fbpx Κομοτηνή: «Συναγερμός» σε εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή κοινότητα από τις ιχνηλατήσεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
10 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Κομοτηνή: «Συναγερμός» σε εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή κοινότητα από τις ιχνηλατήσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
κορωνοϊός
νέα κρούσματα

Τέσσερα σχολεία επηρεασμένα στην Κομοτηνή - Τουλάχιστον έξι κρούσματα στο ΤΕΦΑΑ οδήγησαν σε ανατροπή της δια ζώσης λειτουργίας

Διονύσης Βοργιάς

«Συναγερμός» έχει ξεσπάσει στην εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή κοινότητα της Κομοτηνής, απόρροια κρουσμάτων κορωνοϊού. Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης, τρία είναι τα επηρεασμένα από τον ιό σχολεία της περιοχής, ενώ το ΤΕΦΑΑ ανέστειλε τη δια ζώσης λειτουργία του καθώς ιχνηλατήθηκαν τουλάχιστον έξι θετικά κρούσματα στη φοιτητική κοινότητα.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν συνολικά 10 νέα κρούσματα στην ΠΕ Ροδόπης.

Σε «κλοιό» τρία σχολεία
Μετά από το «λουκέτο» στο 1ο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο λόγω κρούσματος σε εκπαιδευτικό, δύο ακόμη ειδήσεις που έγιναν γνωστές από το xronos.gr κατέγραψαν την εξάπλωση του ιού.

Μαθητής/τρια στο 3ου Γυμνάσιο Κομοτηνής και μαθητής/τρια στο 1ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής είναι τα δύο νέα κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Και στα δύο σχολεία τηρούνται τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, όπως επιβεβαίωσε μέσα από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου, προσθέτοντας πως στόχος είναι «να μην χαθούν διδακτικές ώρες». Προς αυτή την κατεύθυνση, οι εξ αποστάσεως μέθοδοι διδασκαλίας (που δοκιμάστηκαν την περίοδο της καραντίνας) τίθενται σε εφαρμογή. Σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής πραγματοποιούνται έκτακτες και εντατικές απολυμάνσεις στα επηρεαζόμενα σχολεία.

Στο 3ο Γυμνάσιο την δια ζώσης λειτουργία του ανέστειλε το Τμήμα Α3,  τουλάχιστον μέχρι τις 30/10.

Στο 1ο ΓΕΛ την δια ζώσης λειτουργία τους ανέστειλαν όλα τα Τμήματα της Β’ Λυκείου, καθότι ο/η μαθητής/τρια ήρθε σε επαφή και με άλλα Τμήματα, λόγω της διαφορετικής σύνθεσης Τμημάτων στα μαθήματα κατεύθυνσης. Οι μαθητές –εκτός απροόπτου- θα επιστρέψουν στα θρανία τους στις αρχές Νοεμβρίου. Αναφοράς χρήζει πως το 1ο ΓΕΛ συστεγάζεται με το 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής και μαζί αποτελούν δύο πολυπληθή σχολεία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η κα Κοσμίδου έκανε έκκληση τήρησης των μέτρων και του κατ’ οίκον περιορισμού προς όλους όσοι τοποθετήθηκαν σε αυτή, καθ’ υπόδειξη του ΕΟΔΥ.

Το βράδυ της Πέμπτης, έγινε γνωστό και κρούσμα στο 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής.
Στα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τώρα, η κατάσταση παραμένει όπως διατυπώθηκε από τον χθεσινό «Χ», δηλαδή λουκέτο έχει μπει στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής (και το συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο), λόγω κρούσματος κορωνοϊού σε εκπαιδευτικό ειδικότητας που εργαζόταν σε όλα τα Τμήματα. Πως η Διεύθυνση κάνει ό,τι της αναλογεί, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και συνεργαζόμενοι με τους αρμόδιους φορείς, υπογράμμισε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Μαρίνος Κωνσταντινίδης. Το λουκέτο της σχολικής μονάδας θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτώβρη.

Εξάπλωση στο ΤΕΦΑΑ
Με επείγουσα ανακοίνωση που εξεδόθη τα ξημερώματα της Πέμπτης 22/10 η Κοσμητεία του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), γνωστοποίησε την απόφαση τερματισμού της δια ζώσης λειτουργίας του Τμήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ», της απόφασης προηγήθηκαν αποτελέσματα από την ιχνηλάτηση επαφών του πρώτου κρούσματος. Έτσι, από τα δύο «γκρουπ» φοιτητών με τα οποία ερχόταν σε επαφή ο/η φοιτητής/τρια που ήταν το πρώτο κρούσμα, βρέθηκαν τουλάχιστον ακόμη έξι θετικοί στον κορωνοϊό, δένοντας εν πολλοίς τα «χέρια» των αρμοδίων κι οδηγώντας στον τερματισμό της δια ζώσης λειτουργίας.

Όπως ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ Ελένη Δούδα εφαρμόζεται πλέον η εξ αποστάσεως διδασκαλία, απολυμαίνονται εντατικά οι εγκαταστάσεις της Σχολής κι επίσης σε κατ’ οίκον περιορισμό 14 ημερών έχουν τεθεί σε όλες τις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ως «επαφές» ορίζονται τα πρόσωπα με τα οποία ήρθαν σε επαφή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι 48 ώρες πριν από τη διενέργεια του θετικού τεστ. Όλα τα παραπάνω τέθηκαν σε ισχύ από τις 7:00 της Πέμπτης και θα παραμείνουν σε ισχύ.

Συγχρόνως, ιχνηλατήσεις φοιτητικών επαφών «οδηγούν» και σε άλλες Σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο συγχρωτισμός και το πλήθος επαφών μεταξύ φοιτητών δεν είναι «νέο», γι’ αυτό τα τεστ που διενεργεί κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να δώσουν την τελική εικόνα τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Πάντως, όπως έχει πολλαπλώς διατυπωθεί, αυτές οι ημέρες θεωρούνται καθοριστικές για την πόλη της Κομοτηνής, για το… υγειονομικό της μέλλον.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προφανώς υπήρξαν πολλές γκρίνιες και αντιδράσεις στο σχεδιασμό και τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, με την  ανακοίνωση μόνο 50 πειραματικών  σχολείων σε όλη την Ελλάδα, κυρίως  από βουλευτές των νομών,