ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κέντρο Κοινότητας Σαπών: Δομή στήριξης του δημότη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κέντρο Κοινότητας Σαπών
Σάπες

"Βρισκόμαστε σε μία περιοχή όπου αρκετοί κάτοικοι έχουν προβλήματα, γι' αυτό και χρειάζονται στήριξη" μας λέει ο κοινωνικός λειτουργός Χαράλαμπος Κουγιουρούκης

Καθημερινά εξυπηρετούνται πάνω από 15 δημότες, σε γραφειοκρατικά, ψυχολογικά, ιατρικά ζητήματα
 

Διονύσης Βοργιάς

"Καθημερινά εξυπηρετούμε 15-20 δημότες, μερικές ημέρες και παραπάνω", μας πληροφορεί ο συντονιστής του Κέντρου Κοινότητας Σαπών και κοινωνικός λειτουργός Χαράλαμπος Κουγιουρούκης, τον οποίο συναντούμε στις Σάπες.


Το Κέντρο Κοινότητας Σαπών, λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες, στεγαζόμενο δίπλα στο Κέντρο Υγείας Σαπών, και ήδη τα οφέλη του είναι ευδιάκριτα στην κοινωνία των Σαπών, κυρίως σε γραφειοκρατικά ζητήματα, αλλά και σε πιο ουσιαστικά, που σχετίζονται με ψυχολογική ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Το Κέντρο Κοινότητας Σαπών, με Παράρτημα Ρομά, ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020, αποτελεί ένα τοπικό σημείο αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών.


Πιο αναλυτικά, στο Κέντρο, το οποίο εποπτεύεται από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου Μαρωνείας-Σαπών, παρέχονται οι ακόλουθες υπηρεσίες: Α) υποδοχή - ενημέρωση - υποστήριξη των πολιτών, Β) συνεργασία με υπηρεσίες και δομές, Γ) παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων. Παράλληλα, αναπτύσσονται δράσεις που αφορούν στη συλλογή και διανομή αγαθών προς τους ωφελούμενους στις εκάστοτε περιοχές παρέμβασης. Το Κέντρο διασυνδέει τα ωφελούμενα άτομα - πολίτες των Δήμων με επιμέρους φορείς και υπηρεσίες (ΟΑΕΔ, υπηρεσίες ΟΤΑ, Δημόσιες υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.


ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Για την εύρυθμη λειτουργία του, το Κέντρο είναι στελεχωμένο με έναν κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, νοσηλεύτρια, παιδαγωγό, οικονομολόγο και διαμεσολαβήτρια. Επικουρικό ρόλο έχουν οι τρεις φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους εκεί.


Κοινωνικός λειτουργός στο Κέντρο, ο Χαράλαμπος Κουγιουρούκης μας ενημερώνει πως "το Κέντρο είναι μια δομή που υπήρχε και παλιότερα, ως ιατροκοινωνικό κέντρο και μετά ως κέντρο στήριξης Ρομά και ευπαθών ομάδων, και πλέον μετεξελίχτηκε σε Κέντρο Κοινότητας" και μας μιλάει για την προσπάθεια που γίνεται εκεί. 


"Προσπαθούμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και περνούν δύσκολα εν μέσω κρίσης. Εμείς τους παρέχουμε διάφορες υπηρεσίες, όπως να τους παραπέμψουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες, να ασχοληθούμε με τους εμβολιασμούς ή τη σίτιση των παιδιών, να τους βοηθήσουμε σε διάφορες αιτήσεις όπως για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης ή το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ. Παράλληλα, παρέχουμε και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως συμβουλευτική υποστήριξη, θέματα σχέσεων παιδιών-γονέα, διάφορες ημερίδες πχ για αγρότες ή ανέργους, για τη σχέση παιδιού-γονέα, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε όλους του κατοίκους, ακόμη και για γενικά ζητήματα", μας εξηγεί ο κος Κουγιουριούκης, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι του Κέντρου επισκέπτονται και κατ' οίκον κάποιους συγκεκριμένους δημότες, προκειμένου να τους βοηθήσουν στην επίλυση αρκετά σοβαρών ζητημάτων. 


Οι υπηρεσίες ασφαλώς και παρέχονται δωρεάν προς όποιον έχει ανάγκη. "Γενικότερα, παρέχουμε στήριξη και υπηρεσίες σε όσους το έχουν ανάγκη. Το Κέντρο δεν κάνει διακρίσεις, είναι ανοιχτό σε όποιον θέλει τη βοήθειά μας, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη λίστα. 


Το Παράρτημα Ρομά δεν σημαίνει πως ξεχωρίζουμε κάποιον, απλώς υπάρχει και το Παράρτημα μέσα στο Κέντρο", δηλώνει σχετικά ο κος Κουγιουρούκης, ο οποίος στέκεται και στο ότι η δομή είναι απαραίτητη, ειδικά για την περιοχή των Σαπών, όπου συναντάμε αρκετή φτώχια. "Βρισκόμαστε σε μία περιοχή όπου αρκετοί κάτοικοι έχουν προβλήματα, γι' αυτό και χρειάζονται στήριξη και υποστήριξη. Γι' αυτό θεωρώ τη δομή απαραίτητη και χρήσιμη για τον τόπο, και λόγω των συνθηκών κρίσης και λόγω της περιοχής που ζούμε. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανέργων στην περιοχή, που χρειάζονται τη βοήθειά μας", προσθέτει ο κοινωνικός λειτουργός.


Αναφορικά με τους αριθμούς επισκεπτών, φαίνεται ότι το Κέντρο έχει ήδη αρχίσει να αποκτά έρεισμα στην περιοχή, καθώς τουλάχιστον 15 δημότες εξυπηρετούνται καθημερινά. Όπως αναδεικνύει ο κος Κουγιουρούκης "η κίνηση είναι αρκετά αυξημένη, έρχονται περίπου 15-20 άτομα την ημέρα, μπορεί και παραπάνω. Πρόκειται για ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και διαφόρων κοινωνικών ομάδων της περιοχής, με ποικίλα αιτήματα. Κύριο αίτημα των περισσότερων είναι να ενταχθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Μέχρι τώρα είχαμε 422 αιτήσεις για τα προγράμματα ΚΕΑ/ΤΕΒΑ".


Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, διοργανώνονται και δύο εκδηλώσεις-δράσεις, για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε, η πρώτη με θέμα "ομάδα γονέων - σχολική διαρροή - σχολικός εκφοβισμός" στις Σάπες, και η δεύτερη με θέμα "ανάπτυξη δεξιοτήτων ανέργων γυναικών" σε Ξυλαγανή/Σάπες.


ΤΡΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Ο Μιχάλης, η Μαρία και η Πένυ, είναι οι τρεις φοιτητές Κοινωνικής Διοίκησης Δ.Π.Θ. που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στο Κέντρο Κοινότητας Σαπών. Εμείς συναντάμε στον χώρο τον Μιχάλη, καθότι οι δύο μελλοντικές συνάδελφοί του, την ίδια ώρα βοηθούν στη διανομή τροφίμων του δήμου Μαρώνειας-Σαπών.


"Η εμπειρία είναι πολύ καλή, γιατί από την πρώτη κιόλας εβδομάδα έχουμε μπει στη διαδικασία να κάνουμε πράγματα και να βοηθήσουμε την υπηρεσία. Εμείς θα είμαστε εδώ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου", δηλώνει σχετικά ο Μιχάλης, ο οποίος ξεχωρίζει ως ιδιαιτέρως θετικό το ότι "στο Κέντρο υπάρχει η διεπιστημονική ομάδα, δηλαδή υπάρχουν πολλές ειδικότητες, οι οποίες όλες μαζί βοηθούν σε όλα τα επίπεδα". 


Όπως προσθέτει ο συντονιστής του Κέντρου κος Κουγιουρούκης, καταλήγοντας, οι φοιτητές δρουν επικουρικά, βοηθώντας κυρίως τον ίδιο ως κοινωνικό λειτουργό αλλά και τους υπόλοιπους εργαζομένους της υπηρεσίας. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού εξέφρασαν τις αντιρρήσεις  και τους προβληματισμούς τους οι σύμβουλοι,  μετά την απόφαση του δημάρχου να μην θέσει εκ  νέου υποψηφιότητα  στις επόμενες εκλογές και αφού ξεπέρασαν  το πρώτο σοκ,  πολλοί