ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΑΣΜΟΥ

Λαογραφικό Μουσείο Ιάσμου: Ο πολιτισμικός "καθρέπτης" του Ιάσμου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαογραφικό Μουσείο Ιάσμου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου
Ίασμος

Λειτουργεί από το 2012, ύστερα από πρωτοβουλία του συλλόγου και συνεργασία με τον δήμο

Αναπαριστά ένα αυθεντικό αρχοντικό ενός ιασμιώτικου σπιτιού με παραδοσιακά κειμήλια

Διονύσης Βοργιάς

Ο πολιτισμικός "καθρέπτης" του Ιάσμου είναι το Λαογραφικό Μουσείο Ιάσμου, το οποίο λειτουργεί από το 2012, χάρη στην πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου και της συνεργασίας του με τον δήμο Ιάσμου.


Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ιασμιώτικο σπίτι, το οποίο με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μετατράπηκε σε σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, παραδοσιακό όμως στην αρχιτεκτονική του. Αυτή ήταν και η επιθυμία των ανθρώπων, οι οποίοι με μεράκι ξεκίνησαν τη συλλογή των εκθεμάτων, που βρίσκονται στο χώρο και παρουσιάζουν στοιχεία της λαογραφίας του Ιάσμου. Ο χώρος είναι οικείος και θυμίζει τις παλιές καλές στιγμές του Ιάσμου. 


Το μουσείο, βρίσκεται σε χώρο ιδιοκτησίας του πολιτιστικού συλλόγου, αφού παραχωρήθηκε από το δήμο Ιάσμου το 2011, προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για την ανακαίνισή του. Τελικώς, το μουσείο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε ένα όνειρο των κατοίκων της περιοχής.


Σε δύο κεντρικούς ορόφους, αλλά και με πλήθος άλλων χώρων, στο μουσείο βρίσκονται πλήθος εκθεμάτων καθημερινότητας, όπως φορεσιές, κειμήλια, αντικείμενα της τότε καθημερινότητας, βιβλία, εικόνες και πολλά ακόμη εκθέματα. 


Εντός των χώρων βρίσκεται και το νυφικό κρεβάτι, το παιδικό δωμάτιο, το καθιστικό, η κουζίνα, όλοι δηλαδή οι χώροι που είχε ένα παραδοσιακό ιασμιώτικο σπίτι. Όλα αυτά δένουν αρμονικά με παλιές οικογενειακές φωτογραφίες.


Το βασικό ρόλο στη λειτουργία του μουσείου έχουν ακόμη τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου, τα οποία - παρακινούμενα από την αγάπη για τον τόπο τους -  προσφέρουν από τον ελεύθερο χρόνο τους για τη λειτουργία του λαογραφικού μουσείου. 


Μάλιστα, το μουσείο επισκέφτηκε τον Δεκέμβριο και η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, αποδεικνύοντας ότι η σημασία του δεν είναι αμελητέα και πως μπορεί να αποτελέσει προορισμό πολιτισμικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.


Από την άλλη όμως, με μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν για το εν λόγω μουσείο, ενώ ούτε στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Ιάσμου δεν υπάρχει κάποιος υπερσύνδεσμος που να παραπέμπει σε ιστότοπο του μουσείου ούτε υπάρχουν κάποιες πληροφορίες γι' αυτό. Επομένως, ναι μεν το πρώτο βήμα, αυτό της υλοποίησης του μουσείου έχει πάρει "σάρκα και οστά" εδώ και μία πενταετία, παρόλα αυτά έκτοτε δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου αυτό να αναδειχθεί.


Η αλήθεια όμως είναι πως και το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής δεν φαίνεται να ...συγκινεί τον κόσμο, καθώς η επισκεψιμότητα είναι ελάχιστη, όπως είχαμε σημειώσει σε πιο παλιό ρεπορτάζ. 


Γι' αυτό τόσο ο δήμος Ιάσμου όσο και ο δήμος Κομοτηνής, καλούνται να αναπτύξουν δράσεις, ώστε να γνωρίσουν τουλάχιστον στους μικρούς Θρακιώτες τα δύο αυτά μουσεία και τα εκθέματα που κρύβονται μέσα τους. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού