fbpx Κουρμπάν - Μπαϊράμ στη σκιά του κορωνοϊού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 1 Αυγούστου, 2020 - 10:00
ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Κουρμπάν - Μπαϊράμ στη σκιά του κορωνοϊού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κουρμπάν Μπαϊράμ
κορωνοϊός
Αχιλλέας Σαχπατζίδης

Προβληματισμός με τα σφάγια - αγώνας για να εκλείψει η «σφαγή στην αυλή»

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού γιορτάζεται φέτος του Κουρμπάν - Μπαϊράμ από τους απανταχού μουσουλμάνους και η συνθήκη αυτή δεν «προσπέρασε» την Κομοτηνή, επηρεάζοντας και εδώ την μεγάλη γιορτή της μουσουλμανικής θρησκείας. 

«Ο κορωνοϊός δεν μας άφησε, βρίσκεται στον τόπο μας» παρατήρησε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, ευχόμενος «χρόνια πολλά» σε μουσουλμάνους και χριστιανούς - κάνοντας μάλιστα και ιδιαίτερη μνεία στις ευχές που δέχτηκε από τους χριστιανούς της Ροδόπης γιατί όπως είπε, το γεγονός αυτό ενισχύει την πεποίθησή του ότι «εδώ  στον τόπο μας ζούμε αυτές τις μέρες με ειρήνη και ομόνοια σαν ένα υπόδειγμα». 

Σύμφωνα με τον τυπικό της γιορτής, οι πιστοί έπρεπε να βρίσκονται στο τζαμί στις 06.45 το πρωί της Παρασκευής για την πρωινή προσευχή της γιορτής, η οποία έγινε υπό τις υγειονομικές οδηγίες, σύμφωνα με τις περιγραφές του κου Τζιχάτ: «Όλη η διαδικασία έγινε μέσα στα τζαμιά με όλες τις προϋποθέσεις. Με το δικό του χαλάκι ο καθένας, με μάσκα ο κάθε μουσουλμάνος. Και στην αυλή για να μην υπάρχει συνωστισμός συμμετείχαν ορισμένοι. Σε μερικά τζαμιά που έχουν αυλή, χρησιμοποιήθηκε για αυτό το σκοπό. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και σαν θρησκευτική αρχή εγώ συνιστώ στους μουσουλμάνους να τηρούν τα μέτρα». 

Περήφανος που το ποίμνιο του τηρεί τα υγειονομικά μέτρα, ο Χαλήλ Τζιχάτ επεσήμανε ακόμη ότι «χειροφιλήματα και χειραψίες, τα αποφεύγουμε όπως και οι επισκέψεις σε συγγενείς έχουν αραιώσει και (εν. οι πιστοί) κάνουν επισκέψεις μόνο στους συγγενείς πρώτου βαθμού». 

Βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης γιορτής που ανάγεται στην απόπειρα του προφήτη Αβραάμ να θυσιάσει τον γιο του Ισμαήλ, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει στον Θεό, είναι η θυσίες των ζώων. Σύμφωνα με την μουσουλμανική παράδοση, ο Θεός αντικατέστησε τον Ισμαήλ με ένα αρνί, προκειμένου να μην τον στερήσει από τον πατέρα του και έκτοτε ενεγράφη στο τυπικό η υποχρέωση των πιστών να θυσιάζουν ζώα εις το όνομα του Θεού. 

Γλαφυρά περιγράφοντας ο κος Τζιχάτ λέει ότι «το μικρό κεφάλι (δηλαδή το αρνί/κατσίκι) είναι για ένα άτομο, ενώ το μεγάλο κεφάλι (δηλαδή η αγελάδα) είναι για επτά άτομα» επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τα πουλερικά δεν λογίζονται ως πρόσφορα - τουλάχιστον όχι για τη συγκεκριμένη γιορτή. 

Αχ. Σαχπατζίδης: Ενημερώσαμε για τις θυσίες 
Παρά τον ισχυρό θρησκευτικό συμβολισμό που έχει η θυσία για τους πιστούς μουσουλμάνους, η σφαγή ενός ζώου χωρίς την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων είναι πάντα μία διαδικασία που εγείρει ανησυχία. 

«Οι κανόνες (εν. της σφαγής) στοχεύουν τόσο στην προστασία του ζώου όσο και στην παραγωγή ασφαλούς για κατανάλωση κρέατος» σχολιάζει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5fm. 

Παραδέχεται, εντούτοις, ότι «στις γιορτές όπως το Κουρμπάν Μπαϊράμ ένας μεγάλος αριθμός ζώων σφάζονται σε αυλές ή σε χώρους που δεν δηλώνονται» και ενημερώνει: «ο στόχος είναι κάθε φορά να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο που είναι να πείσουμε τους ανθρώπους ότι το να σφάζουν τα ζώα χωρίς προδιαγραφές είναι επικίνδυνο».

Στην ευρύτερη προσπάθεια για την βελτίωση αυτής της συνθήκης, πάντως, «η ΠΑΜΘ έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα: υπέβαλε πρόταση στην ΕΕ και πήρε έγκριση και ζήτησε από την κυβέρνηση και επιτρέπει σε Ροδόπη και Ξάνθη την κατασκευή σφαγείων ειδικού σκοπού μόνο για τις θρησκευτικές γιορτές, στα οποία θα τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής της σφαγής, αλλά και τήρησης των εγγράφων που προϋποθέτει η σφαγή. 

Ήδη ένα τέτοιο σφαγείο άρχισε να δουλεύει στην Ξάνθη. Ευελπιστώ ότι στο μέλλον θα εμφανιστούν ενδιαφερόμενοι και στη Ροδόπη. Και έτσι θα εκλείψει κάθε δικαιολογία» κατέληξε ο προϊστάμενος. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά τι στεναχωριόμαστε σε αυτό τον τόπο,  αφού όλα θα τα φτιάξει η Διακομματική Επιτροπή; Φράγμα Κομψάτου, Ιασίου αλλά και αντιπλημμυρικά έργα και πλείστες άλλες παρεμβάσεις.