fbpx Καρκίνος του μαστού: Κάθε χρόνο μαστογραφία πρέπει να κάνουν οι γυναίκες άνω των 40 ετών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:00
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Καρκίνος του μαστού: Κάθε χρόνο μαστογραφία πρέπει να κάνουν οι γυναίκες άνω των 40 ετών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καρκίνος του μαστού
Ιατρική Θράκης

Δεκάδες γυναίκες (αλλά και άντρες) έσπευσαν να ενημερωθούν από τους πλέον κατάλληλους

Υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης διοργανώθηκε μία σημαντική ενημερωτική εκδήλωση το Σάββατο 30/11 στο ίδρυμα Παπανικολάου, με θέμα «Καρκίνος του μαστού – Σύγχρονες απόψεις και προοπτικές». Ομιλητές ήταν οι εξής: Σταύρος Εφραιμίδης, καθηγητής Ακτινολογίας, Στέλιος Κυριαζίδης ιατρός ακτινοδιαγνώστης, Σταύρος Ε. Χατζόπουλος MD, DSc, F.E.B.S. χειρουργός μαστού εξειδικευθείς St. Marys & charing Cross Hospital Imperial College London U.K. Βιοκλινική Θεσσαλονίκης. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο «Ιατρική Θράκης Α.Ε.».

Ο Στέλιος Κυριαζίδης είχε φιλοξενηθεί αναλυτικά για την εκδήλωση την προηγούμενη εβδομάδα στον «Χ».

Ο ειδικός συμβουλεύει
Στην εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ο Σταύρος Χατζόπουλος υπερτόνισε την αξία του προληπτικού ελέγχου, που «οδηγεί σε διάγνωση πρωίμων βλαβών, δίνει μία καλύτερη πρόγνωση και ευκολότερες θεραπείες» και παρατήρησε ότι «στην Ελλάδα ο προληπτικός έλεγχος δε λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά όσο στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη». Μετέφερε το στατιστικό ότι «ένα 30% του γενικού πληθυσμού κάνει προληπτικό έλεγχο», παραινώντας όλους «να ωθήσουμε τις γυναίκες να κάνουν προληπτικό έλεγχο».

Επίσης έκανε γνωστό ότι «ο προληπτικός έλεγχος (εν. μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού) πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, σε γυναίκες άνω των 40 ετών». Επειδή όμως η ιατρική έχει εξελιχθεί, εάν μία γυναίκα ανήκει στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, ανάλογα με το τι της πει ο ιατρός της, ενδέχεται να πρέπει να ξεκινήσει μαστρογραφίες σε μικρότερη ηλικία. Το μήνυμα του επιστήμονα είναι πως μία μαστογραφία είναι ένα «δώρο που οφείλουν στον εαυτό τους και στις οικογένειές τους».

Πάντως, στο περιθώριο της εκδήλωσης, τα δώρα ήρθαν από το Διαγνωστικό Εργαστήριο «Ιατρική Θράκη Α.Ε.», το οποίο κλήρωσε μαστογραφίες για παρευρισκόμενες.

Ένα σύγχρονο διαγνωστικό κέντρο
«Η ενημέρωση της γυναίκας πάνω στο θέμα του καρκίνου του μαστού έχει δραματική σημασία, λόγω της συχνότητας και κρισιμότητας του όγκου αυτού», ήταν το μήνυμα που μετέφερε από πλευράς του ο Σταύρος Εφραιμίδης, υπογραμμίζοντας: «η σημασία της ενημέρωσης (για την υγεία) ξεπερνά τη σημασία οποιασδήποτε άλλης ενημέρωσης, γιατί αφορά (δυστυχώς συχνά) την ίδια της τη ζωή». Ο ιατρός συνεχάρη και τον Κυριαζίδη, λέγοντας:

«Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον κύριο Κυριαζίδη για τις πρωτοβουλίες του αυτές, γιατί αναδεικνύουν εκτός από την ιατρική και την κοινωνική διάσταση και αποστολή ενός σύγχρονου Απεικονιστικού Κέντρου σαν αυτό της πόλης σας, εξοπλισμένου με απεικονιστικά μηχανήματα υψηλών προδιαγραφών. Ενός εργαστηρίου που δε νοιάζεται μόνο για την επιχειρηματική του επιτυχία, αλλά ενδιαφέρεται, επίσης, για το υγειονομικό αποτύπωμα, την ιατρική δηλαδή απήχηση και προσφορά στην τοπική κοινωνία».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.