ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Κάθε χρόνο 300 φοιτητές αξιοποιούν το Erasmus

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Erasmus+

Η Μ. Σαββίδου από το γραφείο Erasmus ΔΠΘ και ο Φ. Κουμπούνης στέλεχος της εθνικής μονάδας συντονισμού του προγράμματος, μιλούν στον "Χ"

Το ΔΠΘ σε τέσσερις πόλεις (Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη) δέχεται 30 φοιτητές ετησίως μέσω του προγράμματος

Διονύσης Βοργιάς

Από το 1996 το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμμετέχει ενεργά λειτουργώντας ως φορέας υποδοχής και προέλευσης για εκατοντάδες εισερχόμενους και εξερχόμενους φοιτητές και διδάσκοντες τόσο του ΔΠΘ όσο και ξένων ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus. Ο "Χ" συνομίλησε με την Μελίνα Σαββίδου στέλεχος του γραφείου Erasmus ΔΠΘ και τον Φίλιππο Κουμπούνη στέλεχος της εθνικής μονάδας συντονισμού του προγράμματος Erasmus+. Τους συναντήσαμε στο πλαίσιο του τρίτου EU jobs and mobility roadshow στην Κομοτηνή, το οποίο συνδιοργάνωσαν με επιτυχία επτά κέντρα ευρωπαϊκής πληροφόρησης της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και το τοπικό κέντρο Κομοτηνής.


300+30 φοιτητές
Η κα Σαββίδου μας ενημερώνει πως στο ΔΠΘ το πρόγραμμα 'τρέχει' από το μακρινό 1996 και ετησίως από το ΔΠΘ περίπου 300 είναι οι εξερχόμενοι φοιτητές και περίπου 30 οι εισερχόμενοι φοιτητές, σε Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, που αξιοποιούν το πρόγραμμα. Διευκρινίζει, το στέλεχος, πως "είναι επιδοτούμενα προγράμματα, μέσω του προγράμματος Erasmus από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Η κάθε χώρα έχει ξεχωριστό προϋπολογισμό, για να καλύπτει τα έξοδα. Τα προγράμματα αυτά είναι πλέον πολύ διαδεδομένα. Στο γραφείο κάνουμε προσπάθεια εξωστρέφειας μέσω social media".


Erasmus από το 1987
Ο κος Κουμπούνης διεύρυνε την συζήτηση σε πανελλαδικό επίπεδο, όπου κι έχει εικόνα. "Το πρόγραμμα λειτουργεί από το 1987, δηλαδή απαριθμεί ήδη 30 χρόνια υλοποίησης, άρα πολλές χιλιάδες φοιτητών κι όχι μόνο έχουν συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχετικό με την κινητικότητα κι ακολούθως με την εξεύρεση εργασίας", σημείωσε εξηγώντας πως η κινητικότητα "μπορεί να δώσει ώθηση ώστε νέοι, κι όχι μόνο, να βρουν μια αποτελεσματική διέξοδο, στην αναζήτηση εργασίας, σπουδών ή εμπειριών στον κόσμο".
Διευκρίνισε σε άλλη αποστροφή του λόγου του δύο τεχνικά ζητήματα, ήτοι "το Erasmus δίνει επιχορήγηση των συμμετεχόντων είτε σε μηναία είτε σε ημερήσια βάση. Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) είναι η εθνική μονάδα συντονισμού, δηλαδή διαχειρίζεται το Erasmus για όλη την Ελλάδα", πληροφορώντας εν προκειμένω και το στοιχείο πως το ΙΚΥ δίνει άνω των 2.000 υποτροφιών ετησίως, βοηθώντας κατ' αυτόν τον τρόπο τους νέους σε σπουδές, πρακτική, έρευνα. "Δεν εθελοτυφλούμε", έσπευσε να διευκρινίσει το στέλεχος, εξηγώντας "ζούμε σε μια χώρα που μαστίζεται από την κρίση, οι ευκαιρίες δεν ήταν όσες παλιότερα ή όσες θα μπορούσαν να είναι, αλλά και πάλι υπάρχουν. Πολλές φορές το έλλειμμα της πληροφόρησης είναι αυτό που δεν μας δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουμε".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αξιοπιστία και η ετοιμότητα  ενός κρατικού  η αυτοδιοικητικού μηχανισμού,  είτε των θεσμικών του οργάνων,  κρίνεται πάντοτε από την γρήγορη διαχείριση και από τις άμεσες λύσεις που προτείνονται όταν προκύπ