fbpx Κάθε δημότης να γίνει αιμοδότης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Κάθε δημότης να γίνει αιμοδότης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εθελοντές Αιμοδότες Ροδόπης
εθελοντική αιμοδοσία

5.000 αιμοληψίες τον χρόνο στην Αιμοδοσία Κομοτηνής, 47% από αυτές προέρχονται από εθελοντές, 2.000 φιάλες στέλνονται σε άλλα νοσοκομεία

Το μήνυμα της Παγώνας Κόφα αφορά στην ενίσχυση των τραπεζών αίματος αυτό το καλοκαίρι

Διονύσης Βοργιάς

Πριν φύγουμε διακοπές δίνουμε αίμα, για να μπορέσουν οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας να περάσουν ένα όμορφο καλοκαίρι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Σε αυτό το μήνυμα συνομολογούν όλες οι Αιμοδοσίες νοσοκομείων ανά την Ελλάδα. Ως γνωστό οι θερινοί μήνες είναι οι πιο δύσκολοι για τις τράπεζες αίματος, πολλές εκ των οποίων ξεμένουν από αίμα. Εμείς βρεθήκαμε στην Αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», προκειμένου να καταγράψουμε την έκκληση για εθελοντές αιμοδότες. Εκεί παρούσα η Παγώνα Κόφα επισκέπτρια υγείας στην υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Υψηλές οι ανάγκες μέσα στο καλοκαίρι
«Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι ανάγκες για αίμα είναι πάρα πολύ αυξημένες. Οι ανάγκες μετάγγισης αίματος απαιτούν αμείωτη την προσφορά, γιατί η μοναδική πηγή αίματος είναι ο άνθρωπος: Το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί, να πουληθεί, να αγοραστεί, δεν μπορεί να φτιαχτεί σε κανένα εργαστήριο. Επομένως, η μοναδική πηγή είναι ο άνθρωπος», ενημερώνει η κα Κόφα και κάνει λόγο για μία περίοδο με αυξημένα τροχαία ατυχήματα, μεγάλο αριθμό παιδιών με μεσογειακή αναιμία που χρήζουν μετάγγισης πολύ συχνά, «με αποτέλεσμα τα ψυγεία όλων των αιμοδοσιών να έχουν χτυπήσει κόκκινο».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Αιμοδοσία του Σισμανογλείου, είναι καλύτερη σε σχέση με άλλα νοσοκομεία. Η κα Κόφα εξηγεί ότι κάθε φορά, μετά τις εκκλήσεις από την Αιμοδοσία, οι εθελοντές σπεύδουν να δώσουν αίμα. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αιμοδότες, γιατί σε κάθε έκκληση της αιμοδοσίας έρχονται να δώσουν το αίμα τους», σημείωσε, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον αρωγό σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών νομού Ροδόπης, καθώς και τον στρατό, την αστυνομία και άλλους, που ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις.

«Είμαστε ένα νοσοκομείο που θέλουμε να βοηθάμε. Αυτή την στιγμή τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, λόγω του αποκλεισμού της δυτικής Θεσσαλονίκης από την ελονοσία (έχουν ανάγκες)», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι και άλλες ‘αποκλεισμένες’ αιμοδοτικά περιοχές έχουν ανάγκες, όπως χωριά στην περιοχή των Φερών και στην Καρδίτσα λόγω ελονοσίας που οι κάτοικοί τους δεν μπορούν να δώσουν αίμα, καθώς και περιοχές της Κατερίνης και της Ξάνθης λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου.

Κομοτηνή: 5.000 φιάλες τον χρόνο, 47% εθελοντές
«Όλα αυτά συνδράμουν στην μείωση των εθελοντών, γι’ αυτό παρακαλούμε όλους να έρθουν να προσφέρουν αίμα. Είναι δέκα λεπτά από τον χρόνο τους, είναι ανώδυνο και δεν θα πάθουν απολύτως τίποτα», συνέχισε η κα Κόφα. Στην Αιμοδοσία της Κομοτηνής ετησίως προσφέρονται περίπου 5.000 φιάλες αίματος. Κάθε φιάλη ισοδυναμεί με μία αιμοληψία. Οι άντρες μπορούν να δίνουν κάθε τρεις μήνες και οι γυναίκες περίπου κάθε πέντε. Ο αιμοδότης πρέπει να είναι υγιής και ηλικίας 18 έως 65 περίπου, να είναι ξεκούραστος, να έχει φάει ένα καλό πρωινό, να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη μέρα, μεταξύ άλλων.

Οι 5.000 περίπου ετήσιες φιάλες στο νοσοκομείο της Κομοτηνής είναι «ένα καλό στοιχείο», αναγνώρισε η κα Κόφα. Από αυτές «τις 2.000 τις στέλνουμε σε άλλα νοσοκομεία. Συνολικά από τις 5.000 φιάλες, οι 47% περίπου προέρχονται από εθελοντές αιμοδότες. Ένα 2% είναι από τις ένοπλες δυνάμεις και περίπου 1,5% είναι το εισαγόμενο αίμα από τον Ερυθρό Σταυρό.

«Να γίνουμε εθελοντές»
«Να γίνουμε όλοι μας εθελοντές αιμοδότες, γιατί κάθε εθελοντής αιμοδότης είναι συνειδητοποιημένος», είναι το μήνυμα της κας Κόφα μιλώντας για το στοίχημα «να γίνει κάθε δημότης …αιμοδότης». «Καλούμε όλους όσους μπορούν, ιδίως τα νέα άτομα, καθώς έχουμε και πολλούς φοιτητές στην πόλη μας, να συνειδητοποιήσουν ότι ο εθελοντισμός είναι μία πράξη αλτρουισμού, δέκα λεπτά από τον χρόνο τους», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για να ξεφύγουμε λίγο από το αρνητικό κλίμα και την γενικότερη κατήφεια που υπάρχει,  με τις αντιδράσεις των φορέων των πολιτικών και των κατοίκων της περιοχής για το  κλείσιμο της Νυμφαίας,  μήπως θα πρέπει