ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 26 Μαΐου, 2018 - 12:07
ΤΟΝ ΒΑΡΥΝΕ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΤ' ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Καταδίκη και απόλυση για υπάλληλο των ΕΛΤΑ Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης εκδικάστηκε την Πέμπτη η υπόθεση

Το Πειθαρχικό Όργανο των ΕΛΤΑ στην Αθήνα αποφάσισε την απόλυσή του 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Καταδίκη και απόλυση για υπάλληλο των ΕΛΤΑ Κομοτηνής, σηματοδοτούν δύο αποφάσεις που ελήφθησαν με διαφορά μίας ημέρας, η πρώτη στο πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο των ΕΛΤΑ στην Αθήνα και η δεύτερη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης. 
Ένα χρόνο μετά την πρωτόδικη καταδίκη του από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης για την κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, ο επί 22 χρόνια υπάλληλος Π.Κ. των ταχυδρομείων κλήθηκε ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό μετά την ασκηθείσα έφεση. Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης η υπόθεση του εκδικάστηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 και ο ίδιος δεν ήταν παρών, καθώς απουσιάζει το εξωτερικό όπως έγινε γνωστό, αλλά εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Χρήστο Χατζηπέμου. Τα ΕΛΤΑ παραστάθηκαν ως πολιτική αγωγή με την δικηγόρο Ελισάβετ Τσιτσιγιάννη.

Για δύο υποθέσεις που ανάγονται χρονικά στο 2011, χρονική περίοδος για την οποία διενεργήθηκε εσωτερικός έλεγχος στην υπηρεσία, με τους επιθεωρητές να ανακαλύπτουν παράνομες ενέργειες, δικάστηκε ο εν λόγω υπάλληλος. 
Η πρώτη περίπτωση αφορούσε υπεξαίρεση ποσού 1.087 ευρώ και ποσού 892,84 ευρώ. Πρόκειται για συντάξεις ΟΓΑ θανόντων τις οποίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο υπάλληλος έλαβε παράνομα. 

Η κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση στηρίχτηκε το ότι για διάστημα 1 έτους και 8 μηνών, ο υπάλληλος λάμβανε παράνομα μηνιαίο επίδομα πρόνοιας που έμπαινε στο λογαριασμό δικαιούχου με το όνομα Ε. Φ. Πρόκειται για πρόσωπο που είχε αποβιώσει και λάμβανε από την πρόνοια 330 ευρώ. Για διάστημα δύο ετών περίπου ο υπάλληλος, μέσω 11 αναλήψεων, έλαβε γύρω στα 3.925,20 ευρώ, αλλά τα επέστρεψε όταν αποκαλύφθηκαν οι παράνομες ενέργειες. Μέσω του γιου της θανούσας αποκαλύφθηκε η υπόθεση, όταν η Πρόνοια τον ενημέρωσε ότι γινόταν αναλήψεις από λογαριασμό που έφερε το όνομα της θανούσας μητέρας του. 

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης παρουσιάστηκε ισχυρισμός εκ μέρους της υπεράσπισης ότι τα χρήματα δεν λαμβάνονταν για λογαριασμό του υπαλλήλου, αλλά για λογαριασμό εταιρείας επιθεμάτων, ισχυρισμό για τον οποίον προσκόμισαν έγγραφα στοιχεία. Εκ μέρους της υπεράσπισης επισημάνθηκε ότι η υπεξαίρεση για να ολοκληρωθεί σαν έγκλημα πρέπει να αποδεικνύεται ποιος οικειοποιήθηκε τα χρήματα και στην προκείμενη περίπτωση δεν πήγαν στα χέρια του υπαλλήλου και γι' αυτό προσκομίστηκε έγγραφο από εταιρεία επιθεμάτων ότι αυτοί έλαβαν τα χρήματα. Όσο για το επιστρεφόμενο ποσό, έγινε γνωστό ότι η εταιρεία από λάθος έλαβε το επιπλέον ποσό και όταν το αντιλήφθηκε το επέστρεψε. Ο ισχυρισμός δεν έγινε δεκτός. 

Ο υπάλληλος καταδικάστηκε πρωτοδίκως, για την πρώτη υπόθεση, δηλαδή σε δύο έτη φυλάκιση και 4 χρόνια αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και ως προς την δεύτερη υπόθεση σε ένα έτος φυλάκιση και 4 χρόνια αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μετάνοιας και ότι προχώρησε σε επιστροφή των χρημάτων (για τη δεύτερη υπόθεση) για να άρει τις συνέπειες της πράξης του.  Στις ποινές δόθηκε τριετής αναστολή. Αναφορικά με τις αξιώσεις που εγείρουν τα ΕΛΤΑ,  λόγω ηθικής βλάβης, για την φερεγγυότητα του οργανισμού και για την αξιοπιστία, αυτές θα κριθούν σε αστικό δικαστήριο. 

Μία μέρα πριν την δίκη στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα την Τετάρτη 23 Μαΐου το Πειθαρχικό Όργανο των ΕΛΤΑ που συνεδρίασε στην Αθήνα αποφάσισε την απόλυσή του υπαλλήλου, απόφαση κατά της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση. Ο υπάλληλος βρισκόταν σε αργία από την υπηρεσία του ήδη από 27 Ιουλίου 2017.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι