ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ 22η ΠΑΝΕΒΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΦΕΡΩΝ

Κοντά στους αγρότες ο Leader της βαμβακοπαραγωγής στη Θράκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θρακικά Εκκοκιστήρια
Βαμβάκι
Παραγωγή
Θράκη
Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών

45 χρόνια προσφοράς, καινοτομίας, εξέλιξης και στήριξης του βαμβακο-παραγωγού

Ήταν το 1972 όταν ο Ηλίας Κουρούδης και ο αείμνηστος Θανάσης Κίτσιος από το Σουφλί, ίδρυαν μία επιχείρηση, που είτε το ήξεραν, είτε όχι αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στα αγροτικά δεδομένα της Θράκης, αλλά και της Ελλάδας εν γένει. 


Ο λόγος για τα "Θρακικά Εκκοκκιστήρια" που μετρούν πλέον 45 χρόνια ζωής και ισχυρής παρουσίας στη Θράκη, η βαμβακοκαλλιέργεια της οποίας βρίσκει σε αυτή την επιχείρηση έναν σταθερό συμπαραστάτη, έναν ικανό σύμβουλο, ένα πολύτιμο χέρι βοήθειας. 


Τα "Θρακικά Εκκοκκιστήρια" για πολλά χρόνια ήταν η μοναδική επιχείρηση του είδους στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, ενώ πολλά χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας τους άνοιξε η δεύτερη του είδους και ήταν στις Σέρρες. Η πορεία προς την επιτυχία όχι μόνο δεν ήταν "απαλή σαν βαμβάκι", αλλά είχε και έχει σημαντικές δυσκολίες πλην όμως η συνταγή έχει μυστικά, τα οποία οι άνθρωποι της επιχείρησης γνωρίζουν καλά και μοιράζονται με τους παραγωγούς προκειμένου όλοι μαζί να πετύχουν τον ίδιο στόχο: Την ανάπτυξη και την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας στη Θράκη. 


Στην προσπάθεια της να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στους παραγωγούς, η "Θρακικά Εκκοκκιστήρια" βρέθηκε στην Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών, όπου ο πρόεδρος της Σταμάτης Κουρούδης παρουσίασε ενώπιων πολλών καλλιεργητών τις δυνατότητες που τους προσφέρουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ενώ μετά το λόγο πήρε ο αναλυτής βάμβακος  Γιάννης Παπαδογιάννης. 


Παρακολουθώντας κανείς την ομιλία του κου Κουρούδη, καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα, ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία και ότι οι στόχοι κατακτώνται με προσήλωση και σκληρή δουλειά. Από την άλλη πλευρά όμως, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα καθώς η συστράτευση με επιτυχημένους ανθρώπους, οδηγεί στην επιτυχία. 


ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ "WHO IS WHO" ΤΗΣ "ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ"
Για να κατανοήσει κανείς την πορεία της Θ.Ε. καλό είναι να γνωρίζει ένα σύντομο "βιογραφικό" της, καθώς έχει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά:


1. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 2-3 πιο αξιόπιστους εξαγωγείς βαμβακιού με τους οποίους συνεργάζονται οι πιο μεγάλοι εμπορικοί οίκοι που εμπορεύονται ελληνικό βαμβάκι. 
2. Είναι ανάμεσα στους 2-3 που χρηματοδοτούν οι τράπεζες και έτσι οι πληρωμές των παραγωγών δεν εξαρτώνται από το πότε και πόσο θα πουληθεί το βαμβάκι, κάτι που στην εποχή της κρίσης φάνηκε πολύ καθαρά.
3. Στον τομέα της καινοτομίας η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θεωρεί πως ότι καινούριο έγινε στο χώρο των εκκοκκιστηρίων τα τελευταία 30 χρόνια ξεκίνησε τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια. Ήτοι: 

• Στην εμπορία ήταν η πρώτη επιχείρηση που ξεκίνησε τις εξαγωγές στην Τουρκία και που πριν λίγα χρόνια έκανε στροφή στους μεγάλους εμπορικούς οίκους.

• Ήταν η πρώτη επιχείρηση του κλάδου που ανέπτυξε σύστημα ποιοτικού ελέγχου και ταξινόμησης του εκκοκκισμένου, ώστε οι πελάτες να είναι εξασφαλισμένοι για το τι αγοράζουν. 

• Σε ζητήματα περιβάλλοντος η Ε.Θ. πήρε ISO από τη δεκαετία του '90, παρήγαγε βιολογικό βαμβάκι, παρήγαγε ενέργεια από βιομάζα, πήρε το πρώτο βραβείο του υπουργείου ανάπτυξης για την περιβαλλοντική πολιτική.


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ 
Στα μεγάλα "ατού" της Θ.Ε. συγκαταλέγονται τα ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία που θέτει στη διάθεση των αγροτών. Αυτά έχουν σχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετούν στο μέγιστο βαθμό τις ανάγκες των καλλιεργητών, ενώ παράλληλα η αξιοπιστία της επιχείρησης, της έχει εξασφαλίσει σημαντικές τραπεζικές συμφωνίες, που με τη σειρά της προσφέρει στους αγρότες. 


Εν συντομία τα εργαλεία αυτά, είναι: 

1. Τραπεζική Συμβολαιακή 
Η Θ.Ε.  συνεργάζεται με τρεις τράπεζες: Alpha, Εθνική και Πειραιώς. Ο ενδιαφερόμενος παραγωγός παίρνει κάρτα με την οποία μπορεί να πάρει ότι χρειάζεται για την καλλιέργεια μέχρι το ύψος του εγκεκριμένου ποσού. Δεν υπάρχει κανένα ενέχυρο, πέραν της υποχρέωσης του να φέρει το βαμβάκι στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια. 
 

2. Οι επιταγές της ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ 
Για όσους παραγωγούς δεν βγάζουν κάρτα για οποιοδήποτε λόγο, η Θ.Ε. δίνει επιταγές Νοεμβρίου. Με αυτές μπορούν να πάνε σε όλα τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων για τις προμήθειες τους, αφού τις συγκεκριμένες επιταγές τις δέχονται όλες οι εταιρίες.  
 

3. Συμπληρωματική ασφάλιση αγροτών 
Για πρώτη φορά στον τομέα της Βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, τα ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN, εξασφαλίζουν στους συνεργαζόμενους παραγωγούς τους το πλεονέκτημα της πρόσθετης Ιδιωτικής Ασφάλισης της παραγωγής τους από φυσικά φαινόμενα, στην πραγματική αξία της παραγωγής και σε ομαδικό προνομιακό κόστος.

Τα ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ αφενός έκλεισαν ένα προνομιακό ομαδικό τιμολόγιο με την INTERAMERICAN, αφετέρου επιδότησαν φέτος το ασφάλιστρο.

Οι παραγωγοί δεν χρειάζεται να πληρώσουν στην αρχή τίποτα. Το ασφάλιστρο, θα κρατηθεί από την παραγωγή όταν παραδώσουν τα βαμβάκια.
 

4. Κλείσιμο τιμών μέσω χρηματιστηρίου 
Είναι μια πρωτοποριακή δυνατότητα που μόνο τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια δίνουν στην Ελλάδα. Ένα εργαλείο που μέχρι τώρα μόνο οι Αμερικάνοι και οι Αυστραλοί βαμβακοπαραγωγοί είχαν.


Πριν από τη σαιζόν με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή του Δεκέμβριου ή αφού παραδώσει και πληρωθεί μια προκαταβολή μπορεί να φιξάρει την τιμή όποτε θέλει αργότερα με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή του Ιουλίου. Οι βαμβακοπαραγωγοί ενημερώνονται καθημερινά για το ποια είναι η τιμή ημέρας, από email που παίρνουν μαζί με άλλα νέα, ή τηλεφωνώντας στα γραφεία της Θ.Ε. Σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται με το site της εταιρείας και να μαθαίνουν και την τιμή αλλά να έχουν και άλλες ουσιαστικές πληροφορίες.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
Μια σημαντική παράμετρος για την Θρακικά Εκκοκκιστήρια, είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του βαμβακιού. Αυτό φυσικά χρειάζεται συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να γίνει, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται από την εταιρεία και είναι οι εξής: 
1.Πιστοποίηση Fibermax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές


Για Τρίτη χρονιά φέτος τρέχει το πρόγραμμα αυτό σε συνεργασία με την Bayer  και την Αειφορική, το πιο προηγμένο πρόγραμμα πιστοποίησης βαμβακιού στην Ελλάδα. Φέτος για πρώτη φορά εκτός από τη Ροδόπη ξεκίνησε και στον Νότιο Έβρο (πάντα μέσω των Θ.Ε.)
Όμως φέτος στα πλαίσια του προγράμματος Fibermax, η Θρακικά Εκκοκκιστήρια προχώρησε και τέσσερις επιπλέον ενέργειες: 

1. Ενημερωτικά σεμινάρια παραγωγών / Η εκπαίδευση αφορούσε ζητήματα καλλιέργειας με φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο -άρδευση, λίπανση, αντιμετώπιση ασθενειών-, αλλά και ζητήματα προσωπικής ασφάλειας στα ραντίσματα και τη χρήση χημικών. Οι εκπαιδεύσεις των παραγωγών έγιναν στα χωριά και σε μικρές ομάδες

2. Γεωργία Ακριβείας / Γεωργία ακριβείας είναι να κάνεις την κατάλληλη ενέργεια, στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή, με την κατάλληλη ποσότητα. Άρα ορθές γεωργικές πρακτικές, που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση διαθέσιμων φυσικών πόρων και στη βέλτιστη χρήση των εισροών στη γεωργία. Άρα έχουμε και μείωση κόστους και καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις.

Έτσι στα πλαίσια CSF και πιλοτικά για την καλλιεργητική περίοδο βαμβακιού του 2017, για τις περιοχές της Ροδόπης και της Λάρισας, εφαρμόστηκαν συστήματα γεωργίας ακριβείας για την ορθή διαχείριση του νερού κατά την διάρκεια της καλλιέργειας. 

Στη Ροδόπη εγκαταστάθηκαν στα χωράφια 6 παραγωγών μετεωρολογικοί σταθμοί και αισθητήρες εδάφους που 24 ώρες το 24ωρο έδιναν συνεχώς στοιχεία. Από τα στοιχεία αυτά μπορούσε κάποιος να ξέρει όχι μόνο πότε να ποτίσει, αλλά και με τι ποσότητες.

3. Ιχνηλασιμότητα / Αυτό είναι ένα ακόμα βήμα για να πάμε από το ανώνυμο στο επώνυμο βαμβάκι. Την ιχνηλασιμότητα θα την ακούμε όλο και πιο συχνά. Ο τελικός καταναλωτής, θέλει πάντα να ξέρει από πού προέρχεται το προϊόν που αγοράζει. Και στον αγροτικό τομέα η τάση αυτή κερδίζει συνεχώς έδαφος. 


Γι’ αυτό και η Θρακικά Εκκοκκιστήρια μπήκε δυναμικά στην ιχνηλασιμότητα. Στα πλαίσια του προγράμματος «Πιστοποίηση Fibermax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές», η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ανέπτυξε μια εφαρμογή, στην οποία εμφανίζονται όλα τα αγροτεμάχια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και οι αναγκαίες πληροφορίες όπως τι ποικιλία είναι. πότε σπάρθηκε, με πόσο σπόρο κλπ. 


Μπορεί ο καθένας να μπει είτε από το computer είτε από το έξυπνο κινητό και να βρει ότι πληροφορίες χρειάζεται για το βαμβάκι που παράγεται στα πλαίσια του προγράμματος Fibermax. Πληροφορίες βέβαια που δεν αγγίζουν τα προσωπικά δεδομένα.

4. Παραγωγή έτοιμων ρούχων από το βαμβάκι μας / Στις 21 Ιουνίου 2017 παρουσιάστηκε στην Αθήνα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος TCBL, μια κολεξιόν με έτοιμα ρούχα.


Τα ρούχα αυτά, που σύντομα θα είναι διαθέσιμα προς πώληση, προέρχονται αποκλειστικά από βαμβάκι παραγωγών της Ροδόπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Fibermax. Έγιναν νήμα στην Ελληνική εταιρεία Varvaressos SA, στη Νάουσα, ενώ η κολεξιόν είναι της γνωστής Ελληνίδας σχεδιάστριας Ιωάννας Κουρμπέλα.


Με τον τρόπο αυτό η Θ.Ε. θέλει να δείξει, ότι το βαμβάκι μπορεί πραγματικά να στηρίξει και την Ελληνική κλωστοϋφαντουργία 

Αξιολόγηση Ποικιλιών

Φέτος για πρώτη χρονιά τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια προχωρούν στην πιστοποίηση GOLDEN FIBER της ποικιλίας ΕΛΠΙΔΑ της εταιρείας ΣΠΥΡΟΥ. 

Δοκιμάστηκε πέρυσι και είχε πολύ καλά χαρακτηριστικά, οπότε φέτος γίνεται το επόμενο βήμα, που είναι η ξεχωριστή εκκόκκιση της και η επιδότησή της.  

Επίσης, μετά την αξιολόγηση και την πριμοδότηση του βαμβακιού Fibermax και ELPIDA από την Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ενδιαφέρθηκαν και άλλες εταιρείες σπόρων οι οποίες ζητούν αξιολόγηση από την Θ.Ε., οπότε του χρόνου μάλλον θα υπάρχουν δύο ειδών ποικιλίες: οι κοινές και οι premium. 

Εκκόκκιση για λογαριασμό των παραγωγών
Αυτό είναι ίσως το πιο καινοτόμο, αλλά και το πιο ελπιδοφόρο πρόγραμμα που εφαρμόζει φέτος η Θρακικά Εκκοκκιστήρια. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια μικρή ομάδα παραγωγών θα εκκοκκίσει το βαμβάκι της για λογαριασμό της. Αυτό σημαίνει ότι το βαμβάκι τους θα αποθηκευτεί και θα εκκοκκιστεί ξεχωριστά. Οι μπάλες που θα παραχθούν πωλούνται με συμβόλαιο των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, άρα σε καλή τιμή. Η Θ.Ε. κρατά μια μικρή προμήθεια και το υπόλοιπο ποσό πηγαίνει στους παραγωγούς.

Η τιμή επομένως που θα πάρουν εξαρτάται από τη ποιότητα, την απόδοση σε ίνα και το πότε θα κλείσουν τη τιμή μέσω χρηματιστηρίου.
 

Η έρευνα το κλειδί για τη συνέχεια 
Όλα αυτά τα αποτελέσματα δεν θα είχαν επιτευχθεί, αν δεν υπήρχε από πίσω επισταμένη και επιστημονική έρευνα, στην οποία η Θρακικά Εκκοκκιστήρια πιστεύει πολύ και την ενισχύει στο μέγιστο δυνατό βαθμό. 


Από αυτή την πεποίθησή προκύπτει η συμμετοχή της σε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα, με απώτερο στόχο την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας και δη αυτής που γίνεται στη θρακική γη. 


Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικά από τα ερευνητικά έργα στα οποία συμμετέχει ενεργά η Θρακικά Εκκοκκιστήρια: "ΒΥΣΣΟΣ", «Ανταγωνιστικότητα Βαμβακιού»,  Ευρωπαϊκο πρόγραμμα TCBL. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όταν η πολιτική ορολογία που χρησιμοποιείται για το διάλογο των πολιτικών αρχηγών και τις κόντρες τους στη Βουλή,  θυμίζει επίπεδο πεζοδρομίου, καφενείου  και λιμανιού,  ξεκάθαρα αποτυπώνει την αγωνία και το