ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 16 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μάθαμε και για το κεράσι στο 18ο Φεστιβάλ Κερασιού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φεστιβάλ Κερασιού
Δήμος Ιάσμου

Προσπάθεια επέκτασης της κερασοπαραγωγής και εύσημα Καδή Ισμέτ στη λειτουργία υπερσύγχρονων συσκευαστηρίων μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας


Τα λόγια του δημάρχου Ιάσμου είχαν να κάνουν αποκλειστικά με την παραγωγή κερασιού, ενώ επιδόθηκε στην προσφιλή τακτική των βραβεύσεων

Διονύσης Βοργιάς

Η προσπάθεια να επεκταθεί η κερασοπαραγωγή και σε άλλες περιοχές, πλην του Δήμου Ιάσμου, αναδείχθηκε στο 18ο Φεστιβάλ Κερασιού Δήμου Ιάσμου, η εναρκτήρια εκδήλωση του οποίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 11 Μαΐου στους Ασωμάτους, χωρίς όμως η εκδήλωση να συγκεντρώνει τόσο κόσμο όσο το παρελθόν εξαιτίας του καιρού. Εκεί, ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ υποδέχθηκε τους καλεσμένους και στον εναρκτήριο χαιρετισμό του μίλησε κατεξοχήν για την κερασοπαραγωγή, ενώ ευχαρίστησε και τον πολιτιστικό σύλλογο Ασωμάτων που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια τη διοργάνωση. Παρουσιαστές των εκδηλώσεων ήταν ο Μουράκ Αλή και η Χαγιάτ Βελή που έκαναν τις προσφωνήσεις σε τουρκικά και ελληνικά. Όλοι όσοι κλήθηκαν στο βήμα για να χαιρετίσουν μίλησαν και στις δύο γλώσσες, πλην του προέδρου του DEB Αλή Τσαούς Μουσταφά που μίλησε μόνο στα τούρκικα.


"Ο σκοπός του θεσμού ήταν και παραμένει η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας, η τουριστική ανάδειξη, η αύξηση της παραγωγής του κερασιού, η στήριξη των κερασοπαραγωγών, η βελτίωση της ποιότητας του κερασιού και η διαφήμισή του", είπε ο δήμαρχος και σημείωσε: "Τα τελευταία χρόνια παρατηρήσαμε αρκετές θετικές εξελίξεις στην παραγωγή του κερασιού, όπως αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης, πιστοποίηση του προϊόντος, καινούργιες ποικιλίες, μεγάλη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού, εκπαίδευση των κερασοπαραγωγών και το πιο σημαντικό κατασκευή και λειτουργία υπερσύγχρονων συσκευαστηρίων μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας". 


Παρά τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών, ο Καδή Ισμέτ δεν δίστασε να αναφερθεί και στα αρνητικά: "Η καλλιέργεια του κερασιού αποτελεί μία δυναμική καλλιέργεια και πρέπει να επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειάς μας. Δυστυχώς η ανταπόκριση των δημοτών μας, στο κάλεσμα του Δήμου για την επέκταση της καλλιέργειας και στις άλλες δημοτικές ενότητες δεν ήταν ικανοποιητική. Επίσης, η επέκταση της μεθόδου της πυκνής φύτευσης που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής μεγαλύτερων ποσοτήτων ανά στρέμμα δεν επιτεύχθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό".


ΕΝΤΟΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ
Έντονη ήταν η παρουσία πολιτικών και επισήμων, μεταξύ των οποίων και οι τρεις βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, Καραγιουσούφ Αϊχάν, Ιλχάν Αχμέτ, ο περιφερειακός σύμβουλος Μουσταφά Κατραντζή ο οποίος εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ο γενικός πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουράτ Ομέρογλου, ο πρόεδρος του DEB Αλή Τσαούς Μουσταφά, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Μολλά Ισά Ριτβάν κι εκπρόσωποι άλλων δήμων της ευρύτερης περιοχής. Οι παραπάνω, μαζί και με άλλους επισήμους, βραβεύτηκαν από τον δήμαρχο Ιάσμου Ισμέτ Καδή, ενώ παρόντες ήταν και ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Οντέρ Μουμίν, ο πρόεδρος της αποκαλούμενης ως "τουρκικής" νεολαίας Νετζάτ Αχμέτ, και άλλοι.


Από τη μία ο κος Ισμέτ πράγματι στις δηλώσεις στάθηκε στο κεράσι και την παραγωγή του χωρίς άλλα πολιτικά σχόλια, από την άλλη η βράβευση μεταξύ άλλων και του Τούρκου προξένου - σε μία τεταμένη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά - εγείρει προβληματισμούς. 


ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Από πλευράς Περιφέρειας ΑΜ-Θ κος Κατραντζή δήλωσε πως οι κ.κ. Μέτιος, Τσαλικίδης, Ιμπράμ βρίσκονταν στην Αθήνα, κι ευχήθηκε για βροχοπτώσεις αλλά όχι χαλαζοπτώσεις. "Ως περιφέρεια προσπαθούμε να συμβάλλουμε με καλύτερους τρόπους άρδευσης είτε προσαυξάνοντας τα στρέμματα κερασιού στην περιοχή. Ο Δήμος Ιάσμου είναι πρωτοπόρος σε αυτό, αλλά πρέπει να καλλιεργηθεί κεράσι και σε άλλες περιοχές", δήλωσε.


Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά έδωσε την στήριξή του: "Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που θέλει να αξιοποιήσει αυτό το ωραίο προϊόν, που είναι δώρο της φύσης για την περιοχή μας. Εύχομαι το προϊόν μας πραγματικά να βρει την αξία του".


Από πλευράς του ο βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. Ιλχάν Αχμέτ είπε τα εξής: "Το 2005 έγινε η μεγάλη προσπάθεια να ιδρυθεί η κοινοπραξία κερασοπαραγωγών, στην οποία εγώ πιστεύω και θέλω - μαζί με τους αξιόλογους επενδυτές - να δώσουν τον αγώνα, γιατί ο θεσμός της κοινοπραξίας είναι σημαντικός και οφείλει η πολιτεία να τον στηρίξει".


Τέλος, ο Τούρκος πρόξενος - μέσω μετάφρασης - ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την "ευγενική πρόταση" και συνεχάρη τους διοργανωτές. Μίλησε για την σημασία της κερασοπαραγωγής για την οικονομία της περιοχής και ευχήθηκε φέτος να έχουν μία καλή σοδειά και καλά κέρδη. "Ο καλύτερος λόγος είναι ο σύντομος λόγος", κατέληξε.


Ενθαρρυντικό είναι ότι κάτι μάθαμε για το κεράσι στο 18ο Φεστιβάλ Κερασιού, αφού η διοργάνωση μας έχει συνηθίσει μόνο στο πολιτιστικό πρόγραμμα, στο οποίο κυριαρχούν πάντα οι Τούρκοι καλλιτέχνες. Και μπορεί όσα μάθαμε να περιορίζονται στις δηλώσεις του δημάρχου Καδή Ισμέτ, όμως αισιοδοξούμε ότι στο μέλλον ο δήμαρχος θα λάβει και κάποιες πρωτοβουλίες πραγματικής στήριξης των παραγωγών κερασιού με ενημερωτικές ημερίδες, ομιλίες και γιατί όχι προγράμματα ανάδειξης και στήριξης του προϊόντος και δεν θα περιορίζεται μόνο στο να δίνει τα εύσημα σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προηγήθηκε η διασπορά κινητών τηλεφώνων, βουλευτών και υπουργών,  που κατά την άποψη  κάποιων ένθερμων,  προφανώς οπαδών της σκληρής γραμμής για το θέμα των Σκοπίων, στοχοποιήθηκαν ως υπαίτιοι και επιρρεπείς