4ης, 5ης κι 6ης δημοτικού: Πέμπτη 9 Μαρτίου: 1ο δημοτικό Κομοτηνής (4 διδακτικές ώρες) -Πέμπτη 16 Μαρτίου: 12ο δημοτικό Κομοτηνής (2 διδακτικές ώρες) -Τρίτη 21 Μαρτίου: 4ο δημοτικό Κομοτηνής (4 διδακτικές ώρες) -Τετάρτη 22 Μαρτίου: 4ο δημοτικό Κομοτηνής (4 διδακτικές ώρες) -Τρίτη 28 Μαρτίου: 4ο μειονοτικό δημοτικό Κομοτηνής (2 διδακτικές ώρες) -Πέμπτη 30 Μαρτίου: 6ο δημοτικό Κομοτηνής (4 διδακτικές ώρες) -Τρίτη 4 Απριλίου: 13ο δημοτικό Κομοτηνής (2 διδακτικές ώρες) -Πέμπτη 6 Απριλίου: 9ο δημοτικό Κομοτηνής (2 διδακτικές ώρες).


Για το πρόγραμμα μας πληροφορεί αναλυτικότερα η υπεύθυνη του κέντρου, Λουίζα Σαλτσίδου. «Με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την υπογραφή της  Συνθήκης της Ρώμης με την οποία ιδρύθηκε η ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα (ΕΟΚ), το κέντρο μας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης,  υλοποιεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: Ευρωπαιχνιδούπολη: Μαθαίνω για την Ευρώπη παίζοντας. Επίσης πραγματοποιούμε τη δράση με φόντο την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη χρονική περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση και με δεδομένα πέντε σενάρια για το μέλλον της ΕΕ τα επόμενα χρόνια, που ξεκινούν με την υπάρχουσα κατάσταση της Ευρώπης μέχρι και την ομοσπονδιοποίησή της», εξηγεί η κα. Σαλτσίδου. 


Αναφορικά με αυτό καθαυτό το πρόγραμμα, πρόκειται για έμπνευση και υλοποίηση του κέντρου. «Είναι ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών, το οποίο έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από το κέντρο Europe Direct. Χωρίζεται σε δυο σκέλη: το πρώτο είναι καθαρά ενημερωτικό, μέσω μιας ζωντανής-ελκυστικής-παραστατικής παρουσίασης, και το δεύτερο μέρος δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να παίξουν. Έχουμε δυο επιδαπέδια παιχνίδια: εξήντα χρόνια ευρωγνώστες και εξήντα χρόνια ευρωταξιδεύοντας, αλλά υπάρχει κι ένα ...τρίτο παιχνίδι που λέγεται σπάσε το μπαλόνι-φτιάξε το παζλ», συνεχίζει η υπεύθυνη, μιλώντας καταληκτικά για τον στόχο του προγράμματος που δεν είναι άλλος από το να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές «να αναπτύξουν μια συζήτηση για το πως βλέπουν το μέλλον της Ευρώπης. Το μέλλον της Ευρώπης είναι οι νέοι μας»!


Για τα διαδικαστικά του προγράμματος μας πληροφορεί εκτενέστερα ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης Γιάννης Σιγούρος. «Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής επτά σχολικές μονάδες του δήμου Κομοτηνής, ενώ στα μελλοντικά σχέδια μας είναι η επέκταση του προγράμματος και στα υπόλοιπα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης», τονίζει, και παράλληλα αναδεικνύει τον συνδυασμό του προγράμματος με τα σχολικά μαθήματα, αναφέροντας ότι «το πρόγραμμα μπορεί να συνδυαστεί διαθεματικά, με σχετικές αναφορές που υπάρχουν στα βιβλία των μαθητών, όπως με την κοινωνική και πολιτική αγωγή-θεματική ενότητα: το άτομο και η ΕΕ (6η δημοτικού) ή με το γνωστικό αντικείμενο της γεωγραφίας: ενότητες για ΕΕ (5η, 6η δημοτικού). Το πρόγραμμα συμβάλλει στην εμπέδωση από τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς ευρωπαίους πολίτες, θεμάτων που αφορούν στην ιστορία, τα όργανα, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τα προγράμματα της ένωσης».


Στόχος της διεύθυνσης είναι το πρόγραμμα να ...θεσμοθετηθεί, ώστε όλοι οι μαθητές να γνωρίσουν την Ευρώπη.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ