ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ

Λιμενικοί και ψαράδες έσωσαν 33 μετανάστες, ανάμεσά τους νήπια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετανάστες

Στην Αλεξανδρούπολη με αλιευτικό σκάφος μεταφέρθηκαν οι άνθρωποι, στο λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους μεταφέρθηκε το σκάφος

Ο φακός του "Χ" καταγράφει παιδικά παπουτσάκια, σωσίβια, κουβέρτες ακόμη και παιχνίδια

Δήμητρα Συμεωνίδου

Πληθαίνουν τα περιστατικά διακίνησης διά της θαλάσσιας οδού και συγκεκριμένα μέσω Θρακικού Πελάγους. Με ορμητήρια τουρκικά λιμάνια κυκλώματα διακινητών χρησιμοποιούν σκάφη διαφόρων τύπων, μεταφέροντας με αυτά πολλές δεκάδες μεταναστών, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους, αφού αψηφούν τις κακές καιρικές συνθήκες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει κινητοποίηση των δυνάμεων του λιμενικού και αλιευτικών σκαφών για να διασωθούν.

Η τελευταία περίπτωση διακίνησης μέσω του Θρακικού Πέλαγος και διάσωσής τους χάρη στην κινητοποίηση λιμενικών και ψαράδων καταγράφηκε μόλις χθες. Ανοιχτά της Μαρώνειας εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου ακυβέρνητο φουσκωτό με 33 μετανάστες, ανάμεσα τους και τουλάχιστον τρία νήπια. Οι μετανάστες με αφετηρία κάποιο τουρκικό λιμάνι, κατάφεραν να διασχίσουν το Θρακικό Πέλαγος και να φτάσουν μέχρι ανοιχτά της Μαρώνειας, χωρίς να είναι γνωστός ο τελικός προορισμός τους.

Όμως το σκάφος φαίνεται να παρουσίασε βλάβη με αποτέλεσμα να μείνει ακυβέρνητο.  Σκάφος του λιμενικού από την Αλεξανδρούπολη κατάφερε να εντοπίσει το σκάφος και με την βοήθεια επαγγελματιών αλιέων από την Αλεξανδρούπολη, οι μετανάστες περισυλλέγησαν σώοι. Μεταφέρθηκαν με αλιευτικό σκάφος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ανάμεσα στους 33 παράτυπους μετανάστες φαίνεται πως συγκαταλέγονται τουλάχιστον τρία νήπια. Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έγινε διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης τους από το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος της και επρόκειτο να μεταφερθούν στο Φυλάκιο Έβρου. 

Στο σκάφος που μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μαρώνειας ο φακός του "Χ" αποτυπώνει παιδικά παπουτσάκια, σωσίβια, κουβέρτες ακόμη και παιχνίδια. Επαγγελματίας ψαράς το μεταφέρει μέχρι το καρνάγιο προκειμένου να γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες με μέριμνα των λιμενικών του τοπικού λιμενικού σταθμού Μαρώνειας. Τα είδη που βρίσκονται μέσα στο σκάφος καταγράφονται και συλλέγονται, ενώ το σκάφος κατάσχεται. "Με αυτήν την μηχανή πως μετέφερε 33 άτομα", αναρωτιέται ψαράς της Μαρώνειας και στη θέα των παιδικών παπουτσιών εντός του φουσκωτού συγκινείται.

Το σκάφος αυτό δεν κατάφερε να προσεγγίσει την στεριά, όμως άνθρωποι της Μαρώνειας έχουν γίνει μάρτυρες των μεταναστών που αποβιβάζονται στις παραλίες και μας δείχνουν τα μονοπάτια, δείγμα της αύξησης των περιστατικών διακίνησης μέσω του Θρακικού Πελάγους.

Πάγωσαν από το κρύο τρεις μετανάστες κοντά στον ποταμό Έβρο
Πάντως, οι καιρικές συνθήκες καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο το ταξίδι των μεταναστών και προσφύγων, είτε μέσω θαλάσσης, είτε μέσω στεριάς. Απόδειξη αυτή η τραγωδία με νεκρούς μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που έφερε στο φως το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με δημοσίευμά του, οι σοροί τριών ανθρώπων που θεωρείται ότι είναι παράτυποι μετανάστες, εντοπίστηκαν σε διαφορετικά χωριά της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην περιοχή της Αδριανούπολης, κοντά στα σύνορα με τον ποταμό Έβρο. Οι μετανάστες φέρεται να πάγωσαν μέχρι θανάτου από το κρύο, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών στην περιοχή και οι σοροί τους μεταφέρθηκαν σε ιατροδικαστική υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης για να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου τους. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι