fbpx «Κυβερνητική» η τελική απόφαση για επέκταση ή μη της δομής φιλοξενίας μεταναστών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΒΡΟ

«Κυβερνητική» η τελική απόφαση για επέκταση ή μη της δομής φιλοξενίας μεταναστών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ορεστιάδα
Έβρος
ΚΥΤ Φυλακίου
Νότης Μηταράκης

Όχι σε επέκταση ή νέα δομή, είπαν στον υπουργό οι Θρακιώτες με διαδήλωση στην Ορεστιάδα

Διονύσης Βοργιάς

Εν μέσω αντιδράσεων στον Έβρο βρίσκεται από χθες Δευτέρα 08/02 ο υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου Νότης Μηταράκης. Ο υπουργός ισχυρίζεται πως επισκέπτεται την περιοχή χωρίς προειλημμένη απόφαση, αλλά με διάθεση συζήτησης με την τοπική κοινωνία, η οποία όμως τελεί σε αναβρασμό από τις (εν μία νυκτί) εξαγγελίες του Υπουργείου Μετανάστευσης κι Ασύλου περί επέκτασης (των εγκαταστάσεων και των φιλοξενούμενων) του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών στον Βόρειο Έβρο, συγκεκριμένα στην Κοινότητα Φυλακίου, μερικά χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αγωνιστική «υποδοχή» Μηταράκη
Ο υπουργός κατέφτασε τις μεσημβρινές ώρες στην Ορεστιάδα, όπου τον περίμενε αγωνιστική «υποδοχή». Πλήθος κόσμου, οι περισσότεροι τηρώντας κατά το δυνατό τα υγειονομικά μέτρα, διαδήλωσαν κατά της επέκτασης του ΚΥΤ ή της δημιουργίας οποιασδήποτε νέας δομής μεταναστών στη Θράκη.

Είχε προηγηθεί συλλογική απόφαση-κάλεσμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αγώνα κατά της επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών Φυλακίου Έβρου, που διατύπωνε ρητά «την αμετακίνητη θέση του για μη δημιουργία νέας δομής, μη αύξησης δυναμικότητας και χωρητικότητας των υφιστάμενων δομών, παρά μόνο τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης σε αυτές με την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την επίλυση του μεταναστευτικού προσφυγικού προβλήματος» και καλούσε τους πολίτες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Εβρίτες από κάθε σημείο του Νομού, αλλά και πολίτες από διάφορα σημεία της Θράκης, αρκετοί εκπρόσωποι συλλόγων, κατέφτασαν στην Ορεστιάδα, μεταφέροντας με τη φωνή τους την εναντίωση της τοπικής κοινωνίας στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Διπλωματικός ο υπουργός
Διπλωματικός παρουσιάστηκε κατά την σύντομη δήλωσή του, εισερχόμενος στο Δημαρχείο Ορεστιάδας, ο Νότης Μηταράκης, που δεν εξήγγειλε κάτι νεότερο. «Η πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση των ροών είναι αδιαπραγμάτευτη. Για την κυβέρνηση της ΝΔ οι ροές και το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα», ισχυρίστηκε, ενώ αναφερόμενος στις ροές μεταναστών έκανε λόγο για μείωσή τους κατά 80% το 2020.

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως «στο πλαίσιο της μείωσης των ροών και της μείωσης των επιπτώσεων και για τον Έβρο και για όλη τη χώρα, με μεγάλη χαρά θα συζητήσω μαζί σας, και μ’ εσάς και με τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, τους επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση του Έβρου», για να συμπεράνει: «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η πύλη εισόδου για τους λαθροδιακινητές για την Ευρώπη. Άρα η φύλαξη των συνόρων, οι συνοριοφύλακες και η γραμμή άμυνας, με τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα στο βαθμό που θα συζητήσουμε και σήμερα, είναι για εμάς απαραίτητα για να μην ξαναβιώσουμε ποτέ αυτά που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Ο υπουργός δεν είπε τίποτα επίσημα για το ΚΥΤ Φυλακίου, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του στην Αλεξανδρούπολη.

Στα χέρια Μητσοτάκη η απόφαση
Πως το «όχι» της τοπικής κοινωνίας επαναδιατυπώθηκε ηχηρό, είπε ο δήμαρχος Ορεστιάδας κι επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ορεστιάδας κατά της επέκτασης του ΚΥΤ Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος εκ προοιμίου ευχαρίστησε όσους διαδήλωσαν έξω από το δημαρχείο, ενώ για την σύσκεψη –που ήταν κεκλεισμένων των θυρών- είπε: «η Επιτροπή επανέλαβε ξεκάθαρα στον κο Μηταράκη την αμετακίνητη και αδιαπραγμάτευτη θέση του Δήμου Ορεστιάδας και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης για καμία νέα δομή στην περιοχή μας, καμία επέκταση, καμία αύξηση δυναμικότητας ή χωρητικότητας στις υφιστάμενες δομές της Κοινότητας Φυλακίου. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να λάβει σοβαρά υπόψη τις ξεκάθαρες θέσεις μας και να ανακοινώσει την τελική κυβερνητική απόφαση εντός δύο εβδομάδων», δείχνοντας ξεκάθαρα πως η απόφαση επέκτασης ή μη του ΚΥΤ, θα φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν επαναπαυόμαστε, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τελικής δικαίωσης», διαμήνυσε σε άλλη αποστροφή του ο δήμαρχος Ορεστιάδας και ξεκαθάρισε πως «αν διαπιστωθεί ότι αυτή η κυβέρνηση άλλα λέει τη μία φορά και άλλα την άλλη, οι πολίτες μας δίνουν τη δύναμη να αντιδράσουμε δυναμικά».

«Όχι» σε αντισταθμιστικά ή δομές αλλού
Ο κος Μαυρίδης δέχθηκε δύο πολύ σοβαρές ερωτήσεις, η πρώτη εκ των οποίων για το εάν συζητήθηκε δημιουργία νέας δομής σε άλλη περιοχή της Θράκης, όπου απάντησε: «σε καμία συζήτηση δεν μπήκαμε για να γίνουν αλλού δομείς». Η δεύτερη, εάν δέχθηκαν πρόταση αντισταθμιστικών οφελών από τον υπουργό ως αντάλλαγμα της επέκτασης του ΚΥΤ. Εδώ στάθηκε επίσης κατηγορηματικός: «δεν είναι θέμα αντισταθμιστικών οφελών. Αν μία κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να δώσει πολλά πράγματα για να αναπτυχθεί αυτός ο τόπος, είναι διαφορετικό κεφάλαιο από το σημερινό θέμα. Ποτέ (δεν έγινε) καμία συζήτηση για αντισταθμιστικά οφέλη, δεν παζαρεύουμε το μέλλον των παιδιών μας».

Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, ο δήμαρχος επέμεινε στο ότι τα επιχειρήματα της τοπικής κοινωνίας «βασίζονται στη λογική και στο αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να συνεχίσουν να νιώθουν οι συνδημότες μας».

Μέχρι την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης, η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ορεστιάδας θα εντείνει τις ενέργειές της κατά της επέκτασης του ΚΥΤ.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για όσους βιάζονται να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα  οφέλη η όχι,  που αποκόμισε ο  πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσημη επίσκεψη του στη φιλικά φερόμενη προς την Τουρκία, Λιβύη, ας κρατήσουν χ