fbpx Κάνει "ταμείο" για το 2018
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Κάνει "ταμείο" για το 2018

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Δημήτρης Πολιτειάδης
Οφειλές

Με 8.300.000 ευρώ στο ταμείο του Δήμου Κομοτηνής κλείνει το 2018, στα 4.500.000 οι οφειλές προς τον Δήμο

Με αφορμή τον απολογισμό της χρονιάς ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Πολιτειάδης κάλεσε για μία ακόμη τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τον Δήμο, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος κατάσχεσης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Κάνει "ταμείο" για το 2018 ο Δήμος Κομοτηνής, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Πολιτειάδη, να κάνει λόγο για μία "καλή χρονιά". Στη δημοσίευση του ισολογισμού για το 2017, παραπέμπει ο αντιδήμαρχος, όπου ο Δήμος Κομοτηνής εμφανίζει κερδοφορία, με τον κο Πολιτειάδη να εξηγεί τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τους δημότες "καλύπτουμε τα έξοδα από τα έσοδά μας και υπάρχει ένα πλεόνασμα το οποίο μετακυλύετε προς όφελος των δημοτών. Αυτό το πετύχαμε τα τελευταία τρία χρόνια. Πιστεύω ότι και μέσα στο 2019 οπότε θα δημοσιεύσουμε τον ισολογισμό του 2018, πάλι ο Δήμος θα έχει πλεόνασμα, γιατί βλέπουμε πως εξελίσσονται τα οικονομικά την τρέχουσα χρονιά". Εκτός από το πλεόνασμα, ο ισολογισμός καταγράφει θετικά αποτελέσματα σε όλα τα μεγέθη. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρέθεσε ο αντιδήμαρχος με γεμάτο το ταμείο αποχαιρετά ο Δήμος Κομοτηνής το 2018, αφού τον βρίσκει με 8.300.000 ευρώ. Το προηγούμενο έτος, 2017, το υπόλοιπο ήταν 8.700.000 ευρώ. Η μείωση, σύμφωνα με τον κο Πολιτειάδη οφείλεται στο ότι χρησιμοποιήθηκαν χρήματα για περισσότερα έργα. Επίσης ο Δήμος διαθέτει χρήματα και για την αγορά εξοπλισμού. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να γίνει η παραλαβή τριών νέων απορριμματοφόρων, τα οποία θα δοθούν προς χρήση στην αρμόδια Διεύθυνση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου για την αναβάθμιση του στόλου. Το κόστος αυτών ανέρχεται περίπου στις 700.000 ευρώ. 

Οφειλές ιδιωτών προς τον Δήμο και μέτρα είσπραξης

Αναφορικά με τις οφειλές ιδιωτών προς τον Δήμο Κομοτηνής αυτές ανέρχονται σε 4.500.000 και ανάγονται ακόμη και σε βάθος εικοσαετίας, αφού στο παρελθόν υπήρξε απροθυμία των διοικήσεων του Δήμου να εισπράξουν. 

Ο αντιδήμαρχος επικαλέστηκε τις τέσσερις ρυθμίσεις που έχουν "τρέξει" την προηγούμενη πενταετία, με εκατοντάδες δημότες να κάνουν χρήση αυτών για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Σε 3 εκ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει υπαχθεί στην τελευταία ρύθμιση, αφού οι δημότες είχαν την δυνατότητα εξόφλησης σε 100 δόσεις. "Σήμερα ένα μικρό ποσοστό ιδιωτών δεν τηρεί την ρύθμιση, όμως για μεγάλο ποσοστό οι ρυθμίσεις αυτές ήταν μία καλή ευκαιρία για αυτούς που χρωστούν στον Δήμο να εξοφλήσουν  παλιές οφειλές", λέει ο αντιδήμαρχος. 

Με αφορμή τον απολογισμό της χρονιάς ο κ. Πολιτειάδης κάλεσε για μία ακόμη τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τον Δήμο διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος κατάσχεσης. Αναλυτικότερα είπε "είμαστε υποχρεωμένοι, προς το τέλος του χρόνου, για να μην παραγραφούν αυτές οι απαιτήσεις, να προχωρήσουμε σε κατασχέσεις. 

Αυτό είναι κάτι που δεν το κάνει μόνο ο Δήμος Κομοτηνής, αλλά πανελλαδικά και όλο το δημόσιο. Αυτά τα χρέη που υπάρχουν στον Δήμο είναι πάνω από 10 και 15 χρόνια και μερικές φορές φτάνουν και τα 20 χρόνια. Υπάρχουν πολλές οφειλές της τάξης των 20 και 30 ευρώ, αλλά έχουν αυξηθεί με τις προσαυξήσεις" και πρόσθεσε πως "τα χρήματα που μαζεύει ο Δήμος τα κάνει έργα στην  πόλη, επιστρέφουν στους δημότες". 

Ο κος Πολιτειάδης αντιλαμβάνεται την οικονομική δυσπραγία, όμως τονίζει πως υπάρχει τρόπος εξόφλησης ακόμη και με καταβολές έναντι της οφειλής, προκειμένου ο κάθε ιδιώτης να αποπληρώσει το χρέος προς τον Δήμο Κομοτηνής. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σταμάτησε ο λόγος και άρχισε η ράβδος, με  10 διμοιρίες των ΜΑΤ και Αύρες που μετανάστευσαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να επιβάλουν την τάξη στους κατοίκους, ώστε να αποδεχθούν το σχεδιασμό της κυ