fbpx Λεύκωμα "τουριστών" ετοιμάζει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Λεύκωμα "τουριστών" ετοιμάζει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τουρισμός
Europe Direct Κομοτηνής
Λουίζα Σαλτσίδου

"Περίπου 500 νέοι έχουν έρθει στην Κομοτηνή το τελευταίο οκτάμηνο" εξηγεί η προϊσταμένη του Κέντρου Λουίζα Σαλτσίδου

Διονύσης Βοργιάς

Να καταγράψει τις εμπειρίες νέων από το εξωτερικό, που έχουν ζήσει στην Κομοτηνή, προσδοκά το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, μέσω του οποίου πλήθος νέων από ξένες χώρες καταφτάνουν κάθε χρόνο στην Κομοτηνή, για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα.


"Στην πόλη μας έχουν υλοποιηθεί πέντε ευρωπαϊκά προγράμματα το τελευταίο οκτάμηνο", μας ενημερώνει η προϊσταμένη του Κέντρου Λουίζα Σαλτσίδου. Σε αυτά συμμετείχαν περίπου 500 νέοι είναι αυτοί που πέρασαν από την Κομοτηνή, κινήθηκαν σε αυτήν, την γνώρισαν, και μαζί γνώρισαν τον ελληνικό πολιτισμό. Όπως εξηγεί η κα Σαλτσίδου "οι συμμετέχοντες στα προγράμματα θα γράφουν τις εμπειρίες τους και τη γνώμη τους για την πόλη μας σε ένα λεύκωμα, είτε έντυπο είτε ηλεκτρονικό. Στόχος μας είναι να αντιληφθούμε πως βλέπουν οι νέοι, που έρχονται από το εξωτερικό, την πόλη μας".


Άλλωστε, η ίδια χαρακτηρίζει τους νέους ως τους "καλύτερους πρεσβευτές για την πόλη μας", γι' αυτό και το συγκεκριμένο λεύκωμα, έχει ως στόχο την καταγραφή των εντυπώσεων, θετικών κι αρνητικών, από την Κομοτηνή.


ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ERASMUS MUSE"
Το πρόγραμμα που "τρέχει" μέχρι και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή υλοποιείται από την οργάνωση νέων System and G σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα νέων με τίτλο "Erasmus Muse" που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + νεολαία.  Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στις μούσες και στον πολιτισμό καθώς και την προώθηση ενός τρόπου ζωής που προάγει το ρητό "νους υγιείς εν σώματι υγιές". 


"Είναι σημαντικό πως νέοι από πολλές χώρες βρίσκονται στην Κομοτηνή, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τους ανθρώπους της Κομοτηνής", μας λέει η κα Σαλτσίδου για τους 42 νέους από 7 ευρωπαϊκές χώρες που είναι στην Κομοτηνή μέσω του προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης.


Μαζί με τη Λουίζα Σαλτσίδου, και η φοιτήτρια Αναστασία Μπρούντζιου, μας εξηγεί πως κινήθηκε κάθε μέρα του προγράμματος από την Παρασκευή 13 ως το Σάββατο 21 Οκτωβρίου και βγάζει το συμπέρασμα ότι "δεθήκαμε πάρα πολύ με τα παιδιά τα οποία έμειναν ενθουσιασμένα από την φιλοξενία και την πόλη. Υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας και αυτά τα προγράμματα δίνουν στους νέους της Ευρώπης ουσιαστικές ευκαιρίες".


Τέλος, στο Κέντρο συναντάμε και την συμμετέχουσα στο πρόγραμμα Σανέλ Τόμας, η οποία χαρακτηρίζει την εμπειρία όμορφη και εξηγεί ότι γέμισε εμπειρίες κι έμαθε πολλά πράγματα για την ιστορία και την παράδοση της Κομοτηνής και της Ελλάδας ευρύτερα.


ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τα εξής προγράμματα υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Erasmus + Youth από τον Φεβρουάριο 2017:
-Think City links πρόγραμμα δομημένου διαλόγου με τη συμμετοχή  συνολικά 100 νέων  από την πόλη έτρεχε όλη την χρονιά μέχρι και το Καλοκαίρι.


-Σχέδιο κατάρτισης Gender + με 290 διεθνείς συμμετέχοντες (από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αρμενία, την Ουκρανία, τη Γερμανία, τη Λετονία, το Ισραήλ και την Ιορδανία) για 7 ημέρες (χωρίς τις ημερομηνίες του ταξιδιού), μεταξύ 16 και 24  Μαρτίου 2017.


-Ανταλλαγή νέων «Sunemployment Too» με 8 οργανισμούς-εταίρους και  120 συμμετέχοντες από 8 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες ( Ελλάδα, Σλοβενία, Κύπρος, Ιταλία, Γερμανία Λετονία, Πορτογαλία, Πολωνία)  από 3 μέχρι 11 Αυγούστου, 2017 (7 ημέρες, συν 2 ημέρες ταξιδιού).


-Erasmus Muse με 40συμμετέχοντες  4 συνοδούς από  7 χώρες. 


-12-19 Νοεμβρίου το τρίτο μέρος του σχεδίου κατάρτισης πάνω στο προσφυγικό Think Human με τη συμμετοχή 24 νέων από Ελλάδα, Αίγυπτο, Ιορδανία, Τουρκία, Σκόπια, Ουγγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Λετονία, Ουκρανία, Γεωργία. 


Επίσης αυτό το διάστημα και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους φιλοξενήθηκαν συνολικά 13 εθελοντές EVS και 3 ασκούμενοι: 2 από Μολδαβία, 2 από Λετονία, 3 από Τουρκία, 2 από Ουκρανία, 4 από Βέλγιο, 2 από Ιταλία, 1 από Σουηδία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προτροπή των προέδρων των επιμελητηρίων ΑΜΘ στον περιφερειάρχη « να γίνει Τζιτζικώστας»,  ακολουθώντας δηλαδή το παράδειγμα του συναδέλφου του για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που  πλήττονται απ