fbpx Κομοτηνή: Πάνω από το όριο της ΕΕ η ατμοσφαιρική ρύπανση;
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:00
Ο ΑΕΡΑΣ «ΕΚΠΕΜΠΕΙ» SOS

Κομοτηνή: Πάνω από το όριο της ΕΕ η ατμοσφαιρική ρύπανση;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ατμοσφαιρική Ρύπανση
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Περιφέρεια ΑΜΘ

Το «πείραμα» του «Χ» εν αναμονή επιστημονικών τοποθετήσεων

Διονύσης Βοργιάς

Πάνω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να «κινείται» η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κομοτηνή, τουλάχιστον σε επιλεκτικές ώρες «αιχμής» τον χειμώνα, σύμφωνα με μετρητή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Τα στοιχεία προκύπτουν από το επίσημο ιστολόγιο της Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δείχνουν ότι ο αέρας που αναπνέουμε «εκπέμπει» sos. Βεβαίως, τελούμε εν αναμονή επεξεργασίας αυτών των στοιχείων από επιστήμονες, όπως και μία αναλυτική μελέτη, προκειμένου να εξαχθεί το όποιο βέβαιο συμπέρασμα.

Το πείραμα του «Χ»
Ο «Χ» κατέγραψε τα στοιχεία που έδειξε ο μετρητής χθες Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου. Η πρώτη μέτρηση έγινε στις 12:15 και η τελευταία στις 16:00. Συνολικά αποτυπώθηκε η μέτρηση 30 φορές στο ενδιάμεσο με τη μέση τιμή να είναι άνω των 30 μικρογραμμαρίων (επικίνδυνων μικροσωματιδίων) ανά κυβικό μέτρο. Βεβαίως, το χρονικό εύρος δεν είναι τέτοιο ώστε να καταστήσει τα στοιχεία έρευνα, αλλά περισσότερο… πείραμα.

Ωστόσο, είναι ενδεικτικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «δίνει» ως ανώτατο όριο τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως όριο τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Επίσης, το δείγμα μας έρχεται έναν χειμερινό μήνα και ώρες όπου …η πόλη κινείται, άρα ενδέχεται κι αυτές οι παράμετροι να επηρεάζουν την μέτρηση. Εν πάση περιπτώσει, από τις 32 συνολικά μετρήσεις που κατέγραψε ο «Χ» σε αυτό το χρονικό διάστημα η πρώτη ήταν στις 12:15 (60 mg/m3) και η τελευταία στις 16:00  (23 mg/m3). Η πιο υψηλή τιμή ήταν περί των 12:25 (78 mg/m3) και η πιο χαμηλή περί των 15:40 (13 mg/m3).

Επιστήμονες ανησυχούν για την ατμοσφαιρική ρύπανση
Άξιο αναφοράς είναι πως στη «φονική ατμοσφαιρική ρύπανση» ήταν αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αφού οι επιπτώσεις των διαφόρων πηγών ρύπανσης στην ατμόσφαιρα φέρεται πως προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως από καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Είναι κοινά παραδεκτό, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλον, στην Ευρώπη, οι εκπομπές πολλών ατμοσφαιρικών ρύπων έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων παραμένουν σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο και τα προβλήματα ποιότητας του αέρα εξακολουθούν να υπάρχουν. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στα αστικά κέντρα, αλλά ακόμη και περιοχές όπου φαινομενικά έπρεπε να μας δίνουν «καθαρό αέρα» (βλ. Κομοτηνή) ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους.

Μάλιστα, στην Ελλάδα 8.327 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από παθήσεις που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία και τα αποτελέσματα ειδικής εφαρμογής που μετρά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και συγκεκριμένα τη συγκέντρωση επικίνδυνων μικροσωματιδίων.

Πάντως, ασφαλείς ενδείξεις –όσον αφορά την πόλη της Κομοτηνής- μπορούν να δώσουν μόνο στοιχεία από όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις ώρες, αλλά αυτό που μπορεί να γραφτεί με σχετική βεβαιότητα αυτή την ώρα είναι πως σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας –τον χειμώνα- ο αέρας μας δεν είναι …τόσο καθαρός όσο κανείς θα πίστευε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ας μην διακατεχόμαστε από διπλωματική αφέλεια, διατηρώντας επιφυλάξεις, με την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, με τις μίνι διακοπές και επαφές  του κου  Πομπέο,  μόνο στην Ελλάδα.