fbpx Μακεδονικό και κρατούμενοι Έλληνες στρατιωτικοί απασχόλησαν την Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 19 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΗΧΗΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Μακεδονικό και κρατούμενοι Έλληνες στρατιωτικοί απασχόλησαν την Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικηγορικός Σύλλογος
Δικηγόροι

Η Ολομέλεια συνεδρίασε για συμβολικούς λόγους στην Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη 

Στον Έβρο βρέθηκαν για ένα Σαββατοκύριακο οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας αφού είχε αποφασιστεί να γίνει εκεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας τους. "Ήρθαμε στον Έβρο για να δηλώσουμε εμφατικά τη συμπαράστασή μας στον αγώνα που δίνουν οι δύο Έλληνες αξιωματικοί, οι οικογένειες τους και η τοπική κοινωνία, αλλά και για να δηλώσουμε ότι θεωρούμε τον Έβρο τον πρώτο νομό της Ελλάδας – όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά στην ψυχή μας και την καρδιά μας", είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ex officio πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός. 

Ευρωπαϊκή "βοήθεια" για τους 2 στρατιωτικούς
Στόχος της Ολομέλειας είναι να διεθνοποιήσει το θέμα της παρατεινόμενης κράτησης των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη και ήδη οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αποδώσει καρπούς. Πιο συγκεκριμένα, τον επόμενο μήνα θα μεταβεί στην Τουρκία αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Δικηγορικού Συλλόγου στην οποία θα συμμετέχουν και Έλληνες νομικοί, ώστε να διαπιστωθούν εκ του σύνεγγυς οι ενέργειες που έχουν γίνει αναφορικά με την κράτηση των "2", η οποία παρατείνεται επί μακρόν χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. 

 "Προσπαθήσαμε δύο φορές να επικοινωνήσουμε με τους συνηγόρους των στρατιωτικών, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό, γιατί προφανώς υπόκεινται σε καθεστώς τρομοκρατίας", σχολίασε μεταξύ άλλων ο κος Βερβεσός, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Τουρκία παρανομεί εφόσον κρατάει φυλακισμένους τους δύο στρατιωτικούς χωρίς να απαγγέλλει κατηγορίες και επί αυτού είπε: "αυτό είναι προφανές (εν. το ότι η Τουρκία παρανομεί) και δεν το συζητάει κανείς. Το να κρατάς δύο ανθρώπους επί τρεις μήνες και πλέον χωρίς να τους έχεις απαγγείλει κατηγορία δεν προβλέπεται σε καμία έννομη τάξη". Όσο για την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, αφού ολοκληρώσει την επίσκεψή της, θα μεταφέρει τα συμπεράσματά της στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις και να ζητηθεί συνδρομή άλλων οργάνων της Ε.Ε., εφόσον κριθεί απαραίτητο. 

Μήνυμα των δικηγόρων για το όνομα των Σκοπίων 
Από την Αλεξανδρούπολη, οι δικηγόροι της Ελλάδας έστειλαν μήνυμα και για το μείζον θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο από την ονομασία των Σκοπίων.  Κρίνοντας το θέμα ως πολύ σοβαρό, οι δικηγόροι προτείνουν  "η ψήφιση του σχετικού νόμου, που θα κυρώνει τη συμφωνία, με πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, κατ' εφαρμογή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος". 

Η πρόταση αυτή των δικηγόρων συμπεριλαμβάνεται σε ψήφισμα που εξέδωσε η Ολομέλεια και έχει ως εξής:  "Στα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική συνεννόηση, υπευθυνότητα, υπέρβαση και ανάληψη ευθύνης. Δεν επιτρέπονται λαϊκισμοί και μισές αλήθειες ούτε μπορούν να γίνουν ανεκτές πολιτικές ή άλλες μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η δημιουργία και η διαιώνιση του προβλήματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων οφείλεται σε διαχρονικές ευθύνες και του πολιτικού προσωπικού της χώρας που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την αδιαμφισβήτητη προκλητική και αλυτρωτική στάση της γείτονος χώρας. Η όποια συμφωνία δεν συνιστά, κατ' ανάγκη, και λύση του προβλήματος. Η σημερινή κυβέρνηση όμως, οφείλει να εξηγήσει πειστικά στον ελληνικό λαό τους λόγους που επέβαλαν την υπογραφή της συμφωνίας στην παρούσα χρονική περίοδο και να τον ενημερώσει πλήρως για τους όρους της, τα άγνωστα σε αυτόν, τυχόν πλεονεκτήματα, τις δεσμεύσεις και τους κινδύνους που αναλαμβάνει η χώρα, ιδίως ενόψει των πολλαπλών αιρέσεων υπό τις οποίες τελεί η συμφωνία. Η συμφωνία αφορά όλους τους Έλληνες, πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική αποδοχή και να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Για να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της στον χρόνο δεν πρέπει να στηρίζεται σε περιστασιακές και ισχνές πλειοψηφίες. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις ως προς την αναγνώριση "μακεδονικής" εθνικότητας και γλώσσας. Για τον λόγο αυτόν προτείνεται η ψήφιση του σχετικού νόμου, που θα κυρώνει τη συμφωνία, να γίνει με πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, κατ' εφαρμογή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ